Персонален НОИ от "24 часа": При прекратяване на пенсия заради изтекло експертно решение се спира и наследствената

22.09.2024 10:09
24 часа" и седмичникът за втората половина от живота "Клуб 100" имат нова кампания в помощ на читателите си - персонализиран консулт с помощта на експертите на Националния осигурителен институт (НОИ).

24 часа" и седмичникът за втората половина от живота "Клуб 100" имат нова кампания в помощ на читателите си - персонализиран консулт с помощта на експертите на Националния осигурителен институт (НОИ).

В специалния проект "Персонален НОИ" всеки читател може да зададе своите въпроси за пенсия, обезщетения за безработица, наследствени доходи, майчинство или плащания въз основа на ТЕЛК. Експертите на осигурителния институт ще му отговорят възможно най-изчерпателно.

Отговорите ще бъдат публикувани всеки месец в "24 часа", "Клуб 100" и на най-големия информационен портал на български език 24chasa.bg.

За да зададете своите въпроси към експертите на Националния осигурителен институт, можете да пишете на електронна поща 24action@24chasa.bg или на адрес: София 1202, ул. "Св. св. Кирил и Методий" №84, за "Персонален НОИ".

Работеща съм. Получавах пенсия по болест и наследствена пенсия от починал съпруг. След изтичане на пенсията по болест ми спряха и наследствената. Наследствена не се ли получава постоянно? Дети Борисова

Преживелият съпруг/а, на основание нормата на чл. 82, ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване (КСО), има право на наследствена пенсия 5 години по-рано от възрастта му по чл. 68, ал. 1 от КСО или преди тази възраст, ако е неработоспособен.

Посоченото означава, че ако преживелият съпруг не е навършил необходимата възраст за отпускане на наследствена пенсия, има право на такава само ако е неработоспособен и има определени 50 и над 50 на сто трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане (ТНР/ВСУ) с експертно решение на орган на медицинската експертиза.

На основание чл. 96, ал. 1, т. 4 от КСО пенсията се прекратява с разпореждане на длъжностното лице по пенсионно осигуряване, когато отпадне основанието за получаването . Когато едно от основанията за получаване на пенсия (лична/наследствена) е било наличие на 50 и над 50 на сто ТНР/ВСУ и то отпадне, отпада и възможността за получаване на личната или наследствената пенсия за инвалидност и тя се прекратява.

Конкретна информация можете да получите от териториалното поделение на Националния осигурителен институт, което е изплащало вашата пенсия. В случай че причина за прекратяването е изтичането на срока на експертното решение, въз основа на което е изплащана пенсията, или постановяване на ново експертно решение с определени под 50 на сто ТНР/ВСУ, вие бихте придобили отново право на наследствена пенсия при навършването на необходимата възраст - 5 години по-ранно от възрастта ви за пенсиониране по чл. 68, ал. 1 от КСО и при условие че не сте сключили нов граждански брак.

Други от От страната и света

Баобабът осигурява нова суперхрана, но берачите едва оцеляват

Световният пазар на продукти от баобаб се разрасна, превръщайки селските райони на Африка с изобилие от дърветата в основни източници за пазара. Дърветата баобаб, известни с това

Йордан Цонев е водач на листите на ДПС-Ново начало във Велико Търново и Варна

ДПС-Ново начало подаде документите си за регистрация на пълна 16-членна листа в РИК – Велико Търново. Водач е Йордан Цонев, който ще е начело и на варненската листа на коалицията

С тържествена церемония Русе отбеляза 116 години от обявяването на Независимостта на България

„Днешният ден е символ на националното достойнство и смелост. Русе, като врата на България към Европа, има своята значима роля в тази борба. Тук, на брега на Дунав

Слави Трифонов ще води листата на “Има такъв народ” в 25 МИР в София

Слави Трифонов ще води листата на "Има такъв народ" (ИТН) в 25 Многомандатен избирателен район (МИР) в София и все повече ще виждате от него, каза Павела Митова, цитирана от БТА

Тежка катастрофа блокира движението по пътя Монтана - Видин

Тежка катастрофа блокира движението по пътя Монтана - Видин. Три автомобила са участвалите при пътния инцидент. Към момента няма информация за пострадали

>