Месец преди да стане на 18 г., Даниел от Перник пребил без причина жената с инсулт, ще го съдят като непълнолетен (Обзор)

23.09.2024 23:00
Даниел (на малката снимка) преби жената, докато негов приятел (с шапката) гледаше, без да го спре. КОЛАЖ: СТАНИСЛАВ ВЛАДИМИРОВ, КМЕТ НА ПЕРНИК

След месец в кома жертвата почина - ритал я в главата, докато беззащитно пиела кафе в заведение

Умишлено или по непредпазливост 17-годишният Даниел Петров е убил 56-годишна жена инвалид в Перник. Това ще решава прокуратурата след аутопсията на жертвата във вторник, обявиха на брифинг прокуратурата и МВР в миньорския град. Даниел е признал за постъпката, не дава обяснения. Момчето вече е на 18 г., но през юли, когато преби беззащитната жена в центъра на Перник беше на 17. Затова и ще бъде съден като непълнолетен, уточни прокурор Албена Стоилова. Законът предвижда от 5 до 12 г. за непълнолетни извършители на убийство по хулигански подбуди, каквато е една от възможностите за развитие на делото. Другата е смърт по непредпазливост, която се наказва още по-леко.

56-годишната жена е била трудноподвижна след прекаран инсулт, когато е нападната от Даниел и негов приятел. След ритниците в лицето тя беше приета в болница с травми и в кома. Въпреки това Окръжната прокуратура започна разследване за нанасяне на средна телесна повреда срещу 17-годишния тогава ученик. След смъртта на жертвата обвинението ще бъде променено в зависимост от аутопсията.

Даниел Петров е стар познайник на полицията и прокуратурата в града въпреки крехката си възраст.

Три пъти са му налагани мерки за превъзпитание, които не дали ефект. 2 пъти е арестуван с наркотици, а веднъж и за кражба. От полицията в Перник са го задържали и изпращали материалите в местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, която наложила превъзпитателни мерки. Водил се е на отчет в Детската педагогическа стая.

Четвъртото и най-сериозно престъпление е нападението над 56-годишната жена. Тя преживява инсулт малко преди Даниел да я пребие. Всяка сутрин пиела кафе в заведението, в което става бруталната сцена на насилие. Така било и в нощта срещу 29 юли. Даниел и негов приятел първо минали покрай друг магазин. Там техен познат им казал: “Внимавайте, тази е психично болна. Преди време ми счупи огледалото на колата”. Показал им и клип. Няма данни жената да е с психично заболяване.

Веднага след този разговор единият младеж - облечен с черни дрехи, отива при нея и я заговаря. Пита я: “Как ще пиеш кафе тук?”. В този момент се появява и приятелят му Даниел. На клип от охранителна камера, разпространен в социалните мрежи, се вижда как той започва да я удря в главата, без да каже и дума. Тя пада назад заедно със стола, а той пак я рита в главата и тялото. Жестокият побой продължава 15 секунди.

Според разследващите става дума за побой по хулигански подбуди, няма причина за агресията. За другото момче няма доказателства и не се установява съучастие в престъплението.

Племенникът на жертвата разказа пред медиите в Перник, че леля му е била инвалид след инсулт, а момчетата са планирали убийството ѝ.

“Имали са някакъв конфликт, някакво огледало е счупила леля ми”, разказа Борис Василев.

Според сестрата на починалата всичко по нея било потрошено, а мозъкът ѝ не функционирал. След побоя успяла само да обясни, че познава единия от биячите си.

Други от От страната и света

Намерена е главата на втората статуя, открита в Хераклея Синтика (Обзор)

Мистериите в античния град Хераклея Синтика започват бавно да се разплитат. "В понеделник бе намерена главата на втората статуя в Хераклея Синтика. Тя бе в противоположния край на Големия канал и

Германия не дава на Украйна да стреля с нейни оръжия по Русия отвъд фронта

Германският канцлер Олаф Шолц продължава да стои на позицията, че няма да разхлаби правилата за използване на германски оръжия в битката на Украйна срещу Русия, въпреки молбите на Киев, предаде ДПА

ЦИК е разрешила задържането на кмета на Минерални бани

Централната избирателна комисия е дала разрешение за задържането на кмета на Минерални бани Мюмюн Али Искендер. Съобщението е публикувано на сайта на комисията днес, 23 септември

Простреляха двама младежи, опитали да подпалят камион край Перник

Двама младежи бяха простреляни в пернишкото село Мещица след скандал. Инцидентът е станал към 3 часа тази нощ, когато група от шест-седем 20-годишни младежи се опитали да залеят с гориво камиона на

Особеният представител по делата скара адвокатите и президента (Обзор)

Те обявиха, че са готови на протестни действия с "всички произтичащи от това последици" Председателят на ДПС Делян Пеевски ги подкрепи и настоя парламентът бързо да преодолее ветото Готовност за

>