Милият "деди" Стоичков - от лютата Кама до помирението

22.09.2024 11:35
Мия разтапя дядо си Христо.
Камата си прави селфи с децата в Бургас, които го обожават.
Великото помирение.
Стоичков вече е лице на ФИФА.
Със Стефка Костадинова на олимпиадата.
С Карлос Насар в Париж.

"Искаш да се снимаме? Айде, давай, но по-бързо." Това изречение от устата на Христо Стоичков доскоро бе забранено. Но в последните месеци България вижда тотално променен човек.

Е, понякога сбръчква вежди и изглежда като старопланински връх в мъгла, но по-често всичко се разпръсква от усмивка. Можеш да го спреш дори на улицата. Хлапетата се трупат около него и той не връща никого. С невероятно чувство за хумор и майтапи към 8-годишни с въпроси за головете му преди 30 години.

Когато преди година бившият капитан на националния отбор Стилиян Петров направи благотворителен мач в София, без да иска, разкри част от промяната. "Единственият, с когото не трябваше да преговарям или навивам, бе Стоичков. Отговорът му - само дай дата и час и ще бъда там. Точка", обясни Петров преди двубоя. И наистина Стоичков бе на "Васил Левски" в точното време.

Разлика от онези години, в които всички испански рефери знаеха думичката "мама", а всеки втори бе "тюфлек" и "цървул".

Да, Камата е тотално променен и различен. Някак по-мил и достъпен. Е, мрачното му изражение си остава запазена марка, но все пак е доста по-ведро. Дали е от годините, дали от нещо друго, само той може да отговори.

Решаващата 2016-а

Може би първата промяна, която даде знак, че нещо става, бе преди 8 години. Първо бе шокът с внезапната смърт на Трифон Иванов. Един от най-близките му. На погребението във Велико Търново Стоичков бе наистина разтърсен. Остави в ковчега на страховития защитник хапчетата за отслабване, както се били разбрали. Защото Туньо искал да играе в мача за 50-ата годишнина на Камата. Като преди това свали някое и друго кило. Дори започнал да тренира по малко, когато през февруари дойде инфарктът.

Нито на пристигане, нито на тръгване, Стоичков спря да говори. Спря само за да вземе две снимки, които му подадоха - двамата с Трифон Иванов на стадион "Ивайло" преди 10 години. Фотосите са дело на фотографа Иван Солников и са от 2006 г. Ицо ги прибра грижливо до некролога, който носеше, и потегли обратно за София, а оттам - за Маями.

След това през май бе мачът. Онзи, невероятният. Пълен "Васил Левски" под проливния дъжд и никой не си тръгна, докато не приключи. Отдавна не се бе случвало подобно нещо в България. И отново жестове към Туньо и великия Йохан Кройф, който го направи звезда от световна величина.

И през септември същата година дойде най-радостната вест. Камата стана за първи път дядо. На бял свят се появи Миа, новата принцеса в семейството и първородната дъщеря на Михаела, или Мика. И животът му се преобърна. Вече бе горд носител на титлата Деди. Която според самия него е по-важна от всички голове и призове на терена. Сега го очаква още едно внуче - момче. Но този път от Христина.

Помирение с всички без един

12 години. Толкова минаха, откакто Стоичков зачеркна с големия флумастер Борислав Михайлов. Капитанът на националите в САЩ бе наречен с какви ли не обиди от Камата. И изведнъж - бум! Помирение, което никой не очакваше. През август тази година, когато великият ни тим, който стана четвърти в света, се събра за 30-ата годишнина от най-голямото постижение в историята, се обяви мир.

"В живота са се случвали много неща и те няма как да бъдат заличени. Големите мъже трябва да могат да прощават. И аз съм бъркал, и Боби е бъркал. Но как си представяте да празнуваме най-големия триумф на футбола без капитана или голмайстора на отбора? Боби дойде в моята "Зала на славата". Поговорихме, припомнихме си много неща. После се появиха и останалите. Страхотните спомени ни завладяха", обясни тогава Стоичков.

"Ех, когато говоря за това, винаги се сещам за един. Трифон Иванов! Не можете да си представите колко липсва не само на мен! Сигурен съм, че където и да беше в момента, ни се радваше и казваше: "Момчета, аз винаги съм с вас". Твърде малка държава сме, за да се делим. И ето - ние се събрахме, вдигнахме наздравици и си пожелахме да сме живи, за да видим България отново на полуфинал на световно първенство", допълни той.

И Борислав Михайлов оглави фондацията, която бе създадена. С вицепрезиденти Стоичков и Красимир Балъков.

Е, малцина забелязаха, че едно име липсваше в залата. За което все още няма прошка. Разривът на Камата с Илиян Киряков остава. Но в променената обстановка нищо не е ясно. Може и по тази линия да има мир. Другият отсъстващ от залата бе Емил Кременлиев.

Звезда в рекламите

Стоичков вече е може би най-популярното лице в България покрай рекламите. Не че беше неизвестен преди това.

Водещ букмейкър, световна верига супермаркети. И Камата на всеки втори билборд у нас. Единствено отстъпва първото място, когато има избори и политиците грейват покрай магистралите, не че някой много ги гледа.

И в рекламите е включена активно Миа. И това прави ефекта още по-голям. И нейния "деди" показва наистина как може да бъде разтопено сърцето на Стоичков. И да стане по-мек от памук. Което си е най-нормалното в живота на един човек.

Остават в мъгла обаче отношенията му с майка му Пенка, брат чу Цанко и сестра им Мариана. След публичните скандали преди смъртта на бащата бай Стоичко Камата не говори за тези отношения.

Леля Пенка работи в градината си и да ходи на футболни мачове, където е един от най-вокалните фенове. По традиция в семейството нейни любимци са реферите. За последно за нея се чу, след като не я пуснаха да гласува в родното Ясно поле. Просто адресната регистрация била в Пловдив. Иначе напоследък се е включила във фолклорния ансамбъл към читалището в селото, където проходи бъдещият носител на "Златната топка".

Бизнесмен на годината

След като приключи ангажиментите си с американската телевизия TUDN, Стоичков реши да се впусне сериозно и в бизнеса. Далеч по-успешно от времената на "Стоичков-Яфа", когато бе в Барселона. Сега линията му за дрехи е една от най-популярните в България, като стотици мъже крачат по улиците с неговата марка.

Отвори "Зала на славата" в София, която се радва на сериозна популярност. Или с други думи - вече е бизнесмен за пример. Интересното е, че единствената фирма, на която Стоичков е собственик 100%, е регистрираната в Етрополе ХС-1966 ЕООД, според търговския регистър. Активна е "Ви Ейч Ес-8" ООД, където има 50%, а другите са неговият близък приятел Йовчо Кьосев и има минимален дял в ХБХ-2001 ООД.

Лице на ФИФА

Най-новата роля на Стоичков е да е лице на проектите на ФИФА за Балканите и Източна Европа. Поканата дойде лично от президента на световната централа Джани Инфантино. Двамата показваха близки отношения от години. Камата бе гост на почти всички събития и конгреси на ФИФА, игра в благотворителни мачове и по време на олимпиадата в Париж стана ясна новата му роля.

Заради ФИФА Стоичков се отказа от акциите си в ЦСКА, за да не е в конфликт на интереси. Но остана в управителния съвет на фондацията, която е собственик на клуба.

Оттеглянето на Стоичков отвори един въпрос, на който никой не отговори. Ако той е в конфликт на интереси дали българският футбол е управляван извън всички правилници на ФИФА през последните 20 години? Защото при Борислав Михайлов собственици на клубове имаха място в изпълкома и решаваха съдбите на останалите. Чак след избирането на Георги Иванов се махнаха.

Стоичков е сред петимата вицепрезиденти на олимпийския ни комитет. Но това е спортна организация с нестопанска цел и този пост не му пречи. Появи се в Париж точно ден преди да завалят медалите за България. И първите дойдоха точно на 8.VIII.2024, или денят на тройната осмица. Защото като се съберат цифрите на годината, се получава също осем.

За мъжките момчета

Отношението към БФС също претърпя промяна. Въпреки че запази пълна неутралност преди конгреса, на който Георги Иванов-Гонзо спечели безапелационно срещу Димитър Бербатов, Камата все пак подкрепи новото ръководство на българския футбол.

"Георги е едно мъжко момче. Видяхте, че започна промените от съдийството. Познавам го много добре, защото съм играл с баща му. Крайно време беше да се отделят тези чуждестранни в кавички анонимници", заяви преди дни Стоичков в Бургас, където даде старт на турнир по минифутбол за деца и раздаваше автографи на фенове, извили опашка за него.

Застана и зад националния селекционер Илиан Илиев. "Аз мисля че Илиан има едно голямо качество, че обича много младите футболисти. На Илиан му се дава големият шанс да бъде на световно първенство", категоричен бе той.

"Аз вярвам на тези момчета. Илиан е едно момче, което се грижи за футбола. Виждате във Варна какво прави с млади футболисти, как ги налага, не го е страх и това е правилният път", добави още Христо Стоичков.

А самият той вече е на друг път в живота. Доста по-мек и усмихнат. Но никой не трябва да забравя, че сгафиш ли пред него, ще видиш отново онзи гняв на Стоичков, възпят от стотици журналисти.

Други от Възход и падение

И Маша Илиева бягала от час, но в Ленинград, където трябвало да прави реверанс на всеки учител

Понякога примабалерината се бунтувала срещу системата с по-шарени дрехи и тайно возене в забранен автобус Многобройните ученици на примабалерината Маша Илиева в балетното училище и в частната

Пол Маккартни пише първата си песен след загубата на майка си, Джон Ленън след смъртта на чичо си

10 хита на"Бийтълс", чието създаване е като дневник на живота на великата ливърпулска четворка “На определена възраст някои хора, които са водили дневник на живота си

Анджелина Джоли виновна за разпада на приятелството на Брад Пит и Джордж Клуни?

Някога те бяха едно от най-известните приятелства във филмовата индустрия, след като се сближиха по време на снимките на кино поредицата "Бандата на Оушън"

На 22 септември рожден ден имат

Главен комисар Любомир Николов, директор на Столичната дирекция на вътрешните работи Димитър Костов, бивш подуправител на БНБ, бивш финансов министър Георги Влахов

Камелия направила "Луда по тебе" само защото никой в България не я бил записвал

Едва ли на онзи 12 януари 2020 г. Камелия е подозирала, че за нейната песен "Луда по тебе", която вече е леко позабравена у нас, ще научи целият свят. С едно видео в социалната мрежа след успеха на

>