Кметът Ерол Мюмюн: До края на мандата ще превърнем Кърджали в уредена община с добра инфраструктура

25.09.2024 06:30 Ненко Станев

- Г-н Мюмюн, с какви предизвикателства се сблъскахте при встъпването в длъжност като кмет?

- Предизвикателствата не бяха едно и две, а доста. Ако трябва да ги приоритизирам, на първо място бих поставил финансовото положение, което не е никак добро.

Наследихме община с висока задлъжнялост

Получихме като наследство и много неизгодни договори. Успяхме да предоговорим някои от тях, а други да прекратим благодарение на фирмите, които показаха благоразумие.

Друго много голямо предизвикателство, с което се сблъскахме, беше инфраструктурата на общината - пътища и улици с дупки, разбити тротоари, неподдържани от години паркове.

В първите 8 месеца от мандата работим много усилено, макар да сме наясно, че няма как да разрешим натрупаните във времето проблеми като с магическа пръчка. Въпреки това смятам, че сложихме добро ново начало.

В момента текат основни ремонти на 9 улици, като има осигурено финансиране за 17. Ще стартират и текущи ремонти на още 37 улици. Работим и по 5 общински пътя, за които също имаме осигурено финансиране.

Мога да уверя гражданите на община Кърджали, че както при основните ремонти, така и при текущите няма да направим и сантиметър отклонение от качеството. Убеден съм, че с общи усилия до края на мандата наистина ще превърнем Кърджали в община с по-добра пътна и улична инфраструктура и по-уредени и чисти междублокови пространства и паркове.

- Казахте, че сте предоговорили и прекратили няколко договори, сключени с предишното ръководство. Какви допълнителни мерки взехте, за да се оптимизират разходите на общината?

- В момента се изготвя оздравителен финансов план, който ще бъде предложен за одобрение и приемане на заседание на общинския съвет. Пресякохме порочна практика за възлагане на поръчки със завишени цени. Занапред поръчките ще са абсолютно прозрачни и ще бъдат на цени, които са реални.

Що се отнася за увеличаване на приходите на общината, то е свързано с увеличаване на местните данъци и такси. Тази тема е доста чувствителна и към нея трябва да се подходи много внимателно, още повече че таксите не са актуализирани от години.

В същото време в момента предстои промяна на наредбата за местни данъци и такси, която ще бъде на национално ниво, т.е. няма да бъде по желание на община Кърджали, но ние сме длъжни да се съобразяваме с националното законодателство.

Моето убеждение е, че повишаването на местните налози трябва да бъде свързано с повишаване качеството на предлаганите от общината услуги.

- Доколко ще разчитате на европейските и националните фондове?

- Европейските и държавните фондове имат жизненоважна роля не само за община Кърджали, но и за всички общини в България. За съжаление, ние все още нямаме желаната децентрализация на местните власти и общините са силно зависими от централния бюджет.

Това е много осезаемо в моменти като този, в който се намираме. Нямаме работеща централна власт, нямаме редовно правителство. Много е трудно общините да изпълняват своите задачи и да бъдат в полза на обществото, когато държавата не работи.

Затруднено е и кандидатстването по европейски фондове. Искрено се надявам след 27 октомври

политиците и партиите да намерят общ език и да се състави дългоочакваното стабилно правителство,

за да заработят министерства, ведомства и да ни се развържат ръцете като местна власт.

- Изброихте какво се прави в момента по инфраструктурата, но казахте също, че общината е в лошо финансово състояние. На какво ще разчитате до края на мандата, за да реализирате намеренията си?

- В момента се проектира усилено и ще кандидатстваме при всяка възможност. За 2024 г. в бюджета на общината Кърджали сме заложили рекордни средства за проектиране на нови пътища, на мостове, на инфраструктурни обекти, защото е известно, че в България вече се отпускат средства и се финансира при проектна готовност.

Т.е. оттук нататък, за да бъдем ефективни и полезни на обществото, до края на мандата всяка една бюджетна година сме длъжни да имаме проектна готовност, с която да кандидатстваме за осигуряване на средства и на финансиране за тези обекти.

Имаме дързък план до края на мандата да бъде

изграден поне още един мост над река Арда, който да олекоти трафика

Ще работим върху друга важна тема, особено актуална за малките населени места - липсата на питейна вода. За мен е неприемливо в XXI век граждани на страна от Европейския съюз да нямат все още питейна вода.

Приоритет ще бъдат пътища, водоснабдяване, канализации и инфраструктурни обекти като паркове, сгради, които имат културно и историческо значение.

Силно се надявам да намерим подкрепа и от централната власт и да стартира дългоочакваният проект - да се започне вече фактическата, реална работа по изграждането на околовръстен път. А това е мечта може би на всеки в Кърджали.

- Големият проблем с трафика на Кърджали е липсата на околовръстен път, защото през идеалния център на града преминават автомобилите на хиляди туристи, тръгнали за Гърция. Какво не успяха да направят управниците досега, за да няма развитие по този въпрос?

- Това, което не са успели да направят всички предходни, резултатите го показват. Няма нужда да влизам в коментари какво не са успели и защо не се е получило. Нашата цел е да се фокусираме в днешния ден с ясна визия към утрешния, към бъдещето, за да можем да осигурим по-добър живот на нашите съграждани, да подобрим цялата община, целия град.

Що се отнася до трафика, заделили сме средства в бюджета за 2024 г., с които да бъде изготвена нова транспортна схема на Кърджали. Действащата е доста стара, дори неадекватна.

Инфраструктурата на града не е предвидена за такъв интензивен трафик и огромен брой автомобили. Мисля, че професионалистите могат да предложат адекватни решения на проблема.

Надявам се, че ще можем да разчитаме и на помощ от държавата за изграждане на един, а защо не и два нови моста над реката.

- През последните години броят на децата в града нараства. Стигна се до кандидатстване и класиране в детски градини. Чувства ли се вече недостиг на детски и учебни заведения?

- Децата на Кърджали винаги са на първо място за нас - те са наша мисия. Няма да пестим средства и усилия, ще им създадем необходимия комфорт, независимо дали се касае за образованието, културата, или спорта.
Броят на децата наистина се увеличава и ще направим, каквото трябва.

Нито едно дете няма да остане извън образователния процес

В средата на септември открихме 2 нови пристройки в 2 детски градини. Догодина ще има още една нова детска градина в най-големия квартал - "Възрожденци".

Открихме напълно обновената сграда на емблематичната за Кърджали Стара гимназия, в която след 16 години прекъсване отново се чу първия звънец. С новата придобивка се реши едносменният режим в две градски училища ЕГ "Христо Ботев" и ОУ "Св. св. Кирил и Методий", които се помещаваха в една сграда.

В най-голямото училище в Южна България СОУ "П. Р. Славейков" в кв. "Възрожденци"

започна изграждане на пристройка с 10 класни стаи и актова зала за 300 души

Спортът и културата също не са забравени. Готова е мултифункционалната площадка в кв. "Възрожденци". В 7 училища на Кърджали ще бъдат изградени модерни спортни площадки. Жителите на кварталите също ще могат да се възползват да спортуват на тези съоръжения.

Амбицията ни е да превърнем в туристическа атракция Художествената галерия "Станка Димитрова", в която се съхраняват безценни картини на български майстори на четката и уникални икони. Вече е в ход ремонтът на покрива на сградата, която навремето е била конак и е най-старата административна в района.

- Кърджали вече е атрактивна дестинация за туристите. Каква е вашата визия за развитието на туризма?

- Кърджали с даденостите си има благодатна почва за развитие на много и различни видове туризъм. Районът е диамант, който не е шлифован и трябва да се обработи.

Трябва да обърнем внимание за достъпността и маркетинга, защото малко хора в България са запознати с туристическите възможности на община Кърджали. Вече заработи нов Туристическият информационен център.

Предстои да се открие и посетителски център на Перперикон, който е доста атрактивен и, убеден съм - посетителите ще бъдат възхитени.

Имаме план да направим кампания с представяне на туристически обекти

в Кърджали, както и да подобрим инфраструктурата и достъпността до атрактивните обекти, повечето от които са неглижирани от години.

Туризмът може да докара в Кърджали свежи приходи за ресторантьорите, за хотелиерите и търговците.
Успоредно с туризма приоритет за нас е и развитието на културата, която през последните две десетилетия беше оставена на заден план.

Нещата в тази сфера се променят и това се вижда от кърджалийци. За 8 месеца успяхме да организираме значителен брой концерти и събития.

Тази година за първи път в Кърджали беше организиран Празник на приятелството. Идеята беше с една наситена програма от събития да се даде послание към цялата общественост на Кърджали, към цяла България, към цяла Европа и света, защото във всяка държава има кърджалийци, че Кърджали е столицата на приятелството.

Тук от десетилетия съжителстват хора от различни религии, различни етноси, живеят добре - в мир и разбирателство. И това ще продължава за напред. Ще надграждаме Празника на приятелството със събития, защото те представят най-точно духа на Кърджали.

Други от Интервюта

Контраразузнавачът Павлин Павлов: Задава се терор с GSM-и след пейджърите

Цели 72 години преди атаката срещу Хизбула в Ливан Израел създаде UNIT 8200 - спецподразделениe за суперсекретни кибероперации, казва контраразузнавачът Павлин Павлов Мнозина се чудят защо частите

Красимира Стоянова: Щяхме да имаме най-добрата железница в Европа, ако в БДЖ помагаха кадровите въртележки – там с години са трупани проблеми

Няма да отстъпя за дигитализацията на шофьорските курсове, казва министърът на транспорта и съобщенията Още акценти Очаквам до средата да октомври да подпишем с "Шкода" за доставка на още 5 нови

Елена Йончева: Външнополитическият съветник на президента в Сана присъства на срещата ми с Любомир и Данаил и публично заяви, че аргументите се чуват и "се обмисля освобождаването им"

Опитвам се да проправя път, казва Елена Йончева - евродепутат от ДПС/"Обнови Европа", която се срещна с пленените български моряци в Йемен Още акценти от интервюто: В първите минути Любомир и Данаил

Филип Димитров: Партии, които искат да арестуват противници, са пречка за правителство

Реалният проблем не е “домовата книга”, а може ли парламентът да произведе редовно правителство и в копнежите на някои партии за громене и арестуване, казва конституционният съдия и бивш премиер И

Иво Величков: Ако приемем, че децата не могат да задържат вниманието си, значи сме се предали да са полуграмотни

Може обаче да се генерализира, че стават все по-неумели в живите контакти, казва психотерапевтът В училище трябва пълна забрана на телефоните, най-малкото за да съществуват няколко часа без

>