Особеният представител по делата скара адвокатите и президента (Обзор)

23.09.2024 22:00 Ана Михова
Румен Радев
Делян Пеевски

Готовност за протестни действия “с всички произтичащи от това последици” обявиха адвокатските съвети в цялата страна заради ветото, наложено от президента Румен Радев на промените в Закона за адвокатурата. Те разпространиха декларация, в която упрекнаха държавния глава в неуважение към професията им и “приравняването ѝ на търговска дейност”.

Предупреждението им съвсем не е за подценяване, защото

адвокатската защита е задължителна не само по наказателните дела

Председателят на ДПС Делян Пеевски също подкрепи адвокатите. Той апелира ветото на президента да бъде преодоляно още на първото заседание на парламента в сряда.

“Като народни представители, изпълняващи волята на българските граждани, трябва да отчетем реакцията на несъгласие с ветото на Радев от страна на адвокатската гилдия”, посочи Пеевски в позицията.

Така две седмици след като депутатите приеха промените в Закона за адвокатурата, с които измениха ГПК и Данъчно-осигурителния кодекс, на тях ще им се наложи пак да ги гласуват. Най-вероятно ветото ще бъде преодоляно, защото промените бяха приети с голямо мнозинство, изготвени са и са подкрепени от гилдията, а и решават проблеми.

Основната ябълка на раздора между адвокатите и Радев е особеният представител по делата и неговото възнаграждение. Досега особен представител се определяше от съда, който посочваше и възнаграждението. Според последните промени с тази задача вече са натоварени местните адвокатски съвети. Те ще преценяват възнаграждението спрямо сложността на случая, опита, квалификацията на адвоката и т.н.

Особеният представител е защитникът, който се назначава, когато по делото не може да бъде открит ответникът, или пък няма адрес, където да му бъдат изпратени документите.

Ситуацията се промени, когато до съда на ЕС в Люксембург беше отправено запитване дали начинът, по който се определя особеният представител и възнагражденията му, съответства на правото на съюза. Имаше и второ решение на съда на ЕС, който прие, че наредбата за минималните адвокатски възнаграждения не е задължителна за съда. Според казаното от депутатката от “Възраждане” Цвета Рангелова по време на дебата на първо четене след това решение се стигнало до ситуации, че

час адвокатски труд бил колкото пет минути возене с такси

При първото четене всички парламентарни групи подкрепиха новите текстове за особения представител и възнагражденията им. Тогава обясниха, че са в интерес на гражданите.

Според Радев обаче “това влиза в остро противоречие с правото на ЕС, което забранява сдружения на доставчиците на услуги да определят сами цените им”. Президентът смята, че с възможността адвокатските съвети да посочват възнаграждението се нарушават правилата на свободния пазар и се ограничава конкуренцията.

“Така на практика адвокатите се превръщат в юрисконсулти и слуги на съда, който първо избира адвоката на страната, а после и сам му определя унизителни възнаграждения без ясни критерии и мотиви”, смятат обаче от адвокатските съвети в цялата страна.

Други от От страната и света

Намерена е главата на втората статуя, открита в Хераклея Синтика (Обзор)

Мистериите в античния град Хераклея Синтика започват бавно да се разплитат. "В понеделник бе намерена главата на втората статуя в Хераклея Синтика. Тя бе в противоположния край на Големия канал и

Месец преди да стане на 18 г., Даниел от Перник пребил без причина жената с инсулт, ще го съдят като непълнолетен (Обзор)

След месец в кома жертвата почина - ритал я в главата, докато беззащитно пиела кафе в заведение Умишлено или по непредпазливост 17-годишният Даниел Петров е убил 56-годишна жена инвалид в Перник

Германия не дава на Украйна да стреля с нейни оръжия по Русия отвъд фронта

Германският канцлер Олаф Шолц продължава да стои на позицията, че няма да разхлаби правилата за използване на германски оръжия в битката на Украйна срещу Русия, въпреки молбите на Киев, предаде ДПА

ЦИК е разрешила задържането на кмета на Минерални бани

Централната избирателна комисия е дала разрешение за задържането на кмета на Минерални бани Мюмюн Али Искендер. Съобщението е публикувано на сайта на комисията днес, 23 септември

Простреляха двама младежи, опитали да подпалят камион край Перник

Двама младежи бяха простреляни в пернишкото село Мещица след скандал. Инцидентът е станал към 3 часа тази нощ, когато група от шест-седем 20-годишни младежи се опитали да залеят с гориво камиона на

>