Решават остава ли в ареста кметът на Минерални бани, обвинен за организирана престъпна група

23.09.2024 16:58
Кметът на Минерални бани с обвинение за организирана престъпна група Снимка: Pixabay

Един час даде съда на адвокатите, за да се запознаят с част от материалите по разследването срещу кмета на Минерални бани Мюмюн Искнедер.

Общо 6 кашона със 78 тома са събраните материали.

Обвинението е за организирана престъпна група. Кметът, синът му, техникът на общината и дъщерята на кмета, която е пусната срещу парична гаранция, са обвинени в 3 отделни деяния извършени в периода 2013- 2015 година при кандидатстване за финансиране за субсидии пред държавен фонд "Земеделие".

Над 100 човека от Минерални бани се събраха по-рано днес на паркинга пред съда в Хасково, където се гледа мярката на кмета на селото Мюмюн Искендер.

В района на съда има засилено полицейско присъствие заради очакван протест в негова защита.

Събралите се по-рано заявиха, че не са дошли на протест, а в подкрепа на кмета.

На 20 септември беше проведена акция на КПКОНПИ в община Минерални бани. Извършиха се обиски и претърсвания в кметския кабинет в общината и в хотела на семейството на кмета Мюмюн Искендер.

По това време той беше на посещение в Турция.

Мюмюн Искендер беше единственият общински кмет в Хасковска област, който открито обяви, че застава зад Ахмед Доган. След това Общинският съвет на ДПС също подкрепи почетния председател.

По-късно стана ясно, че Искендер влиза в предизборната битка като кандидат за депутат. Той ще бъде от „Алианса за права и свободи" за Хасково.

Хотелът на семейството на Мюмюн Искендер веднъж вече беше проверяван, когато избухна скандалът с къщите за гости през лятото на 2018 г.

Кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер остана в ареста за 72 часа с прокурорска мярка. Днес изтича тази мярка и се очаква прокуратурата да поиска от съда постоянен арест.

От коалицията на Доган обаче вече регистрираха кмета като кандидат за депутат в същия район, в който Пеевски е водач на листата на „ДПС – Ново начало".

Хората на Доган определят акцията като политическа бухалка.

Тя беше проведена по линията на усвоени евросредства, пише bTV.

„Призоваваме всички органи на държавата да се самосезират. Никак не е нормално в предизборна ситуация да се извършват такива репресивни действия. Ние питаме: Защо сега? В тази ситуация повече от видно е, че това се използва като предизборна бухалка", коментира преди дни в парламента Джевдет Чакъров, председател на ДПС-Доган.

Други от От страната и света

Яйца от Украйна сривали пазара, България иска ЕС да ги спре (Обзор)

Повишение в цената може да има, но минимално България ще поиска спиране на вноса на яйца с произход от Украйна на заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел по

Китай уплаши и родните търговци с цени и продукти без пари

Оборотите у нас паднаха с 15% заради платформи като Temu и Shein Фейсбук потребителите, които трудно могат да спрат потока от реклами в платформата, забелязват

Млади социалисти гребаха с кану-каяк на Панчарево - дадоха пример и искат повече спорт за учениците

Състезанието даде старт на инициативата „Първи спорт" „Всяко дете трябва да има възможност да се включи в спортна дейност – било то в спортна зала или на шахматната дъска, и да открие спорт

Г7+ потвърдиха подкрепата си за енергийния сектор на Украйна

Министерската група на Г7 + публикува в понеделник съвместно изявление в кулоарите на Общото събрание на ООН, в което отново потвърждава ангажимента си към енергийната сигурност на Украйна в отговор

Цар Иван Александър носил пясък в мантията си за манастир на свети Теодосий Търновски

Над 2 века исихастката обител била скрита на "3 поприща от брега на Янтра", както е описано в житието на книжовника Манастирската църква е сред най-бляскавите образци от Второто българско

>