Ще се завърне ли Мая Манолова като омбудсман - най-добрата й роля

22.09.2024 18:36 Лиляна Клисурова
Мая Манолова
И преди да стане обществен защитник, и след като излезе от институциие, Мая Манолова взима присърце борбата с всяка неправда и участва във всякакви протести.
През 2018 г. омбудсманът Мая Манолова направи пътуваща приемна във влака.

Юристката отрича засега връзка между предстоящия избор и отказа да е в левите листи

Мая Манолова прави крачка назад и няма да играе за 51-ото народно събрание.

Този ход изненада мнозина, след като през последните няколко години и в последните няколко вота тя мина през всевъзможни коалиции, само и само да завърне в Народното събрание. Един-два пъти успя в конфигурация с “отровното трио” и на вълната на протестите и юмрука на Румен Радев през 2020. След това опита не толкова успешно в комбинация с “Левицата”. През октомври 2022 г. игра сама и взе 1,01%. А този юни се яви в коалиция “Солидарна България”, която спечели 1,47% от вота на избирателите.

Сега завръщането на Мая бе сигурно, след като формацията ѝ “Изправи се, България” стана част от новото голямо ляво обединение около БСП.

Да, но не и като депутат. “Трябва да покажем, че сме в тази коалиция не за да се уредим с депутатски столове, а за каузата на лявото. Уязвимите български граждани, обикновените хора, работещите хора, хората с увреждания имат нужда от силно ляво представителство, което да ги представлява и защитава”, даде официалната версия Манолова.

Има ли обаче и неофициална? Като например предстоящото откриване на процедурата по избор на омбудсман. България няма такъв от април, когато Диана Ковачева стана съдия в Страсбург, а името на енергичната бивша социалистка току се завърташе.

Макар официално самата тя да отрича връзка с оттеглянето ѝ от депутатските листи, ако има роля в политическия и обществения живот, която истински да приляга на Мая, е именно тази на омбудсман. Доказа го в мандата си като обществен защитник, в който встъпи преди 9 години.

Няма случай човек да се е обърнал към нея и да е бил отпратен, признават дори тези, които изобщо не я харесват. Прави всичко с жар, емоция, понякога с приповдигнат тон, но определено не пести сили. Всяка битка приема лично. Когато има мисия, няма спирачки. Пали се лесно и е по правия текст. Независимо дали е по законодателна промяна, помощ за майка, защитаване на квартална кауза или походът ѝ срещу монополите.

Всъщност дори и 5 години след като излезе от институцията, устатата юристка никога не е спирала да работи като обществен защитник. Непрекъснато тръби за някакви неправди, пътува из страната. Макар гласът ѝ да отеква по-силно, отколкото този на събеседника ѝ, истината е, че Мая е диалогична. Много енергична, дори понякога отстрани това изглежда на ръба на нервен срив. И дейна, макар често акциите ѝ да са много шум за нищо.

Точно този ѝ темперамент пасна перфектно за позицията на обществения защитник. Роля, от която не излиза и днес. Още повече, след като вече месеци институцията няма никакво ръководство - веднага след заминаването на Ковачева в Европейския съд по правата на човека заместничката ѝ подаде оставка, за да не попада в “домовата книга” на Румен Радев. Впрочем евентуално завръщане на Мая веднага я вкарва в късата листа за служебни премиери, от които президентът избира.

И докато България я кара без омбудсман, в офиса на Манолова непрекъснато звънят и идват хора с молба за помощ

Родители на деца с увреждания, настойници, които търсят правни съвети, жалващи се от изравнителните сметки за парно или водят, отчаяни от безводието. Пик имало и при обсъждането на цената на водата в КЕВР наскоро, когато хората питали къде е общественият защитник, за да се намеси. А Мая и екипът ѝ работят и про боно. В края на август тя се вдигна до Шумен, за да се срещне с потърпевши от дейността на частен съдебен изпълнител, и призова за намеса на институциите. А само преди дни Камарата на ЧСИ е излязла с предложение за наказание по този случай.

От години Манолова настоява да се приеме закон за личния фалит, защото през сърцето ѝ са минали редица случаи на съкрушени хора. Миналата година такъв бе приет на първо четене от правната комисия на 49-ото НС, но така и не стигна до окончателно гласуване в пленарната зала на две четения.

Тези месеци Манолова не остава безучастна към липсата на национален омбудсман - неведнъж го определи като “безобразие”. Освен това е категорична, че “промените в конституцията са абсурдни, трябва да се върне старият режим, защото иначе всеки, който се кандидатира за поста, ще бъде преценяван през това дали е удобен за служебен премиер”.

Самата тя сигурно си дава реална сметка, че шансовете ѝ да бъде избрана отново за омбудсман са минимални. Има кой да я предложи - не само БСП, с която сега е в коалиция, вече и неправителствени организации могат да правят предложения. Но дори и да се включи в надпреварата,

много трудно ще събере за втори път подкрепа в парламента

Най-вече защото около излъчването на защитника - потенциален премиер, ще има завързана политическа игра. Но и защото всички партии видяха, че може да бъде мнооого остър трън в петата им.

През 2015 г. тя стана омбудсман с подкрепата на ГЕРБ. Политическата мълва носеше, че Манолова лично е помолила Борисов, за да се махне от парламента, а като аргумент натежало тежкото заболяване, с което се бореше по онова време. Тя никога не потвърди тези слухове, напротив - упорито отричаше да има договорена подкрепа. Напомни и как тогавашният шеф на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е показал бюлетината си в полза на нейния опонент Константин Пенчев. Но не отрече, че е получила рамо от отделни депутати от ГЕРБ, които ѝ се обадили да я уверят, че са гласували за нея по съвест.

Това не я спря да е първа на площада на протестите срещу третото правителство на Борисов през 2020 г. Първо недоволните там или ѝ обръщаха гръб, или я освиркваха. После обаче я приеха като борец срещу премиера и главния прокурор. Яхнала вълната, тя се върна в политиката.

Дълги години Манолова бе на върха на атаката на БСП в парламента. Не просто сред най-активните на трибуната, а и за разлика от много свои колеги - винаги подготвена по обсъжданите закони. Хиперактивността ѝ в контрола в 40-ото НС дори доведе до комичната ситуация премиерът Борисов да моли тогавашния соцлидер Сергей Станишев от трибуната да го спаси от тази женска офанзива, визирайки Манолова и Корнелия Нинова.

Като депутат тя редовно водеше в Народното събрание онеправдани, безработни, пострадали от държавата и монополите. Ако лично не можеше да помогне, вдигаше около тях медиен шум с надеждата казусите им да се решат. Обяви, че народът ѝ е отредил ролята на парламентарен омбудсман. По нейна идея се създаде парламентарната комисия за работа с граждански и неправителствени организации.

В 42-ото НС, което прекара почти целия си живот под обсада, Мая

бе сред малкото депутати, които излязоха да говорят с хората от протестите срещу кабинета “Орешарски”

И след като никой не се осмели да отговори кой всъщност предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС, тя обяви: “Аз!”. По-късно определи гласуването си тогава като грешка и обясни, че си е взела урок за 3 неща - да не поема чужда вина, че може да бъде употребена и че не си струва да си в партия, ако това ще ти коства компромиси със съвестта. Всъщност Мая натрупа дивиденти, заявявайки “Аз предложих Пеевски” с обяснението, че щом никой мъж в БСП не се осмелява, тя поема чуждата отговорност. По това време лидер бе Станишев.

Каквито и скандали да е имала в политическата си биография назад в годините, успя да се изчисти. И от скандалните Братя Галеви, за контакти с които неведнъж бе подозирана от опоненти и дори наричана “сестра Галева”. И от спомена за Костинбродската афера, която шумно огласи с любезното съдействие на Николай Бареков. И от кадрите от вътрешните камери в офиса на Васил Божков, където влиза, преди да се включи за кмет на София. Тогава обясни пред медиите, че бизнесменът, по това време близък с властта, се интересувал тя ще се кандидатира ли и казал, че иска смяна на модела на ГЕРБ.

Сега се завърна към БСП, с която се раздели и заради враждата си с Корнелия Нинова. Лидерката първо отказа да я подкрепи за кандидат за президент или вицепрезидент. После така и не застана публично зад нея през 2019 г., когато Мая се кандидатира за кмет на София. Игра като независима, а инициативният ѝ комитет събра партии от целия спектър и много граждански сдружения и комитети. Отиде на балотаж с Фандъкова и остана само на 4% зад нея.

На последните местни избори застана зад Ваня Григорова в София. Но два остри камъка трудно мелят и тандемът им “танцува” само месец-два.

Други от От страната и света

Велико Търново преля от народ – хиляди празнуват Независимостта (Обзор)

Велико Търново бе център на националните тържества за Деня на независимостта на България. Тук на 22 септември 1908 г. Фердинанд прочита манифеста, с който обявява васалното княжество за независимо

Рая Назарян: Днес независимостта е свободата да назовеш и отстояваш своите интереси в един сложен свят (Снимки)

Днес независимостта е свободата да назовеш и отстояваш своите интереси в един сложен и конфликтен свят, заяви в словото си по повод 116-ата годишнина от обявяването на Независимостта председателят на

Четири коли катастрофираха на Орлов мост в София (Снимки)

Катастрофа е станала преди минути на Орлов мост в София. При инцидента са се блъснали 4 коли, като на мястото на инцидента вече има полицейски екип. Към момента няма данни за пострадали

Трима кметове с общо 10 мандата зад гърба повеждат за ГЕРБ, за да гонят резултат като на местните избори (Обзор)

Борисов запазва София и Пловдив, в Пазарджик Красен Кралев сменя комисар Екатерина Захариева Трима успешни кметове с общо десет мандата зад гърба си повеждат листи на ГЕРБ

Пациенти описват д-р Шандурков като Светлина - връща не само очите, но и живота

На 48 г. внезапно почина медицинският директор на Очна клиника "Вижън" Всяка година преглежда поне 4 хиляди души, 90% от тях са оперирани и са с възвърнато зрение Създаде школа

>