Кой купува дрехите на половинките на световните лидери

22.09.2024 16:56 Павлина Трифонова
Британският премиер Киър Стармър и съпругата му Виктория бяха разпънати на кръст от опозицията. СНИМКА: РОЙТЕРС
Брижит Макрон винаги изглежда шик. СНИМКА: РОЙТЕРС

Подарени тайно рокли на съпругата на британския премиер предизвикаха скандал в Англия

Не е за вярване, но на някои жени на световни лидери им се налага да вземат рокли под наем или да разчитат на подарени дрехи, за да изглеждат добре. И причината не е единствено финансова, както показа един скандал през последните дни в Англия.

Британският премиер Киър Стармър бе разпънат на кръст от опозицията, че е пропуснал да декларира рокли, подарени на съпругата му Виктория, за да изглежда представително, докато го придружава на официални събития. Оказва се, че това е често срещана практика, особено когато става въпрос за половинки, които до този момент не са имали публични изяви. Нито пък разполагат с подходящи за целта дрехи.

Тъй като им се налага бързо да излязат под светлините на прожекторите, екипите на съпрузите им се свързват с моделиери и те на драго сърце им предоставят тоалети, защото това е реклама за техния труд. Към този момент обикновено се подхожда прецизно. Избират се елегантни, но не твърде скъпи дрехи. Залага се на обичани марки, за да се подчертае, че политиците са в крак с предпочитанията на гласувалите за тях хора.

И тъй като всичко това е широко известно, финансирането на

новия гардероб на встъпващите във власт се следи под лупа

Затова решението на Киър Стармър да повери тази деликатна задача на известен донор на ръководената от него Лейбъристка партия буди още повече подозрения за тайни зависимости. А и бе разкрито, че въпросният дарител лорд Уахид Али е получил пропуск за “Даунинг стрийт” 10 в момента, в който на прочутия адрес на британското правителство се нанася семейство Стармър.

59-годишният телевизионен продуцент е дарил повече от половин милион паунда на лейбъристите през последните две десетилетия, но винаги е бил второстепенна фигура в партията. Нещата обаче бързо се променят, когато урежда някои битови въпроси на Стармър, докато той печели властта във Великобритания това лято. Сред тях са костюми и маркови очила за самия премиер за 18 865 паунда. Също така квартира за семейството му за няколко седмици за 20 000 паунда. Тези дарения от лорд Али са декларирани от Стармър в 28-дневен срок, каквото е законовото изискване, но са пропуснати подарените рокли на съпругата му Виктория за около 5000 паунда.

Премиерът бързо коригира този пропуск, за да избегне парламентарно разследване за нарушаване на етичните правила, но въпросите около приетите подаръци продължават да са повече, отколкото дадените до момента отговори. Не на последно място и защото годишният доход на семейство Стармър е около 200 хил. паунда. И двамата съпрузи са уважавани юристи. Даже Киър Стармър беше ръководител на Кралската прокуратура, преди да влезе в политиката. Така че е малко вероятно да не знае как подобни тайни подаръци се възприемат в публичното пространство.

Външният министър Дейвид Лами се опита да извини шефа си за стореното, като обясни, че е

направено, за да изглежда семейство Стармър най-добре,

когато представя Обединеното кралство на световната политическа сцена. Президентите и първите дами на САЩ например имат огромен бюджет, плащан от данъкоплатците, за да го правят, заяви Лами пред Би Би Си.

Всъщност Америка е едно от малкото места, в които се дават специално пари за тоалети на властимащите. Американският президент получава около 50 хил. долара над годишната си заплата от 400 хил. долара, които могат да бъдат използвани за купуване на дрехи и други артикули за поддръжка на външния вид. Съпругата му обаче няма свой бюджет, въпреки че разполага с платен персонал и офис като първа дама.

“След първата ни година в Белия дом нашият счетоводител каза на Джордж: “Да бъдеш президент, струва много” и той имаше предвид главно моите дрехи”, пише в мемоарите си Лора Буш. Съпругата на Джордж Буш - младши признава, че е била изумена от големия брой дизайнерски дрехи, които се налага да купи, за да отговаря на модните очаквания за една първа дама.

Тъй като цените им често достигат десетки хиляди долари, половинките на американските президенти могат да получават дарения, но това трябва да се случва чрез много публична процедура. Обикновено те разчитат на предоставени рокли от звездни дизайнери за официални събития с голям обществен отзвук или историческо значение, както и за държавни посещения. Тогава подарените дрехи се приемат от името на американското правителство и след носенето им от първата дама то решава как ще се използват. Така например се случва с роклята на Джил Байдън, с която тя е на президентската клетва на съпруга си през януари 2021 г. След събитието тоалетът е дарен на музей.

“Както бързо открих, няма недостиг на дизайнери и търговци на дребно, които ще ви предложат безплатни дрехи”, пише Сара Браун, съпруга на бившия британски премиер Гордън Браун. В книгата си “Зад черната врата” тя разказва за своя собствен опит с осигуряване на подходящи облекла, след като се нанасят на “Даунинг стрийт” 10. По думите ѝ във Великобритания има много правила какво могат да правят депутатите и половинките им с безплатните подаръци, но тя винаги се е тревожила за моралния аспект и как това би се отразило на положението на мъжа ѝ, ако приеме такива.

“Можех да наема дрехи и бижута за около 10% от стойността им,

след което да ги върна. Всички, които исках да запазя, ги купувах”, споделя Сара Браун.

По същия начин постъпва и половинката на Борис Джонсън, когато той е министър-председател на Великобритания. Кари, която е бивш пиар на Консервативната партия, даже наема сватбената си рокля за 25 паунда. Иначе цената ѝ в сайт за луксозни дрехи е 3500 паунда. Не че семейство Джонсън нямат пари да я купят, просто и двамата знаят, че това е най-чистият начин да изглеждаш добре, без това да те ангажира допълнително по някакъв начин.

Брижит Макрон носи скъпи облекла, но под наем

Макар да изглежда винаги шик, съпругата на френския президент Еманюел Макрон рядко си купува скъпи дрехи. 71-годишната Брижит няма и държавен бюджет за облекло. Затова разчита на тоалети, взети назаем от френски модни къщи, най-често от "Луи Вюитон".

Според френски медии офисът на Брижит Макрон води стриктна статистика кои дрехи са предоставени и кои са нейни собствени, за да не бъде обвинявана в прекалено разточителство и тайни зависимости от донори. Редовно се публикуват отчети и колко струва на данъкоплаците годишно. Последната известна сума е 315 808 евро, но това са разходи за нейни самостоятелни изяви, а не за тоалети.

Съпругът стана президент през 2017 г. с костюм за по-малко от 400 евро, ушит от шивач в Париж, на чиито услуги разчита от години. Изборът на Еманюел Макрон не е случаен, тъй като един от основните му опоненти Франсоа Фийон, който бе смятан за фаворит за поста, се препъна в корупционен скандал, в който бяха замесени и скъпите му костюми. В продължение на месеци дрехите на двамата бяха сравнявани и в крайна сметка изборът на Макрон се оказва по-близък до разбирането на французите какво е добре да носят политиците.

Други от Възход и падение

Кейт се появи за първи път на публично място, след като приключи с химиотерапията

Кейт, принцесата на Уелс, направи първата си публична поява в неделя, след като обяви, че е приключила химиотерапията и ще се върне към някои обществени задължения, съобщи АП, цитирана от БТА

Андреа Бочели навърши 66 години

Италианският тенор Андреа Бочели днес празнува рожден ден и навършва 66 години. Той е роден на 22 септември 1958 г. в Лаятико, Тоскана. Издава дебютния си албум „Il Mare Calmo Della Sera" през 1994 г

И Маша Илиева бягала от час, но в Ленинград, където трябвало да прави реверанс на всеки учител

Понякога примабалерината се бунтувала срещу системата с по-шарени дрехи и тайно возене в забранен автобус Многобройните ученици на примабалерината Маша Илиева в балетното училище и в частната

Пол Маккартни пише първата си песен след загубата на майка си, Джон Ленън след смъртта на чичо си

10 хита на"Бийтълс", чието създаване е като дневник на живота на великата ливърпулска четворка “На определена възраст някои хора, които са водили дневник на живота си

Анджелина Джоли виновна за разпада на приятелството на Брад Пит и Джордж Клуни?

Някога те бяха едно от най-известните приятелства във филмовата индустрия, след като се сближиха по време на снимките на кино поредицата "Бандата на Оушън"

>