С почит за загиналите пилоти в Търново започна Фестът на военните оркестри

21.09.2024 21:32 Дима Максимова
Военните оркестри заедно изпълниха химните на България и Румъния, на българската армия и Велико Търново Снимка: НВУ "Васил Левски"
Представителният оркестър на Военноморските сили от Констанца, Румъния е чуждестранният участник във Фестивала Сншмка: НВУ "Васил Левски"
Гвардейският духов оркестър дефилира по главната улица на Велико Търново Снимка: НВУ "Васил Левски"
Фестивалният духов оркестър "Маестро Николай Косев", съставен от музиканти от Националния военен университет „Васил Левски" и Втора тунджанска механизирана бригада Снимка: НВУ "Васил Левски"

С минута мълчание в памет на загиналите пилоти подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин започна официалното откриване на фестивала на Военните духови оркестри във Велико Търново.

Представителният оркестър на Военноморските сили от Констанца, Румъния, Гвардейският представителен духов оркестър и Фестивалният духов оркестър "Маестро Николай Косев", съставен от музиканти от Националния военен университет „Васил Левски" и Втора тунджанска механизирана бригада, участват XVII-то му издание. Военните музиканти дефилираха по главната улица на Велико Търново пред стотиците търновци и гости на града, избрали да празнуват Деня на независимостта в старата българска столица.

„Имам честта за пореден път да открия Фестивала на военните духови оркестри. Когато дойдох във Велико Търново, това беше знаменателно събитие за мен. Събитие, което предшестваше още по-знаменателен празник - обявяването на нашата Независимост. Първият военен духов оркестър в България е сформиран, когато единствената държавна институция е Военното училище, чийто наследник сега е Националният военен университет. Военният оркестър е и първият професионален оркестър, който е взимал участие във всички значими за България събития - и представянето на Фердинанд, и откриването на Великото народно събрание. Военният оркестър винаги е играл важна роля и в ежедневието, и в походите на Българската армия, повишавал е духа и решителността на българския войник", каза в словото си началникът на Националния военен университет „Васил Левски" бригаден генерал Иван Маламов. Старт на фестивала бе даден със залп, произведен от Представителния курсантски блок на Военния университет.

Диригентът на Представителния оркестър на Военноморските сили от Констанца, Румъния с диригент полк. Игнат Корнел е тазгодишният носител на пластиката на името на маестро Николай Косев и Валери Вълев - двамата създатели на форума. Отличието се връчва за четвърти път в тяхна памет. Полк. Корнел получи пластиката от проф. Събин Събев, член на Управителния съвет на фондация „Международен фестивал на военните духови оркестри".

По традиция всички оркестри заедно свириха химните на България и на Румъния, химна на Българската армия, песента за цар Иван Шишман „Откак се е мила моя майно льо", която е и химн на Велико Търново. Аранжиментът е на полковникът от резерва Иван Денов, бивш диригент на оркестъра на Националния военен университет. Музикантите свириха още Soul Bossa Nova на Куинси Джоунс, композицията „Хоп троп" - музика Атанас Бояджиев и аранжимент на полк. доц. д-р Христо Тонев и „Радецки марш" на Йохан Щраус. На диригентския пулт последователно застанаха полк. Игнат Корнел и кап. Цветомир Василев, който води Фестивалният духов оркестър "Маестро Николай Косев".

В празничния 22 септември военните духови оркестри ще се включат в шествието, което тръгва в 11:30 часа от Царевец. В 12:30 часа започва шоу-спектакълът на участниците в XVII Международен фестивал на военните оркестри. На площада пред сградата на Български пощи, всеки оркестър ще представи шоу програма.

Националният военен университет „Васил Левски", Община Велико Търново и фондация „Международен фестивал на военните духови оркестри" са съорганизатори, а фестът се провежда под егидата на министъра на отбраната.

По-късно вечерта, в 19 часа, Представителният блок на НВУ „Васил Левски" ще изпълни строеви хватки с оръжие на площад „Цар Асен І".

Други от От страната и света

ТЕСТ: Колко сте контролиращи?

1. Как се чувствате, когато в дадена ситуация не сте вие, който/която командва? а) Ужасно! Изобщо не ми харесва да завися от решенията на други хора. б) Зависи за какво става дума

Рая Назарян седна на стан на Самоводската чаршия във Велико Търново

История, култура, занаяти, традиции и обичаи - всичко това е Велико Търново! Старата столица пази магията на българския дух! В това се увери и председателят на Народното събрание Рая Назарян на

Кола катастрофира в София, шофьорът е в болница

Автомобил е самокатастрофирал тази вечер на столичните булеварди „Тодор Александров" и "Константин Величков". Сигнал е подаден в 22:10 часа. Веднага е изпратен екип

Захарова: Русия няма да участва във втората среща за мир в Украйна

Русия няма да участва в продължението на организираната от Швейцария през юни "среща на върха" за мир в Украйна, защото целият процес е измама, каза говорителят на Министерството на външните работи в

Никола Барбутов: София ще привлича дигитални номади и ще развива конгресен туризъм

Ретротрамвай до Халите ще бъде превърнат в туристически център. Древна Сердика оживява дигитално, за да разказва хилядолетната история на града. София е една от малкото столици в света

>