Велико Търново преля от народ – хиляди празнуват Независимостта (Обзор)

22.09.2024 22:00
Събитията в Търново започнаха в храм “Св. 40 мъченици”, където Фердинанд прокламира Независимостта. Този акт беше пресъздаден от актьори от Търновския театър.
Оркестри от България и Румъния, участници в 17-ия фестивал на военните оркестри, бяха начело на голямо шествие.
Есенният празник Нощ на Самоводската чаршия изпълни с хора улиците.
Дете гордо позира с трибагреника, след като е поднесло цвете на Паметника на Независимостта в София.
Млади хора изпълниха централните столични улици.
Кметът Даниел Панов и председателят на парламента Рая Назарян откриха тържествата. СНИМКИ: ДИМА МАКСИМОВА И ГЕОРГИ КЮРПАНОВ

Велико Търново бе център на националните тържества за Деня на независимостта на България. Тук на 22 септември 1908 г. Фердинанд прочита манифеста, с който обявява васалното княжество за независимо българско царство и приема титлата цар.

Тържествената света литургия водеше Никополският епископ Матей, владиката дядо Григорий не бе в храма и на Царевец. Официалните лица положиха цветя на гроба на цар Калоян в галерията на храма.  

От площада пред крепостта тръгна голямо шествие

под звъна на всички камбани на храмовете в старо Търново.

Най-отпред се наредиха ученици, които носеха цветен гирлянд за паметника "Майка България". След тях маршове свиреха военните оркестри на България и Румъния, участници в 17-ото издание на Международния фестивал на военните оркестри. 

Атрактивният парад бе посрещнат с аплодисменти и знаменца и заснет с хиляди мобилни телефони от търновци и гости, изпълнили града. За тях пъстрият фест по улиците продължи с шоуспектакъл на военните брасформации пред централната поща. След това се изви голямо търновско хоро - от театъра до паметника на обесените.

Хиляди българи избраха да прекарат дългия уикенд за Независимостта в Търново и показаха на политиците, че българският дух е жив. То се изпълни с хора още в петъчната вечер и затова

кметът Панов възкликна, че по-пълен не е виждал града

Улици и тротоари в Стария град бяха освободени от колите и се задръстиха от зрители в очакване на ефектното зрелище, съживяващо историята на старата столица. 

Импровизираният хепънинг в първата вечер на астрономическата есен се премести на Самоводската чаршия, украсена фестивално, привличаща с вкусове и аромати. 

Големият есенен празник "Нощ на Самоводската чаршия и фестивал на занаятите" е завладял старопрестолния град. А 22 септември завърши на площада пред Царевец с тържествена заря проверка и шоуто "Царевград Търнов - звук и светлина", преляло в празнични илюминации. 

София отбеляза празника с церемония

пред паметника "Независимостта на България" на площад "Княз Александър I". Този ден, заедно със Съединиението, са едни от най-важните дати за България, каза председателят на СОС Цветомир Петров. Софийските депутати се включиха в церемонията, институции и политически сили положиха венци.   

Въпреки голямото пътуване за празничния уикенд, и столицата се оказа пълна с радостни хора. Честването на 22 септември съвпадна с обявения за "Ден без автомобили", заради което центърът бе затворен за коли, а хубавото време изкара хиляди пеша или с велосипеди по улиците.

Кметът Даниел Панов с послание към политиците: Не разделяйте хората, а ги погледнете в очите и ги чуйте

"22 септември е празник, който може да бъде наречен дори повече от национален. Празник общобългарски - сплотяващ и обединяващ", това каза в празничното си слово кметът на Търново Даниел Панов по повод 116 г. от обявяването на независимостта на България.

Той призова политиците да се обединят зад общонационални каузи. 

"В нашата история остават хората, които имат силата да обединяват, а не да разделят. Уважаеми политици, които сте се устремили към Народното събрание, бъдете национални водачи, а не безумно борещи се за електорат. Не разделяйте народа, а го погледнете в очите и го чуйте.

Състезавайте се не с компромати, а кой ще направи повече за българите. Смисълът е не да рушите мостове, а да ги градите. Когато има протегната ръка в името на държавността, хванете я, не я режете", призова Даниел Панов. И напомни, че най-важно е как ще ги оценят децата на днешните избиратели.

Председателят на Народното събрание Рая Назарян подчерта, че е много важно да си припомним какви са цената и смисълът от българската независимост.

"Знаем, че със стиснати ръце можем да постигнем много повече, отколкото с бутане с лакти и с размахване на юмруци. Знаем, че общата цел се постига със съгласие. Независимостта не е дар, а завет. Независимостта се отстоява всеки ден", каза Рая Назарян.

Други от От страната и света

Никола Цолов рекламира София във Формула 3

Българската звезда в автомобилните спортове Никола Цолов ще рекламира София във Формула 3. На неговия болид ще бъде изписан туристическият портал на visitsofia.bg

Краварят Георги години пазел плочките америций, знаел, че е нещо скъпо (Обзор)

Окръжният съд остави него, Боян Зеленков и Васко Асенов в ареста, за да не попречат на разследването Плочките америций, открити в имот на 61-годишния животновъд от Карлово Георги Кулов

Главчев от трибуната на ООН: Трябва да включим възгледите и интересите на младежта и бъдещите поколения към нашите политики

Трябва да включим възгледите и интерес ите на младежта и бъдещите поколения към нашите политики. Служебният министър-председател Димитър Главчев заяви днес в речта си по време на Срещата на върха за

Калин Стоянов избрал: Битка за Новото начало, защото не приема пътя на загубата (Обзор)

За първи път лидер на ДПС няма да оглави листата в Кърджали, а Ерол Мюмюн. Пеевски залага и на общински кметове, той повежда в Хасково и Благоевград "Силов" двубой край столицата

Рая Назарян: Днес независимостта е свободата да назовеш и отстояваш своите интереси в един сложен свят (Снимки)

Днес независимостта е свободата да назовеш и отстояваш своите интереси в един сложен и конфликтен свят, заяви в словото си по повод 116-ата годишнина от обявяването на Независимостта председателят на

>