С 53 км/ч ученик не можа да спре на зебра в Пловдив и прегази бившата си зам.-директорка. Защо синът й одобрява присъдата

23.09.2024 14:20 Никола Михайлов
Веселин Тачев (вдясно) пристигна в съдебната зала с адвоката си Константин Давчев, за да получи присъда.
Синът на убитата жена Георги Петров нямаше претенции за големината на наказанието а искаше единствено да бъде изтърпяно ефективно.

12-класникът Веселин Тачев, взел книжка преди няколко месеца, шофира форд, даден от баща му, на път за училище по пловдивския бул. "Марица-юг". Навън все още е мрачно, а пътят е мокър заради падналия дъжд.

Денят е 12 януари 2023 г., а часът - 7,30.

По същото време 52-годишната заместник-директорка на СУ "Цар Симеон Велики" Милена Петрова отива на работа. Решава да пресече "Марица-юг" на пешеходната пътека в близост до моста на Герджика.

Тръгва, но не успява да стигне другата страна

- "Форд Фокус" с млад водач я блъска. На мястото пристига линейка, която я откарва с опасност за живота, множество счупвания и политравми в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ "Свети Георги".

В училището на Петрова веднага разбират за инцидента, но без подробности. Знаят само, че е жива.
"Надяваме се да се оправи бързо", коментира часове след катастрофата директорът Руси Баташки.

Учениците веднага организират кръводарителска акция. Въпреки молитвите и усилията на лекарите на 21 януари зам.-директорката издъхва.

"Шофьорът по никакъв начин не се интересуваше от състоянието на майка ми, докато тя беше в болницата", коментира след едно от съдебните заседания по случая синът на загиналата жена Георги Петров. След смъртта пък също не потърсил връзка с близките на Милена Петрова, за да изкаже съболезнования или да се извини.

Веселин Тачев го направи в последната си дума в съда, преди магистратите да се оттеглят, за да определят наказанието му.

"Искам да изкажа огромни съжаления на близките. Всичко се случи за секунди", каза младежът. Освен това стана ясно, че двамата с 52-годишната зам.-директорка не били напълно непознати преди инцидента.

"Аз познавах госпожа Петрова, 7 години учих в нейното училище, знам що за човек беше. Съжалявам", заяви Тачев и поиска съдът да бъде снизходителен.

От началото на процеса Веселин признаваше вина

и искаше делото да протече по съкратената процедура. Два пъти обаче то беше отлагано - веднъж заради печатна грешка в обвинителния акт и втори път заради липсваща справка кога е взета книжката му. Така чак на 16 септември окръжният съд пристъпи към окончателното гледане на делото.

Пред съда окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева посочи, че деянието е извършено по непредпазливост и поиска под средното по закон наказание за Веселин Тачев.

"За това престъпление е било предвидено от 3 до 15 г. лишаване от свобода. Впоследствие е настъпила законова редакция, която води до по-тежко наказание, но тя не може да бъде приложена", посочи тя. И настоя съдебният състав да наложи присъда, съобразена с действащото законодателство към момента на катастрофата.  

Христева се аргументира с чистото съдебно минало на младия водач, добрите му характеристични данни - той учи и работи, изразеното съжаление в съдебна зала и факта, че е оказал помощ на Милена Петрова след инцидента.

Адвокат Димитър Георгиев, който представлява сина на зам.-директорката, се съгласи, че престъплението не е умишлено, но все пак е тежко. Защитникът изтъкна и скоростта, с която се е движела колата на Веселин - 53 км/ч при ограничение от 50 в града.
"С фаровете си е могъл да вижда на 75 метра.

Подсъдимият Тачев най-вероятно е работил с
телефона си, което го е разконцентрирало

от ситуацията по пътя. В момента на удара е влачил 14 метра пострадалата без по какъвто и да е начин да задейства спирачките, той не е бил концентриран", коментира Георгиев.

Поиска наказание под минимума - една година, но задължително излежано ефективно.

Самият Георги Петров в качеството си на частен обвинител също настоя виновният за смъртта на майка му водач да влезе зад решетките. Според него само в такъв случай присъдата би била адекватна.

"Като учител по философия майка ми ме е научила от малък на разликата между отмъщение и наказание. Аз не искам този човек да прекара живота си в затвора, искам справедливост. А

справедливостта диктува да има реална присъда

Наказанието за отнет живот не може да е като, когато дете счупи чаша - размахан пръст и "ако отново направиш нещо, ще бъдеш наказан", каза синът на зам.-директорката пред съда.

Той разказа на магистратите за майка си. Милена Петрова е била преподавател 20 години, а през тежката за учителите 2020-а спечелила награда за учител на годината. С Георги се видели последно по Коледа, когато обсъждали и датата за сватбата му.

"Според изготвените експертни заключения причината за инцидента е закъснялата реакция. Той не е реагирал своевременно на опасността от удара", категоричен беше адвокатът на Веселин Тачев - Константин Давчев.

Той обаче контрира твърденията на Георгиев, че реакция изобщо нямало. Според Давчев в експертизите било посочено, че водачът екстремно задействал спирачките на 19-20 метра, но въпреки това секунда по-късно ударът настъпил. Той

отхвърли и версията младежът да си е играл на телефона

като недоказана. Според вещите лица Тачев е могъл да види Петрова, докато се намирал на 56-57 метра, но няма доказателства защо това не се е случило.
Константин Давчев цитира и показания на двама шофьори, карали зад Веселин.

"Аз внимавам много на пътя и съм категоричен, че тази жена като че ли падна от небето", казал един от тях. Според адвоката е напълно възможно заради мрачното време видимостта да е била ограничена допълнително.

Той също така настоя клиентът му да бъде оправдан по обвинението за шофиране с превишена скорост, понеже 3 км/ч можело да се приемат за грешка, а освен това експертите посочили, че скоростта, с която е трябвало да се движи, за да реагира, е била до 24 км/ч. Дори Веселин да беше спазил ограничението, резултатът щял да бъде същият.

Адвокатът допълни казаното от прокурор Христева за оказаната помощ, като обясни, че след инцидента

Тачев издърпал Петрова на тротоара, държал
главата й

в изправено положение и започнал да вика за помощ. Каза още, че е възможно в случая да се касае и за съпричиняване, ако зам.-директорката е пресичала неправилно, и поиска условна присъда, определена под минимума.

Въпреки доводите на защитата и разкаянието на младежа, чиито родители бяха дошли да го подкрепят, съставът начело със съдия Весела Евстатиева определи ефективно наказание в размер на една година.

Все пак обаче Веселин Тачев беше оправдан за превишената скорост. Магистратите му отнеха книжката за 4 години.

Присъдата подлежи на обжалване. След заседанието адвокат Давчев обясни, че ще обмислят дали да се възползват.

Георги Петров пък обясни, че е доволен от факта, че наказанието е ефективно. Също обаче би се консултирал с адвоката си, преди да прецени дали да протестира присъдата, или да предяви граждански иск. 

Други от От страната и света

Иван Кондов: Напълно ангажирани сме да оказваме помощ в енергийния сектор на Украйна

В рамките на посещението си в Ню Йорк Иван Кондов взе участие днес в срещата на министрите на външните работи във формат Г-7+, посветена на подкрепата за енергийния сектор на Украйна

Вижте всички водачи на листи на ИТН, Станислав Балабанов е в Пловдив и областта

ИТН регистрира листите си за депутати в районните избирателни комисии в цялата страна. Слави Трифонов ще води листата на партията в 25 Многомандатен избирателен район (МИР) в София

Георги Тахов: Подкрепата за Украйна не трябва да е за сметка на производителите ни

Министерският съвет е за твърда подкрепа за народа на Украйна, но това по никакъв начин не би трябвало да коства интереси, загуби и фалити на нашите производители

БНБ: Фалшивите 100-левки се разпознават лесно

Били принтирани на цветен принтер, суперзащитата не е пробита Във връзка с публикации в някои медии относно разпространение на неистински банкноти от 100 лева БНБ заявява

Предадоха главата на статуята в Хераклея Синтика на музея в Петрич (Снимки)

Проф. Людмил Вагалински предаде откритата глава на статуята в Хераклея Синтика на музея в Петрич. Днес неговият екип от археолози я откри при разкопките в Големия канал на Хераклея Синтика

>