Мирчев и Цонева от ДБ не са водачи, в листите са арменският поп и Джипо Николов - син на бивш политик, днес едър бизнесмен (Обзор)

24.09.2024 21:19
Мартин Димитров, Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева в пленарната зала в 47-ото НС.
ДЖИПО НИКОЛОВ
ОВАНЕС ПАНИКЯН Снимка: Арменска църква в София

Лена Бориславова и Атанас Атанасов втори в София, искри между ДСБ и "Да, България"

Знакови имена на “Да, България” изпаднаха от челните места в листите на коалицията с “Продължаваме промяната”. Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева през юни водиха в Добрич и Разград, но коалицията не взе мандати и те не влязоха в 50-ото НС. Затова ги сменят нови лица, за тях се търсеха избираеми позиции другаде.

Вместо Мирчев първи в Добрич е юристът Свилен Трифонов, който е член на Изпълнителния съвет на “Да, България”. А той е пети в столичния 23-и МИР, където по традиция ПП-ДБ имат силен вот и вкарват повече депутати.

Антоанета Цонева обаче е трета в Бургас, което почти сигурно я оставя извън парламента. Но решението за това било на “Да, България”.

Вместо Цонева в Разград води Джипо Джипов, който на предишните избори е бил втори в листата на ПП-ДБ там. Той е син на

известния депутат от времето на Иван Костов - Никола Джипов Николов,

председател на икономическата комисия в 38-ото НС и неин зам.-шеф в следващото. Николов беше част от групата в СДС, наречена “агнешки главички”, заедно с тогавашните депутати Красимир Каменов, Панайот Ляков и други сини избраници с бизнес интереси преди повече от 20 г. Медии винаги напомнят бизнес връзката на Николов с Иво Прокопиев, издателя на “Капитал”.

Синът Джипо Джипов не за първи път се включва в политиката. През 2015 г. е бил и кандидат за депутат от Реформаторския блок. След това е общински съветник от “Да, България”. Той е магистър инженер, завършил в Лондон. Баща на 3 деца.

Вътрешна рокада между знакови за “Да, България” имена има и в София-област. Там д-р Александър Симидчиев е отстъпил първото място на бившия правосъден министър Атанас Славов.

Колежката му

Надежда Йорданова сменя Христо Иванов

в 24-и столичен район. Лидерът на “Да, България” подаде оставка, след като ПП-ДБ се срина с 300 хил. избиратели, а партията му остана с по-малко депутати в 50-ото събрание. Сега не участва във вота.

На женските си остриета залага ПП-ДБ в тази листа, където втора остава Лена Бориславова - както през юни.

Лидерска пък е листата на коалицията в столичния 23-и МИР. Водач е

Сред другите нови в листите на ПП-ДБ са председателят на арменската църква Оханес Паникян, който ще играе в София и в Пловдив, предприемачът Себахтин Гьокче, който води в Кърджали, съпредседателят на Скейтборд клуб Ивайло Найденов в Бургас, пасторът Марин Тихомиров, организаторката на фестивала КвАРТал в столицата Мартина Стефанова.

Листите на ПП-ДБ бяха регистрирани

в последния момент след тежки разговори

между партньорите, но ос на напрежението се оказа между “Да, България” и ДСБ.

“ДСБ предадоха своя верен коалиционен партньор “Да, България” и се присламчиха към ПП. Не за друго, ами за да паразитират от поредната формация. Ще им кажа следното - уви, вие сте една умираща партия, която десетилетия живее на старите лаври на управлението на Костов!”, написа журналистката Татяна Кристи във фейсбук. Тя отказала да е в листите, защото условието ѝ било във Варна водач да е Стела Николова, но пак е Даниел Лорер.

Други от От страната и света

Кирил Петков: Винаги играем за първо място

Винаги играем за първо място. Това обяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, който заедно с Божидар Божанов от "Да, България" и председателя на ДСБ Атанас Атанасов регистрира

Втора вълна успешни кметове вкара Борисов

Втора вълна кметове на ГЕРБ се пускат на парламентарния вот, след като трима техни колеги вече поведоха листи - Димитър Николов в Бургас, Живко Тодоров в Стара Загора и Николай Мелемов в Смолян

Почина академик Александър Петров

Българската академия на науките с дълбоко прискърбие съобщава, че на 22.09.2024 г. почина академик Александър Георгиев Петров.  Акад. Александър Петров е роден на 27.05.1948 г. в гр. Стара Загора

Доган избегна пряк двубой с Пеевски, взе ексминистър Цонев в Пловдив (Обзор)

ДПС без ДС! - новото начало. Така описа листите парламентарният шеф на движението Ахмед Доган избегна пряк двубой с Делян Пеевски - председателя на ДПС, когото сам лансира

Връща ли се Станимир Михайлов в здравната каса като управител с решението на КС? (Обзор)

Ако са искали да го освободят, депутатите е трябвало да изберат друга процедура, а не оставката му, която е била оттеглена, казват съдиите Конституционният съд върна на поста бившия управител на НЗОК

>