Между 12 и 14 евро за литър бира на фестивала "Октоберфест" в Мюнхен

21.09.2024 15:57
Снимка: Ралица Василева
Снимка: Ралица Василева

На 21 септември в Мюнхен започна "Октоберфест" - най-старият и легендарен празник на бирата в света.

Същността му е да се купонясва по време на дегустация на различни марки бира и реклама на баварската кухня и културните традиции на провинцията.

Основното място, където се провежда фестивалът на пенливата течност, е

Терезиенвийзе - ливадата на Тереза, която е територия със специален статут

в Мюнхен, а времетраенето е 16-18 дни. Започва в края на септември и приключва през първата половина на октомври. Датите леко варират през годините, но като цяло "Октоберфест" започва в третата събота на септември и приключва в първата неделя на октомври, което за тази година означава 21.09. - 6.10.

Входът е безплатен, така че всеки, който иска, може да посети територията на бирения празник, където са разположени огромни палатки, различни атракции и подвижни магазини. Но за бирата, храната и развлеченията се плаща.

Цените варират за различните палатки, но литър бира върви между 12 и 14 евро. И храната не е евтина - голям брецел (нещо като геврек, но по-твърд) е 5-8 евро, печеното пиле е 12-15, а

свинското джоланче излиза от 20 до 25 евро

Най-вървежни са вурстчетата, за които трябва да се бръкнете с 8-12 евро с гарнитурата.

Атракциите като виенско колело и влакчетата са също толкова (8-12), а въртележките са поне двойно по-евтини. Курабийките във форма на сърце в зависимост от размера от 5 евро може да стигнат до 15, а халбите с емблемата на "Октоберфест" - от 10 до 30.

Местата в палатките, където се сервира бира, свършват много бързо, особено вечер и през почивните дни. Затова може да се правят резервации, но като правило групови и за цели маси. Цената на това удоволствие е между 300 и 400 евро, но в нея са включени бира и храна в някакъв минимален обем. Разбира се, много гости просто идват по-рано и намират свободни места.

На "Октоберфест" има и определени правила, които са въведени за спазване на обществения ред. Бира се продава до 22,30 ч, а самите палатки затварят в 23,30.

През 2010 г. беше въведена

забрана да се пуши на закрито, дори и това да са преместваеми обекти

Действа и специална система с бирени жетони biermarken, които се купуват предварително и в палатките се плаща само с тях.

На територията на фестивала, която е около 42 хектара, има 15 големи шатри, всяка от които побира вежду 5 хил. и 10 хил. гости, около 20 по-малки палатки, където се продават местни специалитети, десерти и безалкохолни напитки, както и споменатите по-горе атракции - от виенски колела до стрелбища.

Централното събитие е церемонията по отварянето на първата бъчва с бира. Извършва го лично кметът на Мюнхен, който избива канелката с дървен чук и тържествено обявява O'zapft is! - "Кранът е отворен".

Други от От страната и света

Нивото на Дунав край Русе се покачи със 72 см за 24 часа, но опасност няма

Със 72 см се е повишило нивото на река Дунав край Русе и в момента е 152 см. За това информираха от Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав, съобщи БНТ

Aйтозлия живее втори живот след едномесечна битка на бургаски реаниматори

Реаниматори върнаха към живот 54-годишен пациент от Айтос след едномесечна битка в УМБАЛ Бургас, съобщиха от здравното заведение. 54-годишният Фоти Неделчев, който буквално живее втори живот

Външно отрече пред унгарския посланик България да има общо с доставките на пейджъри за Ливан

На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с доставката на

Избирателна активност под 2 милиона на 27 октомври, допуска политологът Димитър Ганев

Дълбочината на политическата криза е с безпрецедентен характер. Няма политическа партия, която да може да издържи на този натиск без да претърпи щети. Има почти безспирен спад на избирателната

Затвориха част от пътя Русе – Бяла заради пожар

Участък от пътя Русе - Бяла, от изхода на крайдунавския град до разклона за село Иваново, е затворен за движение заради силно задимяване от пожар в сухи треви и храсти край пътното платно

>