Никола Барбутов: София ще привлича дигитални номади и ще развива конгресен туризъм

21.09.2024 22:00 Цветелина Стефанова
Никола Барбутов, зам.-кмет на Столична община в направление "Европейски политики, международна дейност и туризъм "
Туристите, които най-често посещават София, са от Италия, Германия, Гърция, Великобритания и Турция. СНИМКА: Николай Литов
Чуждестранни туристи са близо 60% от посетителите на столицата.

София е една от малкото столици в света, които могат да се похвалят с история на 8 хиляди години, 8 вида минерална вода и над 30 малки реки - рядко срещано богатство за един град. Това са оценили и над 580 хил. туристи, избрали да посетят столицата ни само през първите 6 месеца на 2024 г. Нощувките са общо над 1,3 млн., което е с 10% ръст спрямо същия период на миналата година.

Топ 5 на страните, гости от които най-често посещават София, са Италия, Германия, Гърция, Великобритания и Турция. Привлекателна дестинация и за туристи от Испания, Израел, Румъния, САЩ, Китай, Канада и Австралия. Именно

чуждестранни туристи са близо 60% от посетителите

на българската столица. Над 80% от тях се настаняват в хотели 3, 4 и 5 звезди, като средният им престой е малко над 2,2 дни.

В стремеж да се привлекат повече и различни групи посетители, както и за по-дълъг престой, общината планира да постави акцент върху развитието и на конгресен туризъм.

“Основният туристически поток в момента е мотивиран от средната достъпност и ниските цени. София обаче има голям потенциал, който може да бъде разказан. Даденостите ѝ и най-вече богатата история, която - ако им бъде представена по вълнуващ начин, може да провокира туристите да прекарат 3 и повече дни в града и да посетят и близките места. Част от стратегията ни е да се опитаме да активираме повече от забравените и неглижирани дадености на София, включително и минералната вода”, обясни Никола Барбутов, зам.-кмет по европейски политики, международна дейност и туризъм.

От догодина бюджетът на ОП “Туризъм” ще бъде по-голям, като ще има отделен за подпомагане на градски събития. По линия на програмата общината ще застава зад големи конференции, концерти и други събития, на които столицата може да бъде домакин, за да бъдат подпомагани по определена методика - логистично, организационно или финансово, разясни той. А междувременно вече се създават и новите традиции.

Старият еврейски квартал се обособява като втори градски център с фестивалите, идеята е трайно да се превърне в място за събития и култура.

Древна Сердика пък ще оживее дигитално и ще разказва историята на града. Предвидено е да се изложи и макет на сградите от онова време. Ние нямаме богатата архитектура на Будапеща и Париж, но и тук има сгради шедоври и най-вече прекрасна история, напомня Барбутов. Затова и усилията на общината ще бъдат насочени към удължаването на престоя.

Развитието на конгресния и събитийния туризъм пък ще привлича посетители, които могат да се върнат със семействата си.

Общината си поставя за цел и все повече дигиталните номади да избират столицата ни. Това не е война срещу уикенд туризма, но се опитваме да разнообразим преживяваниятя, обяснява зам.-кметът.

Туристическите информационни центрове

ще се превърнат в притегателно място за гостите на града. Този в подлеза на Ларгото е затворен, но пред Халите ще се постави ретротрамвай, като за него ще се поставят специални малки релси. Той ще е интерактивен и оборудван като информационен център. Самият трамвай ще е атракция, защото е на над 100 години и много добре възстановен, допълни Барбутов.

Приключи ремонтът в туристическия център в подлеза на СУ. Той вече е осветен, а идеята е там да се продават и подаръци и сувенири.

“Заедно с Министерството на туризма търсим атрактивно място над земята, близо до туристически атракции, където да предложим хубав и модерен, дигитализиран, интерактивен туристически център, в който да се разказва историята на София. Идеята ни е да има и 3D експозиции”, каза още той.

По европейска програма ще се работи и за сигурната среда за туристи и софиянци. Ще бъде изградена система с датчици и камери, които при запалена кофа например веднага да подават сигнал към аварийна сигурност. Няма нужда от подаден физически сигнал, с помощта на изкуствения интелект ще можем да реагираме много по-бързо, разказва Барбутов. Идеята е системата с европейско финансиране да се разширява с времето, като се добавят все повече функции към нея.

София е първият български град, който става член на изпълнителния съвет на мрежата Eurocities.

“Това е ключова стъпка за укрепване на международната позиция на града. Вътре са Виена, Осло, Талин, Барселона, самото присъствие там е много голяма възможност. Изпълнителният комитет работи директно с ЕК и така, че да се чува гласът на всеки един от градовете членове, да споделяме добри практики”, обясни зам.-кметът. София е с една от най-добре развитите метромрежи и вече има интерес за споделяне на нашето ноу-хау. Клуж-Напока - вторият по големина град в Румъния, пък се справя доста добре с отпадъците и разговаряме с тях за обмен на практики, дава пример той. А от Талин можем да се учим на дигитализация.

София участва активно и в Pact of Free Cities, като си сътрудничи с други европейски столици за съвместни инициативи в областта на превенция и реакция при бедствия.

Тази платформа за сътрудничество укрепва позицията на града на международната сцена и насърчава обмена на добри практики и опит в управлението на градските предизвикателства.

През 2026 г. София ще е домакин на форума B40, в който ще участват над 60 балкански града,

включително Истанбул и Атина.

Освен това градът ни е част от инициативата за 100-те климатично неутрални града и ще кандидатства за проекти, насочени към намаляване на въглеродния отпечатък. Подготвяме и новата стратегия за градска дипломация, която ще включва сътрудничество с ключови европейски градове като Париж и Талин, фокусирайки се върху иновации, дигитализация и зелени мерки, посочи Барбутов.

Други от От страната и света

ТЕСТ: Колко сте контролиращи?

1. Как се чувствате, когато в дадена ситуация не сте вие, който/която командва? а) Ужасно! Изобщо не ми харесва да завися от решенията на други хора. б) Зависи за какво става дума

Рая Назарян седна на стан на Самоводската чаршия във Велико Търново

История, култура, занаяти, традиции и обичаи - всичко това е Велико Търново! Старата столица пази магията на българския дух! В това се увери и председателят на Народното събрание Рая Назарян на

Кола катастрофира в София, шофьорът е в болница

Автомобил е самокатастрофирал тази вечер на столичните булеварди „Тодор Александров" и "Константин Величков". Сигнал е подаден в 22:10 часа. Веднага е изпратен екип

Захарова: Русия няма да участва във втората среща за мир в Украйна

Русия няма да участва в продължението на организираната от Швейцария през юни "среща на върха" за мир в Украйна, защото целият процес е измама, каза говорителят на Министерството на външните работи в

Зеленски: Краят на войната с Русия зависи от решимостта на съюзниците

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че краят на продължаващата от над две години и половина война с Русия зависи от "решимостта" на западните съюзници на Киев да предоставят оръжие на

>