Яйца от Украйна сривали пазара, България иска ЕС да ги спре (Обзор)

23.09.2024 21:00 Деляна Къркеланова
От Съюза на птицевъдите изразиха надежда усилията на Тахов и министерството му да доведат до очакваните резултати.

Повишение в цената може да има, но минимално

България ще поиска спиране на вноса на яйца с произход от Украйна на заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел по искане на птицевъдите у нас. А причината - сриване на пазара и невъзможност родните производители да реализират собствената си продукция.

По време на съвета земеделските министри на страните членки ще дискутират ситуацията на селскостопанските пазари вследствие на руската инвазия в Украйна, съобщиха от ведомството на Тахов, който ще ни представлява в Брюксел.

“Ние без решение на Европейската комисия не можем да направим нищо. Първата стъпка, която направихме, е през един регламент. Включихме яйцата към стоки с по-високо мито, а вече предприемаме друга крачка – абсолютната им забрана”, посочи министърът.

От Съюза на птицевъдите изразиха надежда усилията на Тахов и министерството му да доведат до очакваните резултати.

“Очевидно в ЕС държавите са на различни мнения. Фактите обаче показват, че в Нидерландия и Полша украинските яйца отиват за индустриална преработка, а

в България - за търговската мрежа

Освен това въздействието на пазара е различно предвид на това, че България е по-малка страна”, коментира шефът на съюза Ивайло Гълъбов.

Той припомня, че агроминистърът през април е поискал Украйна да се изключи от регламент, който позволяваше безмитно търгуване

“Тогава за две седмици успяхме да ограничим почти до нула вноса на яйца. Впоследствие ЕК намали митата за Украйна от 300 евро на тон на 5% от стойността. Това допринесе вносът да продължава да расте. Точно затова намираме за необходимо да поискаме пълното му спиране”, обяснява шефът на птицевъдите.

Според данни на агроминистерството за периода януари-май

у нас са влезли 2387 тона украински яйца

на стойност 3 624 354 лв. За същия период миналата година количествата са съответно - 304 тона за 573 925 лв.

А ако вносът спре, потребителите могат да очакват минимален скок в цената, но в никакъв случай драстично поскъпване, категоричен е Гълъбов. По думите му в България има повече от 200 производители на яйца. Освен това ЕС е свободен пазар.

Последните данни на министерството показват, че през май тази година средната цена на едро вече е с 16,7% под нивото отпреди една година, или 0,30 лв. на брой, спрямо 0,35 лв. за 2023 г.

Макар и по-слабо изразено,

поевтиняване има и при търговията на дребно - 0,50 лв. сега при 0,52 лв. преди година,

което е спад със 7,4%.

Според Гълъбов има парадокс - през 2011 г. ЕС спира използването на конвенционални клетки и над 90% от тях били продадени на цената на старо желязо на птицевъди от трети страни, включително и Украйна.

Това наложило птицевъдите в ЕС да се преоборудват, като се съобразяват с най-високите изисквания за хуманно отношение към птиците, което искат от Брюксел.

“Пълното оборудването надхвърля 20 евро за кокоше място. Бяха инвестирани милиарди за преоборудване. Как да се конкурираме свободно при тези условия? А и поради войната производителите в Украйна започнаха износ заради липса на нормален вътрешен пазар”, казва още Гълъбов.

Други от От страната и света

Намерена е главата на втората статуя, открита в Хераклея Синтика (Обзор)

Мистериите в античния град Хераклея Синтика започват бавно да се разплитат. "В понеделник бе намерена главата на втората статуя в Хераклея Синтика. Тя бе в противоположния край на Големия канал и

Месец преди да стане на 18 г., Даниел от Перник пребил без причина жената с инсулт, ще го съдят като непълнолетен (Обзор)

След месец в кома жертвата почина - ритал я в главата, докато беззащитно пиела кафе в заведение Умишлено или по непредпазливост 17-годишният Даниел Петров е убил 56-годишна жена инвалид в Перник

Германия не дава на Украйна да стреля с нейни оръжия по Русия отвъд фронта

Германският канцлер Олаф Шолц продължава да стои на позицията, че няма да разхлаби правилата за използване на германски оръжия в битката на Украйна срещу Русия, въпреки молбите на Киев, предаде ДПА

ЦИК е разрешила задържането на кмета на Минерални бани

Централната избирателна комисия е дала разрешение за задържането на кмета на Минерални бани Мюмюн Али Искендер. Съобщението е публикувано на сайта на комисията днес, 23 септември

Простреляха двама младежи, опитали да подпалят камион край Перник

Двама младежи бяха простреляни в пернишкото село Мещица след скандал. Инцидентът е станал към 3 часа тази нощ, когато група от шест-седем 20-годишни младежи се опитали да залеят с гориво камиона на

>