Германия не дава на Украйна да стреля с нейни оръжия по Русия отвъд фронта

23.09.2024 22:42
Германският канцлер Олаф Шолц СНИМКА: Х/@OlafScholz

Германският канцлер Олаф Шолц продължава да стои на позицията, че няма да разхлаби правилата за използване на германски оръжия в битката на Украйна срещу Русия, въпреки молбите на Киев, предаде ДПА.

Правителството е взело "няколко решения" относно военната подкрепа за Украйна, "които са пределно ясни", заяви Шолц в Ню Йорк, малко преди да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски.

Той уточни, че това включва ограничения, които не позволяват на Украйна да изстрелва ракети дълбоко на руска територия.

"Това не е съвместимо с личната ми позиция ... Ние няма да направим това. И имаме основателни причини", заяви Шолц, който е в САЩ за седмицата на високо равнище на Общото събрание на ООН.

Зеленски настойчиво призовава западните съюзници да позволят на Украйна да използва ракети с голям обсег за поразяване на цели далеч отвъд фронтовата линия, включително руски логистични центрове и военни бази.

Най-далекобойното оръжие, доставено от Германия, е ракетната установка МАРС II, която може да поразява цели на разстояние 84 км.

Берлин е разрешил на Киев да използва ракетната установка за ограничен район от руската територия близо до украински град Харков. Мощната гаубица 2000, която има обсег на действие 56 километра, също може да бъде използвана за защита на Харков.

Шолц многократно е изключвал възможността за доставка на прецизни оръжия с голям обсег на действие на Украйна, независимо от решенията, взети от някои страни членки на НАТО.

Други от От страната и света

Намерена е главата на втората статуя, открита в Хераклея Синтика (Обзор)

Мистериите в античния град Хераклея Синтика започват бавно да се разплитат. "В понеделник бе намерена главата на втората статуя в Хераклея Синтика. Тя бе в противоположния край на Големия канал и

Месец преди да стане на 18 г., Даниел от Перник пребил без причина жената с инсулт, ще го съдят като непълнолетен (Обзор)

След месец в кома жертвата почина - ритал я в главата, докато беззащитно пиела кафе в заведение Умишлено или по непредпазливост 17-годишният Даниел Петров е убил 56-годишна жена инвалид в Перник

ЦИК е разрешила задържането на кмета на Минерални бани

Централната избирателна комисия е дала разрешение за задържането на кмета на Минерални бани Мюмюн Али Искендер. Съобщението е публикувано на сайта на комисията днес, 23 септември

Простреляха двама младежи, опитали да подпалят камион край Перник

Двама младежи бяха простреляни в пернишкото село Мещица след скандал. Инцидентът е станал към 3 часа тази нощ, когато група от шест-седем 20-годишни младежи се опитали да залеят с гориво камиона на

Особеният представител по делата скара адвокатите и президента (Обзор)

Те обявиха, че са готови на протестни действия с "всички произтичащи от това последици" Председателят на ДПС Делян Пеевски ги подкрепи и настоя парламентът бързо да преодолее ветото Готовност за

>