Моряците, пленени в Йемен вече 305 дни: Мислехме, че България ни е изоставила

24.09.2024 07:00 Евита Смилкова
Елена Йончева се срещна с похитените от хутите българи - Любомир и Данаил, в четвъртък. СНИМКА: ФЕЙСБУК

Елена Йончева преговаря за свободата им, занесла им е книги с обещание да ги дочетат у дома

Мислехме, че са ни изоставили. Това били първите думи на българските моряци капитан Любомир Чанев и старши помощник-капитан Данаил Веселинов, след като се отърсили от шока, че се срещат със сънародник.

Те се намират в Йемен и са в плен на хутите вече повече от 10 месеца, след като през ноември 2023 г. корабът им “Галакси Лийдър” с 25 души на борда бе похитен.

Сред тях са 3-ма европейски граждани

- двама българи и един румънец. Останалите 22-ма са основно филипинци, има и 3-ма украинци.

Преди дни евродепутатката от “Обнови Европа”/ДПС Елена Йончева пристигна в Сана, Йемен, на хуманитарна мисия, подготвяна с месеци. Целта ѝ - да върне българите в безопасност при семействата им. Ако това бяха граждани на голяма държава от ЕС, едва ли щяха вече месеци наред да не могат да се върнат у дома. С тези думи Елена Йончева се е обърнала към върховния представител на ЕС по външна политика Жозеп Борел в пленарната зала на Европарламента в Страсбург. Редица колеги евродепутати споделили мнението в неофициални разговори, признава Йончева в социалните си мрежи. По нейни думи от началото на годината тя два пъти е говорила лично с Борел за пленените българи. Двамата разменили и кореспонденция.

Похищението на хутите се случва на 19 ноември 2023 г. Малко след това похитителите разпространиха видео - на кадрите се вижда как над плавателния съд лети хеликоптер, от който скачат тежковъоръжени йеменски бунтовници и превземат плавателния съд.

Заснето е също

как хутите размахват оръжия срещу екипажа

на кораба и му нареждат да легне на земята.

Българската евродепутатка повдига темата в ЕП 3 дни по-късно. Но изпълнението на хуманитарна мисия в района на Йемен, контролиран от хутите, се оказва трудна задача. Първият ѝ опит през май бил неуспешен. Тогава в Аман Йончева се е срещнала с трима посланици на държави - членки на ЕС , за да ги помоли за съдействие.

Първо трябвало да разговаря и да убеди властите в Сана, където са хутите. Допълнително се нуждаела от подкрепата на официалните йеменски власти. Последвало и допитване до ООН, която пък от своя страна трябвало да получи одобрение от силите на Коалицията с основна роля на Саудитска Арабия. Българският служебен премиер Димитър Главчев също трябвало да даде съгласието си, за да потегли Йончева на хуманитарна мисия. Самата тя посочва, че от МнВР я предупредили за огромните рискове. Евродепутатката призна, че Делян Пеевски, който я излъчи за втори мандат от ДПС, също я е подкрепил. Казал ѝ да направи всичко възможно да върне българите у дома.

Сега Йончева провежда редица срещи на високо ниво, за да убеди хутите точно в това - да пуснат сънародниците ни. По нейни думи аргументите, които излага, са хуманитарни - свързани със здравословното им състояние, продължителната изолация и шока от факта, че се намират в район на размирици, който често е поразяван от ракетни снаряди. Предстои ѝ също важна среща с президента на Върховния политически съвет Махди Ал-Машат. Българската евродепутатка казва, че е оптимистична за развоя на събитията, тъй като

в Йемен гледали на България с уважение

и чували аргументите ѝ. Решението обаче не е еднолично на президента на хутите. Те казват, че българите са под властта на “Хамас”.

Изключително щастие е и удовлетворение да мога да стигна до Любомир и Данаил. Те показват изключителна сила и воля, но са изолирани от външния свят вече десет месеца. Това заяви Йончева пред БНТ и Нова тв. Посочи, че по идея на семействата на двамата мъже им е занесла книги с пожеланието и убеждението, че ще ги дочетат у дома.

Капитан Любомир Чанев е на 38 години и е родом от петричкото село Кавракирово. Той живее със семейството си във Варна. Родителите му - земеделски производители, и сестра му живеят в Благоевградския квартал “Струмско”, по информация на БНР. Никой от тях не говори по случая от опасения да не му навредят.

Старши помощник-капитан Данаил Веселинов е на 39 години и е роден в Горна Оряховица. Работел е за варненската компания посредник за наемане на екипажи “Стамко” от 13 години. Съпругата му Събина Веселинова разказва, че досега никога не е имал подобни проблеми. Чула съпруга си последно ден преди отвличането на кораба. Данаил е бил в добро настроение и усмихнат. Никой не се е свързал със семейството, за да поиска откуп.

В момента двамата българи не се намират на похитения кораб, тъй като вероятността той да бъде поразен от ракета е прекалено голяма. Те са в пристанищния град на Червено море Ходейда, без да е известна конкретната им локация. По думите на Йончева получават храна и лекарски грижи, но не са на свобода.

Други от От страната и света

Почти 900 хил. румънски туристи са посетили страната ни до юли

„Румънските туристи, посетили страната ни от януари до юли 2024 г. са 897 хиляди. Над 500 хиляди от тях са осъществили посещението си в периода май-юли 2024 г."

Прокуратурата в Перник обвини 74-годишния мъж за убийството с брадва в с. Расник

Днес, 25.09.2024 г., прокурор от Окръжна прокуратура – Перник на основание събрани достатъчно доказателства за виновността на 74-годишния Д.С. го привлече в качеството на обвиняем по досъдебно

Европейската прокуратура влезе в община Симитли?

Представители на Европейската прокуратура са влезли в сградата на общинската администрация в Симитли, обяви водач на листата на една от партиите за Благоевградска област

Осъдиха прокуратурата да плати 75 000 лв. заради шесторното убийство в Нови Искър

Прокуратурата е окончателно осъдена да плати обезщетения от 75 000 лева на Иво Кюхов, който е един от роднините на жертвите на жестокото шесторно убийство

Петролът на ОПЕК скочи до 75 долара за барел

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вчера се покачи до 75,12 долара за барел, информира днес петролният картел на сайта си

>