С римейк на "Емануела" откриха филмовия фестивал в Сан Себастиан

21.09.2024 15:25
Галата по случай откриването на фестивала беше белязана и от връчването на почетна награда на Хавиер Бардем. На снимката той е с половинката си Пенелопе Крус.

Филмовият фестивал в Сан Себастиан започна в Испания в петък с нетърпеливо очакваната прожекция на феминисткия римейк на „Емануела", режисиран от французойката Одре Диуан, съобщи АФП.

Общо 16 филма се състезават за „Златна раковина" - главната награда на фестивала, който продължава до събота, 28 септември, в баския крайморски град, в присъствието на звезди като Кейт Бланшет, Джони Деп, Памела Андерсън, Изабел Юпер и Моника Белучи, пише БТА.

Сред филмите в конкурсната програма са „Когато идва есента" на френския режисьор Франсоа Озон, The Last Showgirl на американската режисьорка Джия Копола, El lugar de la otra на чилийската режисьорка Майте Алберди и „Емануела" на Одре Диуан.

Филмът, прожектиран в петък вечерта, е нова интерпретация на френската класика от 1974 г., режисирана от Жюст Жакен и с участието на Силвия Кристел, символ на един етап от сексуалната революция през 70-те години на миналия век, когато екранът все още е бил много целомъдрен.

Актрисата Ноеми Мерлан изпълнява главната роля в новата кинотворба на Одре Диуан, която бе обявена за „изследване на удоволствието в епохата след движението #Аз също".

В интервю за пресконференция в петък Ноеми Мерлан каза, че е видяла себе си в Емануела. „В началото на филма имаме една жена, която не принадлежи на себе си, която не притежава тялото си, която отговаря на диктата на обществото (...) И след това имаме това пътуване с нея, история с нея, където тя наистина се опитва да бъде Емануела, да се освободи от себе си", обясни тя.

Галата по случай откриването на фестивала беше белязана и от връчването на почетна награда на Хавиер Бардем, който за първи път идва в Сен-Сибастиен преди 30 години за филма „Златни топки". Испанският актьор вече е носител на „Оскар" и на наградата за най-добър актьор на Филмовия фестивал в Кан.

Режисьорът Педро Алмодовар, който по-рано този месец получи „Златен лъв" на Филмовия фестивал във Венеция за първия си филм на английски език „Съседната стая", ще получи в четвъртък наградата за цялостен принос „Доностия".

Други от Възход и падение

Вижте как София Лорен отпразнува 90-годишния си юбилей в любимия Рим (Видео, снимки)

Десетки звезди от цял свят дойдоха в центъра на Рим, за да чуят прочувствените думи на италианската кинолегенда София Лорен в деня на 90-годишния й юбилей

Как видях дома на първите хора в сърцето на Черна Африка

Българската общественост вече знае, че през декември експедиция на Explorers Club Bulgaria тръгва към дълбините на Черния континент през Южноафриканската република, Зимбабве и Ботсвана

Антоанет Пепе и Иво Карамански след появата на бебе Беатрис: Къщата е пълна и сме щастливи

Антоанет Пепе и Иво Карамански разказват повече детайли за веселото, но трудно ежедневие на голямото им семейство. Преди два месеца те посрещнаха бебе номер 4 - Беатрис

Деми Мур след кошмара с изнасилването: Хората могат да са изключително жестоки и брутални

Актрисата Деми Мур отново повдигна темата за склонността към саморазрушението и човешката психика. В интервю за Radar звездата разказа за новия проект, който подготвя и заговори за злощастния случай

За ЧРД Живко Тодоров пак с благотворителна кауза

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров, който днес навършва 43 г., ще спази традицията си и ще организира парти за ЧРД с благотворителна кауза. Той ще очаква своите гости от 19 ч в двора на

>