Калин Стоянов избрал: Битка за Новото начало, защото не приема пътя на загубата (Обзор)

22.09.2024 22:30
Калин Стоянов заедно с останалите кандидати от листата на "ДПС - Ново начало" в София- област, която повежда.
ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ
Кметът Ерол Мюмюн е водачът в Кърджали, за първи път лидер на ДПС няма да оглави в знаковия за партията район.
Йордан Цонев регистрира търновската листа в РИК

За първи път лидер на ДПС няма да е водач в Кърджали - Делян Пеевски избра да е първи в Благоевград, където традиционно е №1, и Хасково. 

"ДПС - Ново начало" регистрираха листите си в цялата страна в неделя по обяд. Ден по-рано пък от ГЕРБ обявиха имената на водачите си, новото ляво обединение около БСП го направи в петък. "Възраждане" също са готови, така само от "Промяната" още не са приключили. След завръщането на Кирил Петков от САЩ в неделя се събрал активът на ПП, а в понеделник имената окончателно трябва да се потвърдят с партньорите от ДБ.

Интересен силов двубой се очертава на 27 октомври в София-област, след като предизвестено бившият вътрешен министър Калин Стоянов прие да е сред водещите имена на формацията начело с Пеевски. Той ще е първи в листата на "ДПС - Ново начало" там, а за ГЕРБ традиционно за последната серия предсрочни избори в района повежда Младен Маринов, вътрешен министър в кабинета "Борисов 3".

След като приключи добре премислената и последователно проведена акция по политическото ми отстраняване от МВР, пред мен се очертаха два пътя - да приема политическата загуба или да вляза в битка, за да докажа правотата на действията си. Избрах второто. Приех сериозно отправената покана от г-н Делян Пеевски за участие в предстоящите парламентарни избори, обясни Стоянов. Той даде да се разбере, че влиза в политиката още след отказа на Румен Радев да подпише указа за служебния кабинет "Кожарева" заради участието му в него. Тогава дойде и поканата от Пеевски.

Ексминистърът влиза като гражданска квота

Стоянов лично отиде с депесарите, за да регистрира листата в РИК. Освен първи в София-област ще е втори в Бругас, там водач е кметът на Руен Исмаил Осман.

Лидерът Пеевски пък ще се изправи в Благоевград срещу бившия председател на Народното събрание и кандидат-премиер в проектокабинета на ГЕРБ Росен Желязков. Там за БСП се завръща Кирил Добрев.

Първото място в Кърджали сега е поверено на кмета на града Ерол Мюмюн. 

На вота през юни първи там бе Пеевски, дори знаково избра да пусне бюлетината и в местна секция. Втори и трети след Мюмюн в Кърджали са също кметове - Неджми Али на Джебел и Айджан Ахмед на Черноочене.

По две листи ще водят депутатите ветерани и знакови лица на ДПС -

Йордан Цонев (Варна и Велико Търново), Димитър Аврамов (Плевен и Монтана), Атидже Алиева-Вели (Ловеч и Русе), Искра Михайлова (Пазарджик и София), Халил Летифов (Смолян и Стара Загора) и Хамид Хамид (Силистра и Шумен). Михайлова влиза в битката в т.нар. лидерски 25-и МИР в столицата, където по традиция партиите пращат председателя си. 

Алианс за права и свободи, с който ще се явят верните на Ахмед Доган и Джевдет Чакъров, още не е обявил водачите си, но и там се очаква настоящите депутати (вече независими) да заемат челни позиции в по два региона. За първи път водачи вероятно ще са лидерите на младежката организация Ибраим Зайденов и Танзер Юсеинов. Интригата е къде ще поведе самият Доган. От разградската организация обявиха, че при тях листата ще оглави или той, или Чакъров.

Срокът за регистрация в РИК-овете изтича във вторник.

Други от От страната и света

Никола Цолов рекламира София във Формула 3

Българската звезда в автомобилните спортове Никола Цолов ще рекламира София във Формула 3. На неговия болид ще бъде изписан туристическият портал на visitsofia.bg

Краварят Георги години пазел плочките америций, знаел, че е нещо скъпо (Обзор)

Окръжният съд остави него, Боян Зеленков и Васко Асенов в ареста, за да не попречат на разследването Плочките америций, открити в имот на 61-годишния животновъд от Карлово Георги Кулов

Главчев от трибуната на ООН: Трябва да включим възгледите и интересите на младежта и бъдещите поколения към нашите политики

Трябва да включим възгледите и интерес ите на младежта и бъдещите поколения към нашите политики. Служебният министър-председател Димитър Главчев заяви днес в речта си по време на Срещата на върха за

Велико Търново преля от народ – хиляди празнуват Независимостта (Обзор)

Велико Търново бе център на националните тържества за Деня на независимостта на България. Тук на 22 септември 1908 г. Фердинанд прочита манифеста, с който обявява васалното княжество за независимо

Рая Назарян: Днес независимостта е свободата да назовеш и отстояваш своите интереси в един сложен свят (Снимки)

Днес независимостта е свободата да назовеш и отстояваш своите интереси в един сложен и конфликтен свят, заяви в словото си по повод 116-ата годишнина от обявяването на Независимостта председателят на

>