Иван Кондов участва в Трансатлантическата вечеря на министрите на външните работи на ЕС и НАТО

25.09.2024 07:53
Иван Кондов СНИМКА: Румяна Тонева

Министърът на външните работи Иван Кондов взе участие в Трансатлантическата вечеря, давана от Държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Значението и силата на НАТО се доказа като основополагащ фактор за сигурността в светлината на днешните предизвикателства. Малко хора можеха да предвидят това преди 20 години. Това заяви в изказването си пред своите колеги на форума министър Кондов, съобщиха от пресцентъра на министерството на външните работи.

Той изтъкна още, че всички страни членки ще бъдат наистина сигурни, когато Украйна стане пълноправен член на НАТО.

В изказването си българският външен министър подчерта още, че подсилването на източния фланг на НАТО и засилването на сигурността на региона на Черно Море са от огромно значение за сигурността. Той отбеляза и усилията на България в тази насока.

Трансатлантическата вечеря се организира традиционно от Държавния секретар на САЩ за външните министри на НАТО и ЕС, в рамките на откриването на годишната сесия на ОС на ООН.

По-рано през деня Иван Кондов разговаря с представители на ръководството на Американския еврейски комитет (AJC) - една от най-влиятелните еврейски организации в САЩ. Такива срещи с представители на организацията на българския първи дипломат при негови посещения в САЩ се превърнаха в добра традиция през последните години и допринасят за възходящото развитие на отношенията между България и САЩ, за по-нататъшното задълбочаване на диалога и намирането на нови възможности за насърчаване на различни форми на взаимноизгодното ни стратегическо партньорство.

Министър Кондов имаше възможност да обсъди със събеседниците си както актуалните теми от регионално и глобално значение като Близкоизточния конфликт и продължаващата война на Русия в Украйна, така и подкрепата на организацията за укрепването на взаимноизгодно сътрудничество със САЩ в ключови области като сигурност и отбрана, търговия и инвестиции, енергийна сигурност и диверсификация, туризъм и насърчаването на контактите между хората.

Иван Кондов запозна представителите на AJC и с усилията и успехите на страната ни в противодействието на антисемитизма, включително в контекста на конфликта в Газа, приетия през 2023 г. първи Национален план за действие за борба с антисемитизма за периода 2023-2027 г., както и изпълнението на ангажиментите ни като пълноправен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (IHRA).

Кондов обсъди с тях и други приоритетни за България въпроси като включването в Програмата за безвизови пътувания на САЩ, американската подкрепа за членството на България в ОИСР и подписването на Споразумение за социална сигурност.

Министър Кондов изказа благодарност за близките отношения и отличното сътрудничество с AJC, които многократно са се доказали като безценни за напредъка на стратегическото партньорство и изграждането на трайно приятелство със САЩ.

Други от От страната и света

Йотова: България може да се превърне в център за борба с киберпрестъпността

Киберпрестъпността не може да бъде затворена в географски граници и е проблем на целия свят. Със своите традиции в сферата на високите технологии и с изключително подготвените млади хора България

Съдят продавачка, откраднала над 7 хил. лв. от дрогерия, в която работи

Софийската районна прокуратура предаде на съд мъж и жена за кражба и присвояване на пари. Това съобщиха от пресцентъра ѝ. 24-годишата жена е обвинена

Мъж влиза в затвора за закана с нож: Ще те наръгам, ще те убия

43-годишен мъж от Кюстендил получи ефективна присъда "лишаване от свобода" за година и половина за закана с убийство. Районен съд – Кюстендил определи наказание „лишаване от свобода" за срок от 1

Задържаха шофьор, карал под въздействието на амфетамини

Водач, управлявал лек автомобил под въздействието на наркотични вещества, е задържан в РУ Берковица. На 24.09.2024 г. в 22,10 ч. в с. Мездрея, общ. Берковица

Задържаха жена, тормозила и заплашвала бившия си, имала и незаконна пушка

31-годишна жена от Дупница е упражнявала психически тормоз над бившия си съпруг, отправяла заплахи и чрез кореспонденция във Viber. Това съобщиха от ОД на МВР-Кюстендил

>