До края на октомври подготвят план за възстановяване на опожарените гори

21.09.2024 11:04
СНИМКА: Пиксабей

План за възстановяване на опожарените през 2024 г. горски територии ще изготвят до края на октомври Министерство на земеделието и храните и държавните горски предприятия, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Мерките бяха набелязани по време на среща на д-р инж. Мирослав Маринов, заместник-министър на земеделието и храните с директорите на шестте държавни предприятия и Регионалните дирекции по горите в страната, която се проведе в МЗХ.

Над 500 са горските пожари от началото на годината, като на 10% от засегната площ дървесната растителност е напълно унищожена. Останалите близо 90 % са низови пожари, каза заместник-министър Мирослав Маринов.

Залесяването е приоритет на Министерството и държавните предприятия, заяви още инж. Маринов на срещата. Продължава обследването на всички 170 хил. дка опожарени горски територии. Това ще позволи изготвянето на анализ на засегнатите площи и предприемане на конкретни стъпки за тяхното възстановяване. Териториите ще бъдат наблюдавани постоянно от горски експерти, за да не се допусне развитие на насекомни вредители и фитопатогени.

В плана за възстановяване ще бъдат разписани всички дейности като почвоподготовка, избор на дървесни видове и осигуряване на необходимия посадъчен материал за залесяване - семена и фиданки, схеми за залесяване и отглеждане. Държавните предприятия ще възстановяват приоритетно опожарените площи в близост до населени места и ерозирани терени.

По време на срещата бе обсъдено и снабдяването на населението с дърва за огрев преди началото на отоплителния сезон. Данните на държавните предприятия сочат, че продажните цени на дървата за огрев са по-ниски спрямо миналогодишните  с до 17 %.

Над 250 000 лв. са изплатени по програма de minimis на пострадалите при летните пожари фермери в страната. Това съобщи преди дни служебният министър на земеделието и храните д-р Георги Тахов в свиленградското село Равна гора, което е едно от засегнатите от пожарите, припомня БТА.

Други от От страната и света

След смъртта на пребитата жена в Перник, повдигат по-тежко обвинение на 17-годишния извършител

Обвинение за причиняване на смърт очаква 17-годишен младеж, затова че на 30 юли т.г. преби 56-годишна жена от същия град, каза за БТА говорителят на Областната прокуратура в Перник Албена Стоилова

Катастрофа край пътен възел "Вакарел" на АМ "Тракия", има ранен

Катастрофа между два леки автомобила е станала край пътен възел „Вакарел" на автомагистрала „Тракия", съобщиха за БТА от пресцентъра на МВР. Пострадал е водачът на една от колите

Натоварен трафик към Гърция, вижте кои алтернативни маршрути са подходящи

Интензивен е трафикът на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове  на страната, съобщават от Главна дирекция „Гранична полиция". На границата с Румъния трафикът на ГКПП "Никопол"

Библиотеката в Добрич прави старите семейни фотографии дигитални

Регионалната библиотека „Дора Габе" в Добрич обогати своята дигитална библиотека с нова колекция чрез кампания „Някогашна Добруджа разказва" с фотографии и пощенски картички от добруджанския край

Кремъл състави списък от 47 "недружелюбни" държави, България е в него

Руският министър-председател Михаил Мишустин одобри списък на страните, налагащи „деструктивни нагласи, които противоречат на руските духовни и морални ценности", предаде ТАСС

>