Камелия направила "Луда по тебе" само защото никой в България не я бил записвал

21.09.2024 23:00

Едва ли на онзи 12 януари 2020 г. Камелия е подозирала, че за нейната песен "Луда по тебе", която вече е леко позабравена у нас, ще научи целият свят.

С едно видео в социалната мрежа след успеха на родината му Сърбия на ATP Cup Новак Джокович показа на планетата, че може да пее. При това не на родния си език, а на български.

"Луда по тебе ще си остана", припяваше Ноле от съблекалнята след триумфа на Сърбия в отборния турнир по тенис в Австралия. И добави, крещейки: "Айде, всички българи!"

Всъщност Джокович

научава за парчето на родното огън момиче от филма "Южен вятър"

В него родената в сръбския Димитровград потомствена българка Габриела Пейчева изпява песента на Камелия. И става тотален хит в западната ни съседка. В лентата играят и българските актьори Христо Шопов и Ивайло Захариев. А главната роля е за Милош Бикович, познат на българите от сериала "Хотел Елеон".

"Дойде ми леко шокиращо, защото сърбите са националисти и рядко си позволяват да пеят на чужд език. Но в същото време много ме зарадва", каза тогава Камелия, която научава за изпълнението на Джокович от Австралия от семейни приятели, докато е на вечеря.

Логично след огромната реклама на песента Камелия става още по-популярна. А хитът "Луда по тебе" възкръсва и се превръща във вайръл в социалната мрежа най-вече благодарение на Джокович. Камелия получава стотици запитвания от сърби кога ще им иде на гости, за да им изпее на живо любимото им парче.

И така с времето случката е позабравена, дори може би и от самата Камелия.

Превъртаме лентата до 16 септември тази година. Иначе казано, повече от 4 г. по-късно след изпълнението на Новак от Австралия. Джокович отново се включва в социалната мрежа. И пак пее хита на Камелия - "Луда по тебе".

Разбира се, поводът този път е друг, не негова победа. Часове по-късно той трябваше да излезе в София в демонстративен двубой срещу Григор Димитров. И за да подгрее за шоуто, Ноле решава да го направи по български - с любимата му песен от нашите ширини.

Само че този път Джокович вече е със статут на най-великия тенисист в историята. През август добави единствения трофей, който липсва в богатата му витрина - титла от олимпиадата, към 24-те спечелени купи от "Големият шлем".

А на всичкото отгоре е и може би най-големият шоумен в света на тениса. И това се затвърди на 17 септември, когато се проведе споменатият вече мач между Григор Димитров и великия сърбин. Още на съвместната им пресконференция Джокович

след въпрос от "24 часа" за специалното му отношение към "българските братя" той пак запя

"Луда по тебе" на Камелия.

По време на демонстративния двубой с нашия Григор пък Ноле очакваше да чуе любимата си песен да ехти в "Арена" в София. Но уви. Диджеят, който отговаря за озвучаването на срещата, отказа.
"Хайде бе, братко. 40 секунди. 30 секунди. 20 секунди. 10 секунди само пусни. Не може да не я пуснеш. Три дни съм се подготвял да пея", молеше се от корта Джокович към Мартен Роберто. Но диджеят бе непреклонен. И тогава Новак запя акапелно. А публиката - заедно с него.

Онзи ден тв водещият Крум Савов призна, че

причината Джокович да не чуе любимото си парче в залата е мениджърът  на Григор Димитров – Георги Стоименов

"Тази песен не трябваше да звучи в залата", каза пък в ефира на бТВ диджей Мартен Роберто, който само за ден се превърна в тема номер 1 на обсъждане у нас.
Джокович все пак сбъдна една от най-големите си мечти - Камелия да му изпее "Луда по тебе" на живо. Това се случи на партито след двубоя му с Григор Димитров в столична дискотека.

А Ноле е в еуфория - мята салфетки, свири на барабаните, забавлява се на макс. Видеата от купона на Джокович обикалят целия свят.

"Ето как най-великият спортист на планетата се забавлява в България", гласят посланията към клипчетата, които се шерват през секунди от потребителите на социалните мрежи не само от нашенци, но и от чужденци.

А Камелия се превърна в най-търсената личност у нас. За нея разбраха не само на Балканите, но и тези 15,5 млн. последователи на Джокович в социалната мрежа.

И вече родната чалга изпълнителка е на гребена на вълната. Всеки я търси, канят я за участия и т.н. Защото едва ли има по-добро от това да те рекламира величие, каквото е Новак Джокович. А и това не е всичко. Камелия се снима във видео на най-популярния сръбски инфлуенсър Милош Неделков с никнейм balkandad.

"Бях готова да пея без хонорар", каза Камелия

по Дарик радио часове след като успява да зарадва рекордьора по титли от "Големият шлем".

По думите й е имало идея тя да се появи в залата на столичната "Арена" по време на срещата с Григор и да изпее пред пълните трибуни парчето, което Джокович вече редовно си пее. Но плановете се осуетяват.

"Беше епично преживяване. Благодаря ви, момчета. Бъдете здрави и следвайте себе си", описа още
срещата си с Джокович и Григор чалга дивата.

В края на срещата си с Гришо и Ноле Камелия им дава подарък - пана с елементи от чипровски килими. Именно от този край на България е попфолк дивата.

Всъщност любимата песен на най-великия тенисист не е на Лепа Брена. Оригиналът е гръцки и се появява на бял свят преди 40 години - през 1984 г. Преди години великата турбозвезда я купува. И я записва през 1996 г.

"От албума на Лепа Брена беше останала само "Луда по тебе", която да не е направена като кавърверсия в България към онзи момент. Явно ние сме си се чакали - луда по мене, както аз по нея", споделя Камелия как се е стигнало дотам, че да изпее хита си, за който вече целият свят научи. Тя записва парчето през 1999 г. Българският текст е на Надежда Захариева. Венко Драганов пък е направил аранжимент.

Мелодията на песента в сръбски вариант отдавна е световен хит. Дори звуча на тазгодишния фестивал за италианска музика "Санремо". И то не по поръчка на някой друг, а на един от най-легендарните голмайстори в света - Златан Ибрахимович. Шведът, който направи запомняща се кариера на Ботуша, даде "поръчка" с щракане на пръсти към диригента и симфоничния оркестър в залата да зазвучи мелодията от "Луда за тобом" на Лепа Брена.

Била е Мис Чипровци

Камелия започва с пеенето на 11-годишна възраст, когато влиза в училищния хор в родното Чипровци.

Влиза в музикалния гигант "Пайнер" през 1997 г. Малко преди това е избрана за Мис Чипровци, а по-късно и за Мис Монтана.

Интересен факт в биографията е, че през 1995 г. Камелия влиза в шестицата на конкурса "Мис България", спечелен от Жени Калканджиева.
Певицата е кръстена на баба си Петкана. Всички я наричали Кана и оттам идва Камелия.

С мъжа до нея - Цветин, са заедно повече от 25 години. Вече имат дете - Баян.

Други от Възход и падение

Вижте как София Лорен отпразнува 90-годишния си юбилей в любимия Рим (Видео, снимки)

Десетки звезди от цял свят дойдоха в центъра на Рим, за да чуят прочувствените думи на италианската кинолегенда София Лорен в деня на 90-годишния й юбилей

Как видях дома на първите хора в сърцето на Черна Африка

Българската общественост вече знае, че през декември експедиция на Explorers Club Bulgaria тръгва към дълбините на Черния континент през Южноафриканската република, Зимбабве и Ботсвана

С римейк на "Емануела" откриха филмовия фестивал в Сан Себастиан

Филмовият фестивал в Сан Себастиан започна в Испания в петък с нетърпеливо очакваната прожекция на феминисткия римейк на „Емануела", режисиран от французойката Одре Диуан, съобщи АФП

Антоанет Пепе и Иво Карамански след появата на бебе Беатрис: Къщата е пълна и сме щастливи

Антоанет Пепе и Иво Карамански разказват повече детайли за веселото, но трудно ежедневие на голямото им семейство. Преди два месеца те посрещнаха бебе номер 4 - Беатрис

Деми Мур след кошмара с изнасилването: Хората могат да са изключително жестоки и брутални

Актрисата Деми Мур отново повдигна темата за склонността към саморазрушението и човешката психика. В интервю за Radar звездата разказа за новия проект, който подготвя и заговори за злощастния случай

>