Прокуратурата в Пловдив обвини още един мъж за търговия с радиоактивния америций

21.09.2024 19:24 24 часа Пловдив онлайн
Снимка: МВР

Според племенника на един от задържаните, в къщата му в Карлово не е открито нищо, местните обаче са притеснени

Трети мъж се е сдобил с обвинение за нерегламентирана търговия с америций. Очаква се утре прокуратурата да поиска от Окръжния съд в Пловдив да определи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" както за него така и за другите двама, които още вчера бяха обвинени, предаде Нова. 

Както "24 часа" вече писа, вчера МВР, ДАНС и прокуратурата разкриха на съвместен брифинг повече подробности за групата, хваната с радиоактивния материал. "При 6 претърсвания и изземвания на територията на Пловдив, Карлово и вилната зона около града и селата Първенец и Калековец са открити 80 плочки от изотопа, представляващ източник на йонизиращо лъчение", съобщи тогава наблюдаващата прокурорка Славена Костова. Продавачите са търсели по 5000 евро на плочка. По думите на вътрешния министър Атанас Илков групата не е успяла да продаде нито една. Освен в индустрията, веществото може да се използва за направата на мръсна бомба - устройство, съчетаващо конвенционален експлозив и източник на йонизиращо лъчение.

Единият от задържаните притежава имот в Карлово, долепен до Районното управление в града. Племенникът му също живее там и твърди, че вътре не е открито нищо. "Дойдоха хората от прокуратурата, прегледаха имота, не се е съхранявало никога тук такова нещо", каза Георги Кулов. Според него чичо му е животновът - отглежда крави. Не знае да се е занимавал с незаконна дейност. Мъжът добави, че около къщата е направено замерване на радиационния фонд и всичко е било в нормата. "Ако имаше радиация в имота, щяхме да сме запечатани поне на 20 метра. А ние не сме", заяви Кулов. Живеещите в района обаче са притеснени, тъй като все пак става въпрос за радиация.

Вътрешният министър Атанас Илков успокои, че няма опасност за здравето и живота нито на обикновените хора, нито на служителите на реда, които са били в близост до пластините. Иззетото количество америций е в хранилище за радиоактивни отпадъци. Мъжете, които са се опитали да продадат радиоактивния материал, са били под денонощно наблюдение от службите и така не е допусната сделка. 

Други от От Пловдив

Крадец от Пловдив се връща в затвора, задигнал касов апарат и над 8000 лева

За 13 месеца затвор при първоначален строг режим се споразумя рецидивист, заловен отново след поредица от кражби в Пловдив.  Посегателствата мъжът извършил в период от една седмица през май

Спират движението в част от бул. "Освобождение" в Пловдив утре

Движението по пловдивския бул. "Освобождение" ще бъде ограничено за времето от 10 до 12 ч. утре. Това съобщиха от общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта"

80 нарушители хванати да изхвърлят неправилно боклуци в Пловдив за 3 месеца

Най-много са в районите "Южен" и "Централен" 80 фиша за изхвърляне на отпадъци, включително строителни и едрогабаритни, извън определенте за това места са издадени от общинското предприятие "Чистота"

Солена глоба плаща пловдивски дилър, хванат с дрога за 32 хил. лева

Освен наркотиците, полицията иззела от него 18 555 лв. кеш, електронни везни и тефтери с имена, дати и суми Глоба в размер на 12 000 лв. е договорил 42-годишен пловдивчанин

Детски фест спира колите по част от бул. "Марица-юг" за цял ден днес

Движението на автомобили по бул. „Марица-юг" в Пловдив от кръговото с бул. „Цар Борис ІІІ Обединител" до кръстовището с ул. „Никола Войводов" ще бъде спряно днес (събота) за времето от 9 до 18 часа

>