Силни болки в гърлото, главоболие и отпадналост са сред симптомите на върлуващия COVID вариант

25.09.2024 07:37
Силни болки в гърлото, главоболие и отпадналост са сред симптомите на върлуващия ковид вариант СНИМКА: Pixabay

Силни болки в гърлото, главоболие и отпадналост са сред симптомите на върлуващия ковид вариант.

Увеличават се случаите на заболели с ковид в Пловдивдска област, отчитат лекари от региона. Прогнозата е, че пикът на новата вълна ще настъпи в следващите месеци. На този фон кампанията за имунизиране срещу коронавируса започна по-рано. Въпреки че при сегашните варианти неразположението трае само няколко дни, медиците призовават да не се подценяват симптомите, защото всяко преболедуване активира и усложнява хроничните заболявания.

Скок на случаите на заболели от COVID-19 забелязват през последните седмици личните лекари. Официалната статистика е неточна, тъй като масово заразените не се изследват в лаборатории, а правят само домашни тестове.

"Това, което е характерното, че протича от 3 до 5 дни, но оплакванията са сравнително тежки. Болките в гърлото са силни, главоболието също – за три-четири дни човек е отпаднал", каза Костадин Стоилов – общопрактикуващ лекар.

Самоконтролът сред пациентите е занижен и заради отпадането на карантината. Нарастващият брой заболели наложи тази година кампанията за безплатно ваксиниране срещу ковид да започне по-рано.

"В момента ваксината, която е налична в България, е РНК ваксина. Тя е същата, само че информацията в нея е срещу Дж Ей 1, което е подвариант на Омикрон и от него произлизат най-циркулиращите в Европа. Тази ваксина създава кръстосан имунитет", обясни д-р Христиана Бацелова – инфекционист в МУ-Пловдив.

Над 70 процента от ваксинираните през последните две седмици в РЗИ Пловдив попадат в рисковата група над 60 години. За децата ваксинацията също е препоръчителна, пише БНТ.

"Хората е хубаво да се предпазват, тъй като случаите едва сега започват. Коварното при ковида е, че дори сегашните варианти да протичат не така тежко, усложненията, които получават хората си остават", заяви д-р Костадин Стоилов – общопрактикуващ лекар.

До края на месеца личните лекари ще получат и безплатните ваксини срещу грип, които се прилагат на пациенти над 65 години.

Други от Докторе кажи

Доц. Ангел Кунчев: До 65% от отишлите при джипито са с ковид - лесно заразява и лесно минава

Сега хората боледуват от ковид - с такова заболяване са 60-65% от отишлите при личния си лекар. Този ковид обаче не е онзи от пандемията, кара се по-леко - имаш проблеми в горните дихателни пътища

Доц. Трифон Вълков: Грипът представлява остър трахит, който продължава 7-10 дни

Грипът е абсолютен патоген. Въпросът е колко тежко ще боледува един човек, а не дали. Той започва в рамките на часове и никога не протича безсимптомно

Безобидна пигментация на ноктите може да бъде симптом на различни видове рак

Неотдавнашно проучване на учени от Националния институт по здравеопазване на Великобритания (НИЗ) показа как една безобидна „аномалия на ноктите" може да бъде ранен индикатор за рак, съобщи Mirror

Лекарство за епилепсия би могло да намали симптомите на сънната апнея

Лекарство за епилепсия би могло да помогне за предотвратяване на временното спиране на дишането на пациенти със сънна апнея. Това сочат резултатите от ново изследване, цитирано от „Гардиън"

Проф. Димитров: 48 процента от парите на НЗОК са в София и Пловдив

През изминалата седмица се проведе среща с министъра на здравеопазването за договарянето на заплатите в сектора за следващия период. Трябва да се следят три фактора: какви са заплатите в отрасъла

>