Лекарство за епилепсия би могло да намали симптомите на сънната апнея

24.09.2024 09:51
Лекарство за епилепсия би могло да намали симптомите на сънната апнея Снимка: Пиксабей

Лекарство за епилепсия би могло да помогне за предотвратяване на временното спиране на дишането на пациенти със сънна апнея. Това сочат резултатите от ново изследване, цитирано от „Гардиън".

Обструктивната сънна апнея е често срещан проблем с дишането, който засяга около един на всеки 20 души, според Националния институт за здравеопазване и високи постижения в Англия.

Пациентите често хъркат шумно, дишането им започва и спира през нощта и могат да се събудят няколко пъти. Това не само причинява умора, но и може да увеличи риска от високо кръвно налягане, инсулт, сърдечни заболявания и диабет тип 2.

Международно проучване е установило, че едно лекарство за епилепсия е свързано със значително намаляване на симптомите на сънната апнея.

Резултатите, представени на конгреса на Европейското респираторно дружество във Виена, Австрия, показват, че има възможни варианти за тези, които не могат да използват механични дихателни средства, като например апарати за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (Cpap).

Професор Ян Хеднер от университетската болница „Сахалгренска" и университета в Гьотеборг, Швеция, заяви:

„Стандартното лечение на обструктивна сънна апнея е спане с апарат, който издухва въздух през маска на лицето, за да поддържа дихателните пътища отворени. За съжаление, много хора смятат, че тези машини са трудни за използване в дългосрочен план, така че е необходимо да се намерят алтернативни методи за лечение."

Изследователите провеждат рандомизирано контролирано проучване на почти 300 пациенти с обструктивна сънна апнея в Белгия, Чехия, Франция, Германия и Испания, които не използват машини Cpap.

Те са били разделени на четири групи и са получили една от трите сили на султиама или плацебо.

При проучването са измерени дишането на пациентите, нивата на кислород, сърдечният ритъм, движенията на очите, както и мозъчната и мускулната активност по време на сън, в началото на проучването, след четири седмици и след 12 седмици.

Установено е, че след 12 седмици пациентите, приемащи султиаме, са имали до 50 % по-малко случаи на спиране на дишането и по-високи нива на кислород в кръвта по време на сън. Ефектът е бил най-силно изразен при най-високите дози от лекарството.

Хеднер заяви, че резултатите предполагат, че султиамът може да бъде ефективно средство за лечение на това състояние и че е необходимо по-голямо проучване, за да се потвърдят благоприятните дихателни ефекти на лекарството върху по-голяма група пациенти със сънна апнея.

Ерика Радфорд, ръководител на отдела за здравни съвети в Asthma + Lung UK, посочи, че резултатите са първа стъпка към преминаване от дихателно оборудване, носено по време на сън, към лечение с лекарства.

„Тази потенциална алтернатива на сегашното основно лечение би улеснила хората да управляват състоянието си", добави тя.

Д-р Шрирам Айер, консултант по дихателна медицина и сън и новоизбран председател на секцията по медицина на съня към Кралското медицинско дружество, обясни:

„Това е важно проучване, което показва, че медикаментозното лечение на сънната апнея не е далеч от реалността", пише БГНЕС.

Въпреки че повече проучвания ще изследват дългосрочните ползи, евентуалните странични ефекти и дали има специфични типове пациенти, които биха имали по-голяма полза от лечението, е „жизненоважно да не забравяме, че сънната апнея в повечето случаи е свързана със затлъстяването и справянето с това трябва да бъде приоритет", каза той.

Други от Докторе кажи

Доц. Трифон Вълков: Грипът представлява остър трахит, който продължава 7-10 дни

Грипът е абсолютен патоген. Въпросът е колко тежко ще боледува един човек, а не дали. Той започва в рамките на часове и никога не протича безсимптомно

Безобидна пигментация на ноктите може да бъде симптом на различни видове рак

Неотдавнашно проучване на учени от Националния институт по здравеопазване на Великобритания (НИЗ) показа как една безобидна „аномалия на ноктите" може да бъде ранен индикатор за рак, съобщи Mirror

Проф. Димитров: 48 процента от парите на НЗОК са в София и Пловдив

През изминалата седмица се проведе среща с министъра на здравеопазването за договарянето на заплатите в сектора за следващия период. Трябва да се следят три фактора: какви са заплатите в отрасъла

Проф. Тодор Кантарджиев: Намалели са случаите на коклюш у нас

През последните седмици у нас няма регистрирани нови случаи на морбили. Това обяви в студиото на „Здравей, България" по Нова тв  бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести

Ваксините срещу грип вече са налични в аптеките

Ваксините срещу грип са налични в аптечната мрежа. Това съобщиха в профила си във Фейсбук от „Плюс мен“ - информационната платформа на Министерството на здравеопазването за ползата от ваксините

>