Трикове умно да искате увеличение на заплатата

25.09.2024 05:30 Димитрана Александрова

Не изпускайте момента, в който се правят планове за 2025 г. И не разчитайте шефът сам да се сети за вас

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Гласът ви трепери, усещате учестения си пулс, обливат ви горещи вълни, ръцете ви се потят. А изобщо не е момент за такива вълнения - влезли сте при шефа, за да искате увеличение на заплатата.

Ако усещате прилив на емоции, които ви правят неуверени, не сте се подготвили просветено
за този важен акт - да заявите недвусмислено защо ви се полагат повече пари. Трябва да го направите със самочувствие. Щом вие не излъчвате пълна убеденост, че заслужавате по-висока заплата, няма да убедите началника.

Самоувереността е първата стъпка към успеха. За да стигнете до нея, имате да извървите дълъг мисловен път. Нямате много време - в повечето компании сега се прави планирането за 2025 г.

Точният момент да заявите искането си е тъкмо когато се структурират разходите за персонал. Постарайте се да не закъснеете, за да не чуете "Ама защо не каза по-рано". Това, разбира се, ще бъде измъкване, но не го позволявайте на шефа заради собственото си туткане.

Специалистите по кариерно развитие подчертават, че не бива да правите грешка, като не поемате инициатива. Ако не си поискате повишение, няма да го получите, защото за ръководителя е удобно да си мисли, че сте доволни от заплащането. Дори да цени приноса и усилията ви, надали ще каже: реших да ти вдигна заплатата. Неговият стремеж е да не повишава разходите. Трябва или да сте постигнали нещо изключително, или в компанията да се спазва формула за автоматично увеличение на доходите при определени условия, за да разчитате, че ще се случи от самосебе си.

Необходимо е да си поискате, за да ви се даде, но бъдете честни дали наистина заслужавате. На този етап мислете какво сте постигнали, какъв е приносът ви за отдела и компанията като цяло. От това зависи имате ли очи да настоявате за по-висока заплата.

Това ще са и аргументите ви в разговора с шефа. Инфантилно е просто да кажете "Дайте ми повече пари" или да се мотивирате с нещо от сорта на "Животът поскъпна, заплатата не ми стига".

Началникът не е длъжен да се съобразява с инфлацията, освен ако във фирмата няма колективен трудов договор, където е включена такава клауза. Но тогава действат синдикатите - за всички. Ако той уважи вашата претенция заради поскъпналия живот, ще трябва да направи същото за колегите ви. Така че с подобен аргумент го отказвате да ви даде повишение, не го привличате.

Като можете да говорите за лични постижения, значи няма от какво да се срамувате - не искате услуга, а справедлива цена за труда, усилията, опита, уменията, приноса ви за компанията. Следователно имате всички основания да влезете самоуверено и даже наперено при шефа. Щом вие вярвате, има шанс да убедите и него.

Може да сте от хората, свикнали да се пазарят, защото това им е професията, но трябва да се подготвите за разговора.

За мнозинството служители собствената заплата е трудна тема за обсъждане с началника. Искането на увеличение е стресиращо преживяване, понеже трябва да обясните личната си самооценка и да го убедите, че неговата оценка за вас трябва да е същата. Затова не се надценявайте даже да сте търговци - вероятно и прекият ви началник я знае тази игра. Направете сухи тренировки, репетирайте какво ще му кажете.

Задачата ви е да продадете по-скъпо себе си. А нали помните - шефът ви не е назначен, за да раздава високи възнаграждение и да увеличава разходите на компанията. Задължение му е да употребява колкото може по-малко ресурси и да постига колкото може по-висока печалба. Следователно трябва да го убедите, че сделката си заслужава - ще инвестира повече пари във вас, но и ще да получи по-добри резултати в замяна.

Вие предлагате началникът да ви върне под формата на месечно възнаграждение част от печалбите, за които сте допринесли като отличен професионалист и за които ще продължите да допринасяте. Това е лайтмотивът, който трябва да звучи в целия разговор.

Започнете го, като припомните кратко, ясно и документално постиженията си. Изтъкнете какви отговорности сте поели и какви ви предстоят. Изберете най-силните и красноречиви доказателства, изложете ги и после оферирайте справедлива цена. Това означава да кажете какво увеличение на заплатата искате.

Тук идва онзи етап в подготовката, в който вече не мислите само за своите постижения, а се съобразявате и с обективни обстоятелства.

Едното, с което се постарайте да се запознаете, е какво е финансовото състояние на компанията в последните месеци.

Второто е да се осведомите за приоритетите през следващата година. Като изтъкнете пред шефа как ще допринесете за осъществяването на един или няколко от тях, увеличавате шанса да получите желаното.

Отчитането на двете обективни обстоятелства заедно ще ви помогне да поискате реално увеличение - без да се надценявате и без да се подценявате (щом от вас се очаква да работите за приоритет на компанията, нека получите стимул).

Повечето специалисти съветват да обявите 10-15% над онова, което смятате за постижимо да получите. Така ще си осигурите възможност малко да отстъпите при преговорите. Не е изключено, но не е и много вероятно шефът ви да каже веднага "Ок, получаваш". Сигурно ще ви донесе от 10 кладенеца вода защо не може да ви даде толкова много. Тогава вие ще смъкнете онези 10-15%.

Следващият трик от подготовката е преди срещата
да разиграете наум сценарии как ще премине. Ако познавате шефа си и помислите достатъчно, ще предвидите с голяма доза сигурност възможните реакции. Планирайте как действате при всяка.

При оптимистичния вариант - така желязно се аргументирате защо заслужавате увеличение на заплатата и защо точно с толкова, че началникът ви се съгласява, трябва да направите още една стъпка. Заявете каква допълнителна отговорност ще поемете. Това трябва предварително да си го намислите. По този начин мениджърът ще запомни, че е дал, но и е получил повече.

Вторият вариант е шефът да ви изслуша и да отвърне, че на дадения етап компанията не е в състояние да ви увеличи заплатата толкова много. Вие проявете разбиране и намалете с онези 10-15%. Но опитайте да спазарите друг бонус - курсове за квалификация, ваучери за пазаруване, по-дълга отпуска, гъвкаво работно време, разрешение да работите дистанционно.

Ако получите отказ и на по-ниската сума, попитайте началника какво увеличение за вас планира той. Приемете го, като подчертаете, че се чувствате недооценени, но обичате работата си, харесвате екипа, лоялни сте към компанията и се надявате при първа възможност да получите по-високо възнаграждение, близко до онова, което сте поискали.

Най-песимистичният сценарий е шефът да заяви, че няма да ви даде никакво увеличение. Тогава го попитайте какво трябва да постигнете, за да получите по-висока заплата. Може да ви каже конкретни изисквания, а може и да заяви, че е лоша пазарната конюнктура. Това също е от полза - ще сте наясно с положението.

Не предвиждайте в най-лошия вариант веднага да заявите, че напускате. Трябва ви време, за да прецените дали конкретните изисквания са справедливи, или шефът ги отправя, за да се отърве от претенцията ви за по-висока заплата. Има вероятност и да са толкова големи, че да не можете да ги покриете. Или да не си заслужава, защото ще ви струват твърде много усилия и ще се лишите от свободно време.

В такъв случай започнете да се оглеждате за друго място. Като знаете дали оправданието с неблагоприятна пазарна конюнктура е основателно, анализирайте ползите и вредите от евентуална смяна на сектора, в който работите.

------ Да хванете кефа на шефа ------

Книжовно казано, да изберете правилно момента, в който да идете при началника, след като внимателно сте се подготви за разговора защо и с колко искате да ви вдигне заплатата. Няма много време, затова си отваряйте очите и ушите.

Успехът чудесно може да бъде използван като причина за повишение. Той безспорно ви прави човек, който заслужава повече пари.

Когато фирмата има високи приходи, не трябва да пропускате възможността да поискате повишение.

Друг подходящ момент е, когато шефът ви натоварва с повече отговорности. Щом поемате нови ангажименти, трябва да бъдете адекватно компенсирани.

Задължително е да влезте при шефа, когато е спокоен, не бърза, не е уморен и ядосан. Ако го видите в добро настроение, веднага се възползвайте.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Твърдата истина за 9 меки умения, които гарантират успех

Най-важната ви задача за професионален успех - управление на репутацията

Работата (не) е всичко. Но къде е в Аз-концепцията ви

"Това не може да стане" - сигнал за грешна настройка на ума, която бойкотира успеха

6 стъпки да извлечете добавена стойност от всяка критика и да си гарантирате успех

Научен факт: Щастието ви в работата е предшественик на успеха ви

Грешното социално сравнение бойкотира успеха

Как си дружите със заплатата

Промяната продължава, но защо невинаги побеждава

Печелите повече успехи, като работите "на доверие"

Кръгът на влияние определя успеха. Три практически стъпки да сте във верния

Други от От страната и света

Русе бие всички големи градове у нас по ръст в цените на имотите (графика)

България е на второ място след Полша по поскъпване на жилищата В Русе - един от шестте български града с население над 120 хиляди души, цените на жилищата през второто тримесечие са се вдигнали с 13

Румен Радев: Спасението на българските евреи е морален пример за света

Освобождаването на цивилните граждани, взети като заложници, е показател за хуманност, дори и в условията на война, заяви президентът в разговор със семейства на взети за заложници от

214 щурмуват парламента откъм Велико Търново, почти 27 кандидати за 1 мандат

214 кандитати за парламента, разпределени в 26 листи , регистрираха политическите играчи в РИК Велико Търново. Това означава, че за всеки от 8-те мандата в региона ще се борят почти по 27 имена

МВР опроверга анализ на ИПИ, че са "най-скъпоструващата административна структура"

От Министерството на вътрешните работи оспориха анализ, публикуван на сайта на Фондация "Институт за пазарна икономика". В него накратко се казва, че "хората в МВР са много

Моторист, гражданин на Турция, загина на пътя край село Пролаз, Търговищко

На 24.09.2024 г. около 19,15 ч на път I-4 /София-Варна/ в община Търговище – км 214+800 /след село Пролаз в посока град Омуртаг/, 48-годишен правоспособен водач – гражданин на Република Турция

>