5 точки с високо напрежение на изборите – силни играчи повеждат по две листи

24.09.2024 07:30
Николай Денков и Бойко Борисов ще са един срещу друг в 25-и МИР в София Колаж: "24 часа"
Депутатът Георги Георгиев и областният координатор на ГЕРБ в София Даниела Райчева регистрираха листата в 25-и МИР, където водач е лидерът на партията Бойко Борисов. СНИМКА: ФЕЙСБУК
“За първи път лявото политическо пространство се явява обединено на избори”, каза водачът на листата на “БСП - обединена левица” и председател на икономическата комисия в 50-ото НС инж. Петър Кънев, след като внесоха документи за регистрация в РИК. СНИМКА: БСП

"Да,България" и ДСБ още уточняват помежду си кой къде ще играе. Почти сигурно е, че Николай Денков излиза срещу Бойко Борисов в София

В 5 точки на държавата ще се водят лидерски битки на 27 октомври. Това предвещават листите на кандидат-депутатите, които финално ще са “затворени” официално във вторник следобед.

Интригата не е само в 25-и МИР в София, където по традиция се сблъскват партийните лидери, а и в Пловдив, Хасково, Благоевград и дори Варна. Причината - повечето от най-разпознаваемите политици ще водят по две листи и на места се засичат в различни комбинации.

В Банкя, където е 25-и МИР в София, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изненада “най-продаваемото лице” на "Продължаваме промяната" Христо Петров - Ицо Хазарта в последните предсрочни избори и взе повече гласове от рапъра. Днес той е евродепутат, а експремиерът акад. Николай Денков най-вероятно ще се пробва да отнеме първото място на друг бивш министър-председател - Борисов. Целта на Костадин Костадинов и “Възраждане” и на Слави Трифонов и “Има такъв народ”, също е да покажат тежест срещу лидера на ГЕРБ. (Кой колко е взел в 25-и МИР на последните 3 парламентарни вота - виж в инфографиката.)

Това беше районът на досегашната соцлидерка Корнелия Нинова, затова знаково на този вот тя ще е заменена от временния председател на БСП Атанас Зафиров. От “ДПС - Ново начало” около Делян Пеевски също изпращат една от знаковите си фигури - бившата евродепутатка и бивш екоминистър Искра Михайлова.

До късно вечерта в понеделник ПП-ДБ не бяха окончателно готови с листите, тъй като между партньорите текат финални коментари, но по традиция коалицията последна внася своите кандидат-депутати. Запознати разкриха, че не е имало конфликт толкова за водачите, колкото за избираемите места след тях. Затова и “24 часа” слага в таблицата по-горе имената на водачите на коалицията от предишните избори. Проблемът сега е между “Да, България” и ДСБ, които помежду си уточняват местата на своите хора. Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева, които останаха извън парламента, май пак ще се борят от Добрич и Разград.

Ден преди крайния срок за регистрация на листите в РИК-овете, който е 17 часът на 24 септември, с листите си не бяха готови и от "Алианс за права и свободи", с който ще играе Ахмед Доган. (Виж всички известни до понеделник вечерта имена в инфографиката.)

Интересно ще бъде и в другите столични райони. В 23-и МИР ГЕРБ залагат на председателката на 50-ото НС Рая Назарян, “ДПС - Ново начало” - на Едиз-Ханиф Саидов, “Възраждане” - на Цончо Ганев, БСП - на младежкия си лидер Габриел Вълков, ИТН - на Павела Митова. Очаква се от ПП-ДБ отново да изпратят Кирил Петков. Как партиите ще подредят листите си тук, е от голяма важност, тъй като това е най-големият избирателен район в страната и от него се излъчват 19 народни представители. За сравнение - от 25-и МИР пращат 14 души в парламента, а от 24-и - 13.

В 24-и МИР водачи са бившият кмет на София Йорданка Фандъкова (ГЕРБ), лидерът на младежите от ДПС в столицата Рахим Юмерефенди (“ДПС - Ново начало”), Петър Петров (“Възраждане”), Атанас Атанасов от младежкото обединение на БСП и доц. Силви Кирилов (ИТН). Досега от ПП-ДБ избираха за водач съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов, но след последните избори той се оттегли от активната политика и няма да се кандидатира. За мястото му се спрегна името на Александър Симидчиев, но докторът може да си остане първи в София-област.

Ако запази първите си места в листите в Хасково и в Пловдив, съпредседателят на “Промяната” Асен Василев може да се изправи едновременно в битка срещу Делян Пеевски и Бойко Борисов, които са водачи в тези два региона.

В Хасково срещу Василев и Пеевски ГЕРБ пуска едно от остриетата си - Делян Добрев.

Възможно е обаче водаческото място в Плодив или Пловдив-област да бъде отстъпено на книгоиздателя Манол Пейков. В областта на миналите избори водач от ПП-ДБ бе бившият икономически министър Богдан Богданов (който дублираше с Плевен). На последните избори на 9 юни ГЕРБ спечели един мандат повече от ПП-ДБ в града под тепетата, а Борисов взе почти два пъти повече преференции от Василев - 5543 спрямо 3085. Общо двата района излъчват 23-ма депутати.

Спор между партньорите имало отново и за Велико Търново - дали първа да е отново Людмила Илиева от ДСБ, или ПП да пуснат напред Йордан Терзийски, който им беше кандидат за кмет.

Изненадващо рамо получи “Промяната” от бившия си партньор - партия “Волт”, в понеделник. Формацията на Настимир Ананиев, която само преди месец беше изхвърлена от коалицията ПП-ДБ и се регистрира самостоятелно за вота, обяви, че няма да вади листи, и призова хората си да гласуват за кандидатите на ПП.

Интересен сблъсък се очертава и в Благоевград, където Делян Пеевски се изправя срещу председателя на 49-ия парламент Росен Желязков, а от голямата лява коалиция около БСП в битката влиза Кирил Добрев, който се завръща в листите след близо 7-годишно отсъствие.

Сблъсък се очаква и във Варна, където сили ще премерят лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов и шефът на парламентарната група на БСП Борислав Гуцанов.

Различното в листите при тази кампания е, че от ГЕРБ и “ДПС - Ново начало” сложиха напред кметове. Борисов избра за водачи в Бургас, Стара Загора и Смолян успешните си кметове там, които са с общо десет управленски мандата зад гърба си. Това са Димитър Николов, Живко Тодоров и Николай Мелемов. Те обаче няма да напускат постовете си, за да станат депутати, а ще отговарят за това кампанията да се води на терен и посланията на ГЕРБ да стигнат до хората.

За първи път сложихме и кметовете в листите - не само заради доброто им представяне, но местната власт пряко зависи от централната власт. Можем да гарантираме, че най-малкото това, което е подадено като проекти, ще бъде свършено. Иначе те трябва да знаят, че нищо няма да се случи, обясни отново Борисов от Боровец в понеделник.

Досега в Кърджали винаги излизаше лидерът на ДПС, но този път Пеевски заложи на кмета на града Ерол Мюмюн.

До последно не бяха ясни имената на водачите на Алианса за права и свободи, с който отиват на избори Ахмед Доган и Джевдет Чакъров. Коалицията е с регистрацията на ЗНС на Румен Йончев и партия СБОР, но не беше ясно колко първи места ще получат те.

С реденето на листите се зае лично Ахмед Доган, който за първи път от години влезе в партийната централа миналия четвъртък, за да започне разговори със структурите. Те продължиха и през почивните дни, като алиансът ще внесе кандидатите си в последния възможен ден.

Единственото ясно име в понеделник бе на Мюмюн Мюмюн - първи в Хасково, така че там лидерска битка между двете ДПС-та със сигурност няма да има.

Очакванията са на тези избори след повече от 10-годишна пауза да се включи и самият Доган, който се спряга за водач дори на две листи. Възможно е челните си места да запазят Севим Али (Бургас), Валентин Тончев (Враца и 24-и МИР), Марио Рангелов (Плевен), Хайри Садъков (Смолян), Джевдет Чакъров (Разград и Силистра), Джейхан Ибрямов (Търговище), Димитър Николов (Ямбол), Ализан Яхова (Русе), Химур Халилов (23-и МИР), Рамадан Аталай (Пловдив град и област), Юсеин Вейселов (Габрово). Евентуален водач в Благоевград срещу Пеевски е съпредседателят на младежкото ДПС Ибраим Зайденов.

Други от От страната и света

Двама тийнейджъри са в болница, след като паднаха с трактор в дълбоко дере

Две момчета на 17 години са в болница след като са паднали в дълбоко дере с трактор. Това съобщиха от ОД на МВР в Ловеч. Инцидентът е станал по обяд на 22 септември в с

Общинските екипи продължават косенето на тревните площи в Русе

Екипите на ОП „Паркстрой" и ДЗЗД „Паркстрой" продължават и през тази седмица дейностите по косене на тревни площи и прилежащи части на улици и булеварди в Русе, съобщават от общинския пресцентър

Директори хвърлиха оставки в Локо (Пд)

Директори хвърлиха оставки в "Локо" (Пд), стана ясно от съобщение на клуба. "С оглед насъбралото се напрежение и представянето на отбора в последните няколко седмици

Множество нарушения на Закона за движение по пътищата установени през почивните дни в Сливенско

Непълнолетни до двама на тротинетки през нощта, неправилно изпреварване, употреба на алкохол и наркотични вещества и високи скорости са част от тях Екипи на сектор „Пътна полиция" и районните

Хванаха 16-годишен зад волана, собственичката седяла в колата до него

Полицаи от Силистра им налагат три акта С три акта са били санкционирани 45-годишна жена и непълнолетно момче за управление на моторно превозно средство от неправоспособен и без застраховка

>