Енергийни напитки - с тях тийнейджъри се тонизират всеки ден, а те тихо удрят сърцето и мозъка

23.09.2024 15:08 Цветелина Танкинска
Енергийните напитки са безалкохолни напитки, представяни от производителите като доставящи енергия.
Д-р Гергана Иванова
Цвета Таманова

Мирела Мариновa е учител по химия на ученици от 8-и до 12-и клас. Пред “24 часа” тя разказва, че по време на миналата учебна година момичета и момчета масово пиели енергийни напитки през голямото междучасие. Купували си от най-евтините - 1 - 1,20 лв. Редували ги и с кафе.

“90% от учениците пият кафе - твърди преподавателката. - Купуват си рано сутрин, за да се събудят, след което си вземат и по средата на учебните часове. Не се ограничават само до две на ден, пият поне по три. Не пропускат и енергийните напитки. Привлича ги сладкият вкус. Комбинацията между двете им харесва. Когато забележа дете с кафе в ръка, го моля да не го пие. Забранявам им”, разказва Маринова.

Според нея темата за опасностите от газираните питиета с енергизиращо и тонизиращо действие трябва да влезе в дневния ред на депутатите, тъй като младите ѝ споделяли, че са много “зарибени” (зависими - бел. ред.) към кенчетата.

Те обаче нанасят неподозирани вреди върху здравето им. “24 часа” потърси експерти - лекар и психолог, които обясняват последствията от системния им прием.

“Наричам енергийната напитка “скрития убиец” - казва пред медията ни анестезиологът Гергана Иванова. -

На пръв поглед изпиваш една и не се случва нищо,

за разлика от райския газ, при който веднага ти става лошо. При енергийните напитки се ободряваш, може би ставаш по-концентриран и по-добър в дейностите, свързани с мисленето. Това, с което младите не са наясно обаче, е съдържанието - кофеин и захар. В една напитка от 500 мл има толкова кофеин, колкото в шест стандартни чаши еспресо. Захарта в нея пък е равна на 13 чаени лъжици, имайки предвид, че нормалният прием за 24 часа е 7 лъжици захар. При възрастен се препоръчват до 4 кафета за денонощие. Тоест с една енергийна напитка вече сме превишили дозата за възрастен”, изяснява лекарката.

Международният ѝ опит е установил, че в световен мащаб медицинските специалисти не препоръчват приема на кофеин под никаква форма на деца под 15 г. Смятат го за пагубен.

“Важно е да отбележа, че прекаляването със захарта под всякаква форма води до развитие на тежки усложнения в тялото в бъдеще - диабет, мeтaболитен синдром, наднормено тегло, високо кръвно налягане и всички промени във физиологията на човека и здравето му”, допълва тя.

Д-р Иванова има и пример със свой пациент, който получил усложнения след прием на енергийни напитки.

“Беше 52-годишен, когато дойде в кабинета ми и ми сподели, че две години по-рано е претърпял тежък кръвоизливен инсулт, защото отишъл на празненство и за първи път през живота си изпил две енергийни напитки една след друга - спомня си казуса анестезиоложката. - Вдигнал е кръвно 240, след което получил инсулт. Половината част от тялото му беше парализирана”, разказва тя.

Според нея в световен мащаб всички маркетингови кампании за енергийни напитки са насочени към възрастовата група 12-17 г., но децата нямат дори малка представа

какво се случва с организма им

“Приемът на кофеин във всякакви дози при тях води до повишаване на артериалното налягане, повишаване на пулса - обяснява д-р Иванова. - Ако сърцето ни е програмирано да работи 120 години със 70 пулс, представете си колко се изморява, ако работи със 120 пулс, какъвто става при прием на енергийни напитки.

Наясно съм, че от кофеина ставаш по-буден и децата го използват, защото живеят в напрежение, че трябва да имат добри резултати в училище или в някакъв спорт, но той изчерпва възможностите им много по-бързо. Като спринт е - вместо цял ден да си с относително средно ниво на представяне, имаш бързо изкачване - будност, концентрираност, само че силите ти се изчерпват накрая и падат дори под нормалното”, разказва лекарката.

Тя твърди, че в мига, в който ефектът от напитка ни пусне, ставаме разконцентрирани. Появява се и безсънието, което още повече ни завърта в патологичен кръг, от който не можем да излезем.

“Тоест отпаднали сме и затова продължаваме да пием кофеин или енергийни напитки, за да ставаме по-лесно и да сме по-будни, но после пак не спим, което ни прави напрегнати, раздразнителни - казва медикът. - Липсата на сън води до проблеми със здравето. Пием още напитки, съответно приемаме още повече захар.”

Анестезиоложката е категорична, че към енергийните напитки има зависимост, въпреки че не е класифицирана.

Тя коментира и модата сред младежите да ги пият заедно с кафета, като редуват двете питиета.

“Смесването им е свръх количество кофеин, колкото сърцето и тялото не може да понесе - смята лекарката. - В техния случай сърцето им ще понесе, защото са млади и здрави, но последствията като тахикардия, ускорения пулс и високото кръвно ще се усетят след време. Сърцето им се изморява. Хипертонията води до проблеми с него в бъдеще, защото му се налага да се справя с по-високо налягане. Това води до промени в сърдечния мускул, които до време са физиологични, после стават болестни, а те могат да доведат до сърдечна недостатъчност. Ще усетят проблемите, когато станат на 27 г. и всеки ден са пили по 1 енергийна напитка. Тъжно е

на 31 г. да не можеш да изкачиш 2 реда стъпала”,

допълва д-р Иванова. Според нея не по-малко страшно е смесването на алкохол с енергийна напитка, защото има прием на прекомерна доза спирт, който е отровен.

“Причината е, че енергийната напитка ги прави будни и енергични, така замаскират ефекта от алкохола, а това води до прием на голямо количество, без да имат граница”, твърди докторката.

Тя обяснява и вредата от потискането на апетита с енергийна напитка.

“Единственото хранително вещество в тях са въглехидрати под формата на захар - изяснява медицинският експерт. - Една напитка е равна на 40 минути спринтово бягане. Например - пиеш енергийна напитка и не бягаш, следователно енергията, която си погълнал, се трансформира в мазнини, но те не са пълноценни. Важно за развитието на младежите са белтъците, а така също и мазнините. По-ефективни като енергия са бавните въглехидрати, които не се съдържат в енергийните напитки”, казва още д-р Иванова.

Тя е прочела съдържанието на напитките, където е посочено, че имат витамин B12, всякакъв B комплекс и други съставки. Категорична е, че са в нищожни количества и се усвояват трудно, което значи, че не се съдържат.

“Тези витамини и минерали, доставени с храната, липсват, когато приемаш само напитки - допълва лекарката. -

Дефицитите на тези вещества водят до синдроми

- дефицитът на B12 до проблеми с нервната система като тръпнене на ръцете до степен да не можеш да контролираш крайниците си. Говорим за увредени нерви, проблеми с кръвотвореното, с продукцията на хемоглобин. В тези напитки липсват мазнини и белтъци, които са ключови за развитието на децата. Ако компенсирате приема на калории с пиенето на енергийни напитки, това не е хранене, а е прием на калории, които ще се натрупат като мазнини”, казва още тя. Лекарката съветва младежите да не пият енергийни напитки за енергия, защото я имат, “когато се хранят правилно, имат правилен режим на сън и будност, а срещите с приятели и преживяванията със семейството им доставят положителни емоции”.

Психолог: Подрастващи ги съчетават с алкохол, формират двойна зависимост

Стига се до сериозни психиатрични състояния, когато ги приемат с дрога

Подрастващи често съчетават енергийните напитки с алкохол, твърди психологът Цвета Таманова пред “24 часа”. Според нея това крие риск от формиране на двойна зависимост, но и от сърдечносъдови усложнения.

“От друга страна, енергийните напитки могат да окажат влияние на децата на поведенческо ниво и да доведат до рисково или агресивно поведение”, допълва Таманова. За нея е важна темата как тези напитки влияят на мозъка и на развитието на нервната система на тийнейджърите.

“Нервните клетки могат да бъдат особено уязвими от прекомерната стимулация, която се предизвиква от приема на значително количество кофеин и захар - обяснява специалистката. -

Мозъкът се развива до 25-годишна възраст,

т.е. при децата и тийнейджърите той не е достигнал своето оптимално развитие. Съответно регулярната консумация на състава на енергийните напитки е опасна. Нанася вреда върху развитието на мозъка, както и във възможността за емоционална регулация. Проявленията могат да бъдат от по-леки когнитивни изменения, трудности при концентрация на вниманието и проблеми с паметта и съня до по-сериозни психиатрични състояния, особено в съчетание с алкохол и дрога”, предупреждава Таманова.

Допълва, че енергийните напитки имат сериозно влияние и върху сърдечносъдовата система и да доведат до повишено сърцебиене, аритмия, високо кръвно налягане, а при предозиране - до инфаркт.

“Те представляват безалкохолни коктейли, съдържащи кофеин, към който е добавено значително количество захар, както и таурин, растителни добавки, L-карнитин, антиоксиданти, минерали и т.н. - разказва психоложката. - Мнозинството потребители са със забързан и натоварен начин на живот. Тези напитки са сравнително нови и

липсват сериозни наблюдения

за това как в дългосрочен план биха могли да повлияят особено на младежите, чието физиологично развитие все още не е завършено.” Според нея възможността да се получи пристрастяване се подценява, но консумацията им е свързана с повишаване на нивата на допамин, което е в основата на формирането на всяка зависимост. “Не бива да се забравя, че след употреба на енергийни напитки импулсивността се увеличава, както и безкритичността при вземане на решения, което може да доведе до прием на завишени количества алкохол или наркотици”, обяснява Таманова. Тя е категорична, че се дават аргументи в полза на напитките, но те са неубедителни, тъй като съществуват множество потвърждения за вредите, които причиняват на здравето, без да носят реално полезно действие.

Стига се до сериозни психиатрични състояния, когато ги приемат с дрога

Други от От страната и света

Кондов: Включването ни в Програмата за безвизово пътуване на САЩ е от ключово значение

Включването на България в Програмата за безвизово пътуване на САЩ. Това подчерта днес в Ню Йорк министърът на външните работи Иван Кондов, който се срещна с помощник държавния секретар на САЩ по

Хванаха младежите, разлепили листовки за райски газ около училища в София

Установени са двама младежи, които са разлепили рекламата на райски газ около Втора английска и Испанската гимназия в София, пише БНТ. Двамата са били наети от фирма

Лодка на мигранти потъна край остров Самос, четири жени загинаха

Най-малко четирима мигранти загинаха, след като лодката им потъна край остров Самос в Гърция, съобщи гръцката брегова охрана, цитирана от Ройтерс. Смята се

Главчев: Необходими са всеобщи усилия за гарантиране на сигурно дигитално пространство

Правителствата, бизнесът, академичните среди и гражданското общество трябва да работят заедно, така че цифровите технологии да допринасят максимално за насърчаване на устойчивото развитие

Иван Кондов: Напълно ангажирани сме да оказваме помощ в енергийния сектор на Украйна

В рамките на посещението си в Ню Йорк Иван Кондов взе участие днес в срещата на министрите на външните работи във формат Г-7+, посветена на подкрепата за енергийния сектор на Украйна

>