Топ 10 на неприятните колеги

26.09.2024 05:30 Димитрана Александрова

И как да се справите с тях

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Голям късмет имате, ако не работите с поне един гаден колега. Ха дано, ама надали, както се пее в песента. А да прекарвате с един-двама-трима токсични хора по 8 часа 5 дни в седмицата си е проблем. Не стига, че е неприятно, но и друг риск има - тези кофти хора ви влияят силно. Без да искате и без да се усетите, сякаш попивате онова, което мразите. Доказано е с изследвания, че така става - гадното е заразно.

Трябва съзнателно да се контролирате да не заприличате на неприятните колеги и едновременно да ги неутрализирате, за да не вредят на кариерата ви. Не е лесно, но има работещи техники.

При всички типове първото важно е да имате здрав човешки и професионален морал, да не правите компромиси с ценностите си, за да не се поддадете на зловредното им влияние.

Второто важно е да не се оставяте да ви манипулират, използват, мачкат, ядосват. Ще се справите с тях, ако комбинирате силна етика с непреклонна воля, казват специалистите по отношения.

1. Критикарят

Той е още злобар и некадърник, защото способният човек обикновено критикува градивно, с желание да изтъкне слабости и грешки, за да бъдат поправени в името на общия екипен успех. И никога не се държи пренебрежително към чуждите предложения или работа. А критикарят рядко има интересни идеи, не е особено талантлив и трудолюбив. Развихря се да отрича, да посочва пропуски само за да унижи публично. Често критикува не предложението или постижението, а личността на колегата си.

Противодействието: Когато всекидневно общувате с такъв човек, е лесно да се заразите. Да влезете в същия тон, като му отговаряте. Можете да се справите с критикаря, като не се отбранявате, а ударите по неговите слаби страни. Помолете го учтиво да предложи алтернатива на вашето решение или конкретни промени по него. Ще се стресне, защото не са го осенили идеи. Повторете упражнението 2-3 пъти и той постепенно ще се откаже да критикува вас, ще се насочи към по-малко хладнокръвно реагиращи и даващи отпор колеги. Още

2. Подлецът

Щом реши, че нещо засяга интересите му, той не се свени по всякакви начини да защити себе си и да навреди на колегите си. Преиначава факти, лъже, доносничи. Използва психологически манипулации, за да изкара друг виновен. Иронизира, лепи етикети, предизвиква ви да си изпуснете нервите.

Противодействието: Наблюдавайте го известно време и ще откриете какви техники за манипулации използва. Ще се справите, като си изработите правилните реакции в зависимост от триковете му. Помнете, че основната цел на подлеца е да постигне дисбаланс в отношенията, т.е. да ви изкара от равновесие. Когато го постигне, успява да ви контролира и да промени идентичността ви в очите на другите. Затова се старайте да сте изключително хладнокръвни.

3. Простакът

Той говори грубо, обидно, цинично. Любезен е понякога, когато иска услуга. Но невинаги, защото обикновено си мисли, че всички са му длъжни.

Противодействието: Отношението му вероятно не е лично към вас, с всички се отнася така (с изключение на висшестоящите), на него си му липсват първите 7 години. Вие не можете да си позволите да влезете в същата стилистика. Но му заявете в прав текст, че няма да търпите такова поведение. Не защото ви обижда - простак не може да ви засегне, вие сте хора от различни измерения. А защото смятате грубостта за проява на непрофесионализъм. В този случай не е неетично да поговорите с останалите си колеги и да помолите шефа да вземе мерки. В служебните задължения на началника влиза и грижата за добрата атмосфера в екипа. Още

4. Нахалникът

Той обсебва личното ви пространство по всевъзможни начини - пипа вашите вещи, трупа собствените си вещи по вашето бюро или във вашия шкаф, постоянно ви занимава със себе си.

Противодействието: Този човек прекрачва допустимите граници и освен това ви пречи да работите. Така че му го заявете в прав текст и твърдо.

5. Клюкарят

Понеже непрекъснато ви говори за колегите, се досещате, че пред тях говори за вас.

Противодействието: Отклонявайте го бързо, като ви разказва нещо за колеги. Най-лесно е да го попитате нещо за самия него - собствената персона му е любима тема. Внимавайте да не му говорите за работата си, ако не е нужно. В никакъв случай не споделяйте нищо лично.

6. Интригантът

За разлика от клюкаря, който може да разпространява верни неща, интригантът пуска слухове, в които няма истина. Целта му е да злепостави някого, да скара двама-трима, да създаде грешно впечатление у шефа кой какво и как работи.

Противодействието: Рязко пресичайте интриганта, когато ви говори за колеги. Покажете му пред свидетели, че знаете за слуховете, които пуска за вас, и за лъжите, които носи на шефа. Накарайте го да аргументира приказките си. Понеже няма да може, вероятно ще спре да се занимава с вас. Опитайте да общувате лично с ръководителя, за да е наясно с постиженията ви. Още

7. Завистникът

Той лицемерно се радва на успехите ви, но винаги намира как да ги омаловажи. Или пък съвсем директно не крие завистта си, че сте постигнали нещо. И в двата случая отравя радостта ви.

Противодействието: Избягвайте този човек, много силно токсичен е. Ако се налага все пак да разговаряте, не се оправдавайте и не омаловажавате постиженията си, за да стане по-малка завистта му - няма да се случи. Може само великодушно да кажете „Пожелавам и на теб успехи" и бързо да отминете.

8. Използвачът

Опитва се да ви да накарате да свършите повечето от работата, която има да свършите двамата. Смята се за много хитър - примерно прави ви комплименти. Всъщност той е кръшкач, който демонстрира трескава заетост и активност само когато шефът е наблизо.

Противодействието: Не позволявай този тарикат да ви използва, за да вършите неговата работа. Ясно му дайте да разбере, че прозирате номерата му и ги пресечете. Ако е възможно, помолете шефа да разпредели работата така, че всеки да има свои конкретни отговорности. Така скоро ще стане ясно кой какво и как върши.

9. Мрънкачът

Той ви изморява с непрестанната си негативност. Недоволен е от всичко, сигурен е, че никога нищо добро няма да се случи. Винаги някой друг му е виновен.

Противодействието: Прекъсвайте и този колега веднага щом започне да говори по любимия си начин. Негативизмът е страшно заразителен и ако ви се налагат чести контакти, докато се усетите, и на вас целият свят ще започне да ви изглежда черен. Говорете с него практично, само за работа. Като каже любимото си „а-а-а, това няма как да стане", не го разубеждавайте, а си действайте, както сте решили. Ако трябва да действате двамата, кажете на шефа какво предлагате и нека той да нареди на мрънкача да работи. По никакви други въпроси не го слушайте, когато говори, не се опитвайте да го убеждавате, че светът не е толкова лош и бъдещето не е толкова безнадеждно. Няма да ви разбере.

10. Раздавачът на акъл

Непоискани съвети валят от устата му като дъжд пороен. Той е убеден, че всичко знае и може. Понякога е доброжелателен, смята, че ще ви помогне и наистина е в състояние да го направи. Друг път ви губи времето. А не е изключено и да иска да внуши, че не сте достатъчно кадърни да се справите без него.

Противодействието: Макар че всезнайкото е досаден, преценете дали в конкретна ситуация имате полза да го изслушате. Ако нямате, любезно му благодарете за готовноста да ви съветва и твърдо подчертайте, че сами знаете как да постъпите. Още

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Трикове умно да искате увеличение на заплатата

Твърдата истина за 9 меки умения, които гарантират успех

Най-важната ви задача за професионален успех - управление на репутацията

Работата (не) е всичко. Но къде е в Аз-концепцията ви

"Това не може да стане" - сигнал за грешна настройка на ума, която бойкотира успеха

6 стъпки да извлечете добавена стойност от всяка критика и да си гарантирате успех

Научен факт: Щастието ви в работата е предшественик на успеха ви

Грешното социално сравнение бойкотира успеха

Как си дружите със заплатата

Промяната продължава, но защо невинаги побеждава

Печелите повече успехи, като работите "на доверие"

Кръгът на влияние определя успеха. Три практически стъпки да сте във верния

Други от От страната и света

Трима откраднаха кола и два коня от с. Александрово

Трима души са задържани за кражба на кола и два коня. След проведени поредица от издирвателни действия по сигнал за извършена кражба на лек автомобил и два коня, собственост на жител на с

Криминално проявен открадна кола в Сливница, но го задържаха

Криминалисти от ОДМВР-София и РУ-Сливница задържаха мъж, противозаконно отнел чужд автомобил, съобщиха от МВР. Разследването по случая започнало след постъпил сигнал от жител на Сливница за липсата

Людмила Петкова: Може да се наложи да връщаме пари по плана за възстановяване

Първото плащане по ПВУ е вид авансово, следващите са свързани с инвестиции и реформи. Ако не изпълним три от инвестициите по второто плащане, може да се наложи да върнем част от парите по първото

Арестуваха 32-годишен, счупил стъклата на трамвай

Криминалисти от Трето РУ в София установиха и задържаха 32-годишен за вандализъм, съобщиха от МВР. На 26-и около обяд в районното управление постъпил сигнал за намираща се на крайната спирка в кв

"Ботев" (Пд) призова феновете да са със специална фланелка на Чико за мача с "Левски"

"Ботев" (Пловдив) и Фондация "Жълто и Черно" пускат в продажба специална тениска, посветена на великия Динко Дерменджиев-Чико, информираха от клуба. Цялата сума от всяка продадена фланелка ще отиде

>