Прокурор ще търси кой остави отворена шахта в Пловдив - в нея падна велосипедист и загина (Обзор)

23.09.2024 21:30 Радко Паунов
След инцидента шахтата беше затрупана с дървен палет и парчета от плочки.
Повече от 2 г. е разкопано, казва велосипедист, минавайки покрай злополучната шахта. СНИМКИ: АВТОРЪТ
Ей такива опасни изкопи зеят по бул. "Александър Стамболийски" в Пловдив.

Велосипедист на около 60 години от Пловдив загина нелепо в шахта на бул. "Александър Стамболийски" навръх Деня на Независимостта. Отсечката е

в ремонт от дълго време, по нея се прокарва южният обходен колектор

Точно в този участък обаче вече е положен асфалт и там често минават пешеходци и велосипедисти.
Сигналът е подаден около 15,40 ч в неделя.

Гражданинът, който се обадил, изказал предположение, че колоездачът е паднал в отходното съоръжение. На метри от мястото се намира кабинката за охраната на Медицинския колеж. В нея обаче не е имало хора заради почивния ден. Жилищни сгради наоколо няма, най-близкият блок е на повече от 200 метра.

По тялото не са открити следи от насилие, което говори за нещастен случай. Затова и прокуратурата образува досъдебно производство за причинена смърт по непредпазливост.  Разследващите ще търсят защо шахтата не е обезопасена и кой е отговорен за това.

По информация на "24 часа" около велосипеда на загиналия са открити бутилки с алкохол. Вероятно е бил почерпен и е паднал в шахтата още предишната нощ. Но заради почивния ден и безлюдността на участъка тялото е било забелязано чак в неделя следобед. Резултатите от аутопсията не са готови, те ще покажат дали загиналият е бил под въздействието на алкохол.

"Точно в 15 часа в събота минах оттам и видях само едно колело. Човек не зърнах, а той очевидно е бил в шахтата", обясни пред "24 часа" жена, която продава цветя до близкия траурен парк в кв. "Кючук Париж". По-късно научила, че в нея е загинал мъж.

"Над 2 години е разкопано, всеки може да мине и
да се пребие

По ремонта нищо не напредва. Ей така си стоят окопите. Прекараха големите тръби, но дупките стоят открити. През две седмици се мяркат работници и по един-два дни работят. Дано след 5 г. да го направят, но дотогава има опасност и други да пострадат", допълва жената.

След като вестта за трагичния инцидент се разчу, жители на "Кючук Париж" настръхнаха. Те винят както изпълнителя на проекта - ВиК-Пловдив, така и местната власт за бавните темпове и разкопания район.

"Живея наблизо. Точно онзи ден казвах на съпруга ми, че докато не падне някой в тези изкопи, няма бъдат обезопасени. Жалко за човека", коментира Доника Ботева.

Според Ангел Йотов, жител на района, шахтите не са обезопасени. Той дава пример с клон, на който е вързана торбичка и е забит в наскоро запълнена дупка. "Това им е сигнализацията - пълна трагедия", негодува Йотов.

"Общината да си поеме отговорността.

Какви са тия безкрайни ремонти - разбити улици, строителни площадки, задръствания, мръсотия

Живеем като пещерняци", гневи се и Антоанета Неделева.

Кметът на район "Южен" Атанас Кунчев, на чиято територия е инцидентът, обяснява, че общината е с вързани ръце за този обект.

"Възложител е ВиК-Пловдив. Те са избрали фирмата изпълнител, те са избрали и фирмата за надзор, която отговаря за качеството. Не сме страна по този договор, ние само обираме негативи от бавните темпове и начина на строителство на този колектор", казва Кунчев.

Инж. Тихомир Кръстев, представител на фирмата строител, е категоричен, че шахтата е била с оградни пана и натрупани строителни материали.

"Преди почивните дни отворът беше обезопасен,

но явно някой умишлено ги е махнал", заявява той пред радио "Пловдив". А директорът на ВиК - Пловдив, инж. Антон Гълъбов допуска, че е възможно велосипедистът от любопитство да е надникнал в шахтата и така да се е стигнало до трагичния инцидент.

Денонощие след инцидента шахтата беше затулена с дървен палет, гума и начупени отгоре плочки, установи "24 часа". Хора, които минаваха оттам, предупреждават, че може и други да пострадат.

Други от От Пловдив

С 53 км/ч ученик не можа да спре на зебра в Пловдив и прегази бившата си зам.-директорка. Защо синът й одобрява присъдата

Майка му преподавала философия и го научила на разликата между отмъщение и справедливост На виновния шофьор бе присъдена 1 година ефективен затвор Загиналата спечелила през 2020-а наградата за учител

Строителят на обекта, в който загина колоездач: Шахтата е обезопасена, повече няма да говоря

Не участваме в този проект, твърди кметът на район " Южен" От фирмата изпълнител на ремонта на участъка в Пловдив, в който вчера загина велосипедист, обясниха, че въпросната шахта е била обезопасена

Забравена храна на печка вдигна на крак пожарникари в Пловдив

Екипи на пожарната минаха с включени сирени по пловдивския бул. "Копривщица" преди минути. Причината се оказа забравена храна на печката, уточниха пред "24 часа" от Регионалната дирекция "Пожарна

Прокуратурата разследва смъртта на велосипедиста, паднал в шахта в "Кючук Париж"

Районната прокуратура в Пловдив наблюдава досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост на колоездача, открит мъртъв в шахта в кв. "Кючук Париж", съобщиха от държавното обвинение

Колоездач падна в необезопасена шахта в участък в ремонт в Кючука и загина (Обновена)

Образувано е досъдебно производство за причинена смърт по непредпазливост Колоездач е паднал на ремонтиращия се участък на бул. "Александър Стамболийски" в Пловдив и е загинал

>