Пеевски: Николоски незабавно да бъде обявен за персона нон грата!

23.09.2024 16:55
Делян Пеевски Снимка: Пресцентър на ДПС

Ако в България има адекватни държавни институции и служби, вицепремиерът и транспортен министър на РСМ Александър Николоски трябва да бъде обявен незабавно за персона нон грата. Това заяви председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски в изявление разпространено от пресцентъра на партията. 

"И това е най-малкото, което трябва да бъде предприето, след системното сеене на омраза към България и българския народ.
Наглостта и арогантността по отношение на България, нейните демократично избрани институции, демонстрирана от проруското правителството на Мицкоски явно е в отговор на категоричната евроатлантическа позиция на страната ни", коментира той.

"Настояваме за незабавни мерки в отговор на провокациите, които да бъдат последователни и категорични".

По думите на Пеевски проблемът вече не може да бъде решен с едно проформа извинение.

"Разломът е ценностен и противопоставя два свята - този на евроатлантическите демокрации и този на пропутинската, антидемократична заплаха".

"Като европейска държава ние не можем да останем безучастни или псевдодипломатични, а трябва да защитим честта и достойнството на България и на българските граждани.
Защото в противен случай бихме съучаствали в легитимацията на явни проводници на проруско влияние в сърцето на Европа", допълни Пеевски.

Изявлението на Делян Пеевски е свързано с думите на Николоски по ТВ „Алфа", че домакините на президента Гордана Силяновска в София са „нецивилизовани" и „мизерни". В интервю за ТВ Сител снощи, той заяви, че изявлението му е било съгласувано с премиера на страната Християн Мицкоски.

Николоски оцени изявлението си като честно и най-малкото, което е можел да каже за липсващото държавно знаме на Северна Македония в българското президентство по време на посещението на президента на югозападната ни съседка. Той заяви, че ако Северна Македония беше пускала ноти за всичко обидно, изречено от политиците в България по отношение на Северна Македония, е трябвало само с това да се занимават.

Други от От страната и света

Яйца от Украйна сривали пазара, България иска ЕС да ги спре (Обзор)

Повишение в цената може да има, но минимално България ще поиска спиране на вноса на яйца с произход от Украйна на заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел по

Китай уплаши и родните търговци с цени и продукти без пари

Оборотите у нас паднаха с 15% заради платформи като Temu и Shein Фейсбук потребителите, които трудно могат да спрат потока от реклами в платформата, забелязват

Млади социалисти гребаха с кану-каяк на Панчарево - дадоха пример и искат повече спорт за учениците

Състезанието даде старт на инициативата „Първи спорт" „Всяко дете трябва да има възможност да се включи в спортна дейност – било то в спортна зала или на шахматната дъска, и да открие спорт

Г7+ потвърдиха подкрепата си за енергийния сектор на Украйна

Министерската група на Г7 + публикува в понеделник съвместно изявление в кулоарите на Общото събрание на ООН, в което отново потвърждава ангажимента си към енергийната сигурност на Украйна в отговор

Цар Иван Александър носил пясък в мантията си за манастир на свети Теодосий Търновски

Над 2 века исихастката обител била скрита на "3 поприща от брега на Янтра", както е описано в житието на книжовника Манастирската църква е сред най-бляскавите образци от Второто българско

>