Хиляди усмихнати българи заедно празнуват независимостта във Велико Търново (обзор)

22.09.2024 15:37 Дима Максимова
Актът по прочитане на манифеста от Фердинанд бе пресъздаден от актьори Снимки: Дима Максимова
Епископ Матей отслужи водосвет и поръси бойното знаме на ВТУ и знамената на училикща и организации
С Тържествена церемония на царския дворец на Царевец бе издигнат националния трибагреник
Рая Назарян се отправя да приеме почетния строй на курсантите от НВУ, придружавана от кмета Даниел Панов и началника бриг. ген. Иван Маламов
Даниел Панов
Тържествата са под патронажа на председателя на НС, до нея Даниел Панов
Пирамидата на независимостта в крепостта бе обсипана с венци от държавни, мъже, институции, политици и граждани
Рая Назарян се поклони пред паметника-пирамида на Царевец
Военни оркестри внесоха допълнителна празничност в голямото празнично шествие по улиците на Велико Търново
На Самоводската чаршия е истинско стълпотворение от мераклии да опитат фермерски продукти и да си купят ръчно изработени сувенири

Даниел Панов към политиците: Когато има протегната ръка в името на държавността, хванете я, не я режете

Рая Назарян: Със стиснати ръце можем да постигнем много повече, отколкото с бутане с лакти

Велико Търново е център на националните тържества за 116 г. от обявяване независимостта на България. Тук на 22 септември 1908 г. Фердинанд прочита Манифеста, с който обявява васалното княжество за независимо българско царство и приема титлата цар.

По традиция събитията започнаха рано сутринта в храма "Св.40 мъченици", където преди повече от век царят прокламира независимостта пред ликуващите търновски първенци и миряни. Този държавнически акт беше пресъздаден отново от актьори от търновския театър. Тържествената света литургия водеше никополският епископ Матей, владиката дядо Григорий не бе в храма и на Царевец. Вторият по ранг в митрополията предаде отеческия му благослов.

Официалните лица, начело с кмета и председателя на парламента Рая Назарян, патрон на честванията, положиха цветя на гроба на цар Калоян в галерията на храма.

После множеството се отправи към царския дворец на Царевец, където Рая Назарян прие строя на курсантите от НВУ "Васил Левски", а след това тържествено беше издигнат националният трибагреник.

"22 септември е празник, който може да бъде наречен дори повече от национален. Празник общобългарски - сплотяващ и обединяваш", каза в празничното си слово Даниел Панов. Кметът се обърна към политиците и ги призова да се обединят зад общонационални каузи.

"В нашата история остават хората, които имат силата да обединяват, а не да разделят.

Уважаеми политици, които сте се устремили към Народното събрание, бъдете национални водачи, а не политици, безумно борещи се за електорат.

Не разделяйте народа, а го погледнете в очите и го чуйте. Състезавайте се не с компромати, а кой ще направи повече за българите. Смисълът е не да рушите мостове, а да ги градите. Когато има протегната ръка в името на държавността, хванете я, не я режете", призова Даниел Панов.

И напомни, че най-важно е как ще ги оценят децата на днешните избиратели.

Председателят на Народното събрание Рая Назарян подчерта, че е много важно днес да си припомним каква е цената и смисълът от българската независимост.

"Знаем, че със стиснати ръце можем да постигнем много повече, отколкото с бутане с лакти и с размахване на юмруци. Знаем, че общата цел се постига със съгласие. Независимостта не е дар, а завет. Независимостта се отстоява всеки ден", каза председателят на парламента.

С военен ритуал Пирамидата на независимостта зад портите на Царевец бе обсипана с венци и цветя.  Докато течеше официалната част, десетки деца и възрастни слушаха разказите за величавите събития в музейния пешеходен тур "По стъпките на българската държавност". От площада пред крепостта тръгна голямото празнично шествие под звъна на всички камбани на храмовете в Старо Търново. Най-отпред се наредиха ученици, които носеха цветен гирлянд за паметника "Майка България". След тях маршове свиреха военни оркестри на България и Румъния, участници в 17-ото издание на Международния фестивал на военните оркестри. Атрактивният парад, бе посрещнат с аплодисменти и знаменца, и заснет с хиляди мобилни телефони от търновци и гости, изпълнили града. За тях пъстрият фест по улиците продължи с шоуспектакъл на военните брас формации пред централната поща.

В късни следобед певицата ДесиСлава ще поведе голямото търновско хоро - от театъра до Паметника на обесените.

Хиляди българи избраха да прекарат дългия уикенд за независимостта в Търново и показаха на политиците, че българският дух е жив, въпреки нажежените предизборни страсти. Градът се напълни с хора още в петъчната вечер и накара Панов да възкликне, че по-пълен не го е виждал, а преди да започне четвърти кметски мандат, бе шеф и на общинския туризъм.

Кулминацията бе в събота, когато бе излъчването на 3д мапинг шоуто "Царевград Търнов" на фасадата на Художествената галерия "Борис Денев" и Паметника на Асеневци. Улици и тротоари в Стария град бяха освободени от колите и се задръстиха от празнуващи, които очакваха ефектното зрелище, съживяващо историята на старата столица. Импровизираният хепънинг в първата вечер на астрономическата есен се премести на Самоводската чаршия, украсена фестивално, привличаща с вкусове, аромати, изкуство. Големият есенен празник "Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите" е завладял старопрестолния град. В това се увери и председателят на Народното събрание Рая Назарян. Придружавана от кмета Даниел Панов, тя се разходи сред сергиите и дюкяните на майсторите занаятчии и дори седна на стан в тъкачницата.

А 22 септември ще завърши на площада пред Царевец с тържествена заря проверка и шоуто "Царевград Търнов - звук и светлина". Спектакълът ще "избухне" в празнични илюминации.

Други от От страната и света

Пациенти описват д-р Шандурков като Светлина - връща не само очите, но и живота

На 48 г. внезапно почина медицинският директор на Очна клиника "Вижън" Всяка година преглежда поне 4 хиляди души, 90% от тях са оперирани и са с възвърнато зрение Създаде школа

Започва тържествената заря-проверка във Велико Търново по случай Денят на Независимостта (Видео)

Кулминацията на тържествата по случай 116 години от провъзгласяването на Независимостта на България е тази вечер във Велико Търново. В този час се провежда тържествената заря-проверка

Хиляди жители на Разлог се събраха на площада в памет на загиналия летец кап. Дункин (Снимки)

Хиляди жители на Разлог се събират в този час на централния площад, за да почетат паметта на загиналия в авиокатастрофата кап. Венцислав Дункин. Инициативата "Свещичка за Венци" е на близки на пилота

Адвокатите се готвят за протести в цялата страна

Заявяваме твърдата си готовност за пристъпване към ефективни протестни действия, които ще затруднят работата на редица институции в страната. Така завършва декларацията на председателите на

Проф. Атанас Семов: Оставили сме децата си в лапите на злото

Оставили сме децата си в лапите на злото, а си говорим за независимост. Това каза в предаването „120 минути" по bTV конституционният съдия и университетски преподавател проф

>