Македонско знаме ли? Какво прави българският трибагреник на флага на охридските въстаници?

24.09.2024 09:14 Росен Петров
Снимката с “липсващото” македонско знаме между президентите на България и РСМ - Румен Радев и Гордана Силяновска - Давкова, която предизвика гнева на Скопие. СНИМКА: ПРЕССЕКРЕТАРИАТ НА ДЪРЖАВНИЯ ГЛАВА
Знамето на охридските въстаници в Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. СНИМКА: ФЕЙСБУК/РОСЕН ПЕТРОВ

Историците от прословутата скопска историческа школа явно са забравили, че прадядовците им са били истински българи

“Провокация” ли е историята с президента на Северна Македония и “липсващото македонско знаме”? Хайде да познаем кое е знамето с български трибагреник на тази снимка? (Виж снимката.)

Това е знамето на охридските въстаници в Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. Извезано е от следните личности:

Учителката и революционерка Василка Размова, родом от Охрид, завършила Българската девическа гимназия в Солун, дъщеря на известния български възрожденец Коста Размов.

Учителката Константина Бояджиева, родена в Охрид, дъщеря на заможния български търговец Евтим Бояджиев.

Учителката Славка Чакърова-Пушкарова, родом от Струга, дъщеря на известния български възрожденец Георги Чакъров. Съпруга на големия български учен и революционер Никола Пушкаров.

Учителката Поликсена Мосинова, родом от Охрид, завършила също Българската девическа гимназия в Солун.

Както виждаме, на знамето е извезана

девойка, държаща българския трибагреник

и надписи на български “Свобода или смърт” и “Македония”. Изобразен е и български лъв, стъпил върху повален османски байрак с полумесец. Защо ли на “македонско” знаме от 1903 година девойка, символизираща Македония, държи българското национално знаме, е въпрос, който затруднява само историците от прословутата скопска историческа школа, които са забравили, че прадядовците им са били истински българи.

Доказателствата за това не са десетки, не са стотици, те са хиляди. Българското не просто го има, то извира от всеки документ на ВМОРО или ВМРО до 1934 година (тогава Коминтернът създава “македонската нация”).

Защо документите на македонските организации са съставени на чист литературен български език?

Защо най-големите дейци на Македония са учили

в български гимназии?

Защо са завършвали български военни училища? Защо десетки хиляди служат в българската армия?

Защо през Първата световна война воюват за България срещу сърби, гърци, англичани, французи и руси?

Защо след въстанията и войните стотици хиляди хора от Македония бягат точно в България? Защо в крайна сметка се определят в официални документи или съвсем лични писма като българи? Ами може би защото са били българи.

Да видим и първия устав на ВМОРО, създаден през 1893 г. в Солун. Първоначално няколко години организацията носи интересното име Български македоно-одрински революционни комитети. Защо ли? Да почетем заедно:

УСТАВ НА БЪЛГ. МАКЕДОН.-ОДР. РЕВОЛ. КОМИТЕТИ.

Глава I

ЦЕЛ

Чл. 1. Целта на Б. М. O. Р. К. е придобиване пълна политическа автономия на Македония и Одринско.

Чл. 2. За постигане на тая цел те са длъжни

да събуждат съзнанието на самозащита у българското население

в казаните в чл. 1 области, да разпространяват между него революционните идеи чрез печата или устно и да подготвят и подигнат едно повсеместно въстание.

Глава II

СЪСТАВ И УСТРОЙСТВО

Чл. 3. Член на Б. М. O. Р. К. може да бъде всеки българин, без разлика на пол, който не е компрометиран с нищо нечестно и безхарактерно пред обществото и който обещава да бъде с нещо полезен на революционното Освободително Дело.

Това, че край Вардар е отгледано население, което днес се счита за македонска нация, е очевидно. Но още по-очевидно е, че предците на днешните македонци са били истински българи. За тях българското знаме е било знаме на тяхната родина.

 

Други от Анализи

Как плоският данък у нас “спря” парите и стана зомби

Трябва сериозен дебат за промени, но постоянните избори не позволяват* В България действа пропорционална система на облагане, по-известна като “плосък” данък, в размер на 10%, както за физическите

Възмутените дебнат на пусия. Кацна им Джокович

3,5 години предизборно време - перманентен Хелоуин Отказът на DJЈ Маrtеn да пусне на Джокович песничката “Луда по тебе” вдигна такива вълни на възмущения сред прогресивната общественост

България през 30-те: Няма лукс, нито титли, скромността е национален идеал

Горещо препоръчвам на всеки българин да прочете тази статия, пише социологът проф. Георги Фотев във фейсбук за автора й - американеца Рубен Маркъм, живял в България от 1912 г. до 1933 г

Най-много престъпления се падат на 1 полицай във Враца, близо 3 пъти по-леко му е в Смолян

В областните дирекции на МВР са заети над 25 хиляди души като от тях под 3 хиляди са заетите с охраната, противодействието на престъпността и разследването

Е как ООД с 1 евро капитал? Законодателни самодейци!

Почти 140 са кръпките в Кодекса за социално осигуряване В “Държавен вестник”, бр. 70 от 2024 г.,  бе обнародвано изменение на Търговския закон, според което  капиталът на дружеството с ограничена

>