Гърция атакува туризма “всяко мазе под наем” с такса от 8 евро дневно, климатик и прозорец

21.09.2024 12:30 Тони Маскръчка
За да бори сивия сектор, от началото на 2025 г. Гърция въвежда по-високи такси.

Българите трябва да се готови за нови, по-високи цени в квартирите, които наемат в Гърция от Великден до Димитровден.

Гръцкото правителство предвижда от началото на 2025-а увеличение на т.нар. такса за устойчивост на климатичната криза, която вече влезе в сила от 2024 г.

Това е част от новите мерки за противодействие на свръхтуризма

и справяне с жилищната криза в страната. Увеличението се отнася до хотелите, стаите под наем и краткосрочните наеми.

В някои от местата за настаняване на туристите тази такса е включена в цената, но има и такива, където се събира допълнително за всеки ден престой. За летния сезон, който там е от април до октомври, таксата се увеличава от 1,5 на 2 евро на ден за стая в хотелите с 1 и 2 звезди. В 3-звездните поскъпването е по-голямо - от 3 на 5 евро, а в 4-звездните от 7 става 10 евро. В 5-звездните и вилите климатичната такса се вдига на

15 евро на ден при 10 сега

Периодът на прилагане на намалена такса се удължава с месец, т.е. вече ще включва и март.
Увеличава се и таксата, която се дължи върху жилищата, отдавани за краткосрочен наем. Това са апартаменти, които се пускат през социалните мрежи или платформи като AirBnB.

През слабия сезон таксата им се увеличава от 0,5 на 2 евро на ден, а в периода април - октомври скача на 8 евро.

Приходите ще бъдат насочени към превенция и възстановяване от природни бедствия, за подобряване на инфраструктурата за подпомагане на туристическия продукт, обяви министърът на туризма Олга Кефалояни.

Хотелиери изразиха недоволство от увеличението на климатичната такса и твърдят, че тя ще се отрази сериозно на малките обекти, не и на големите вериги. От бранша твърдят, че малките хотели са 80% от обектите. Те не са против тази такса, но настояват да е пропорционална. Дават пример, че такса от 15 евро в 5-звезден хотел в град като Ксанти означава

надбавка за госта върху цената на стаята до 20%

А в курорт, където стаята е 500 или 1000 евро на вечер, 15 евро ще бъде незначителен процент. Затова искат таксата да е пропорционална на цената на стаята.

Министърката на туризма Кефалояни обяви, че се работи върху оперативната рамка за краткосрочни наеми. Ще бъдат създадени спецификации за работа и безопасност.

Целта е държавата да се справи с безразборното краткосрочно отдаване на ваканционни и неосновни жилища и да се гарантира качество на предлагания продукт.

Краткосрочните наеми засягат както много българи, които имат имоти в Северна Гърция и ги отдават под наем, така и хилядите, които избират място за почивка през онлайн платформи. Във фейсбук всеки курорт има поне по една група, в която физически лица предлагат или търсят места за настаняване.

Има съмнения, че част от тези наеми са в сивия сектор или предлаганите имоти не отговарят на елементарните битови изисквания. Именно затова гръцкото правителство ще се опита да сложи ред в този бизнес.

Част от предложенията са съгласувани с Асоциацията на краткосрочно отдаващите наемодатели и Хотелиерската камара, които също заявяват интерес да се сложи край на безразборното предлагане.

Макар и единични, има случаи на направена и после отменена резервация през онлайн платформа, а реално туристът ползва имота, но плаща на ръка. Други

плащат в брой престоя си, като при проверка казват, че са приятели или роднини

на собственика.

Според хотелиерско сдружение в регион Атика леглата в местата за краткосрочно наемане за последните 10 г. са се увеличили със 751%, а хотелските легла - с 16%.

"Установихме, че краткосрочните наеми работят като хотели, което оказва голям натиск", казва Кефалояни.
В публикация на фейсбук групата "Гранични пунктове България - Гърция" са посочени промените, предложени на обществено обсъждане.

Сред тях са имотът да се отдава целият под наем, а наемане само на една стая да е възможно само ако жилището е основно и собственикът го обитава.

Площта на отделното помещение трябва да е поне 12 кв. м

За да спре практиката "всяко мазе под наем", ще има и изискване за естествено осветление и климатизация.

Ще се забрани отдаване на подземни или полуподземни етажи, а максималният брой стаи, отдавани в един имот, да е 8 с по две легла. Всички трябва да имат сертификат за пожарна безопасност, пожарогасители, авариен изход и др.

Остава изискването, че при отдаване на повече от два лични имота собственикът трябва да регистрира фирма.

Климатичната такса на краткосрочните наеми става 2 евро през зимата и 8 евро на ден през активния сезон. Очаква се новите изисквания и промени в данъчното законодателство да бъдат приети към средата на октомври.

Друга мярка за намаляване на краткосрочните наеми и решаване на жилищната криза в големите градове е предложението собственици на имоти до 120 кв. м, които преминат от краткосрочен към целогодишен наем, да бъдат освободени от подоходен данък за 3 г.

Така например облекчението за собственик с месечен наем от 1000 евро възлиза на 1800 евро на година или 5400 евро за 3 г.

От началото на 2025 г. се предлага забрана за нови лицензи

за краткосрочни наеми в Първи, Втори и Трети район на централната част на Атина, където туризмът оказва натиск върху търсенето и предлагането на жилища за дългосрочен наем, като те трудно се намират, а цените са високи. Засега предложението е тази мярка да важи 1 г., но е възможно да бъде удължена.

Това пък се налага заради нуждите на местните жители, изправени пред недостиг на жилища. В Атина се оплакват, че изпитват трудности да намерят къща или апартамент под наем на достъпна цена.

Сред причините е, че много собственици избират по-доходоносни краткосрочни наеми за имотите си, което пък води до недостиг на жилища за дългосрочно наемане от млади семейства, студенти или пък хора, преместили се на работа в Атина.

Сега Гърция иска да балансира индустрията, подхранвана от онлайн платформи, с нуждите на жителите си.

Други от От страната и света

ГЕРБ обяви водачите си на листи, Борисов и Караянчева отново повеждат в Пловдив и региона

Трима кметове повеждат листи на ГЕРБ за парламентарните избори на 27 октомври. Това е решила Изпълнителната комисия, която е утвърди имената на водачите и състава на листите с кандидатите за народни

Хиляди дойдоха на пазар както е било преди повече от век в Златоград

Хиляди жители и гости на Златоград се върнаха назад във времето с възстановка на "Един пазарен ден от преди 100 години". По калдаръмите в Стария град оживяха тогавашните персонажи на бозаджията

Между 12 и 14 евро за литър бира на фестивала "Октоберфест" в Мюнхен

На 21 септември в Мюнхен започна "Октоберфест" - най-старият и легендарен празник на бирата в света. Същността му е да се купонясва по време на дегустация на различни марки бира и реклама на

След смъртта на пребитата жена в Перник, повдигат по-тежко обвинение на 17-годишния извършител

Обвинение за причиняване на смърт очаква 17-годишен младеж, затова че на 30 юли т.г. преби 56-годишна жена от същия град, каза за БТА говорителят на Областната прокуратура в Перник Албена Стоилова

Катастрофа край пътен възел "Вакарел" на АМ "Тракия", има ранен

Катастрофа между два леки автомобила е станала край пътен възел „Вакарел" на автомагистрала „Тракия", съобщиха за БТА от пресцентъра на МВР. Пострадал е водачът на една от колите

>