Кой срещу Борисов в София: Денков сменя Хазарта, БСП излиза с и.ф. лидера Зафиров

21.09.2024 10:49
Народни представители заседават в сградата на Партийния дом.
Бойко Борисов
Николай Денков
Атанас Зафиров
Калоян Паргов се поздравява с младата си колежка Надежда Мидюрова преди началото на пленума.

Кой ще води листите за вота на 27 октомври, партиите пазят в тайна четири дни преди крайния срок за регистрацията им в районните избирателни комисии. Само “Възраждане” ги представи отрано, а снощи и БСП гласува своите имена.

Напрегнато е реденето при “Промяната” и “Демократична България”, след като още преди седмици партньорите поискаха нов подход от ПП, който отчита тежестта на всяка формация в дадения район.

В лидерския 25-и в София обаче от ПП не се канят да отстъпват първата позиция, която досега неизменно бе за Христо Петров-Хазарта. Той влизаше в пряка битка там с лидера на ГЕРБ Преди 3 месеца той бе първи в Бургас и Шумен.

В сблъсъка на лидерите в 25-и МИР се готви да се включи и временният председател на БСП Атанас Зафиров. През юни той беше водач във Велико Търново, преди това е бил в Сливен и Враца. Досега в този софийски район винаги е повеждала

Лидерът на младежите Габриел Величков пък излиза напред в столичния 23-и МИР. В 24-и късно снощи бе предложен Атанас Атанасов, също от младежите. Трите софийски района излъчват близо 1/5 от всички депутати.

Имената на водачите на листи на БСП бяха одобрени на тежък пленум в петък.

Сред тях не е бившият лидер и експрезидент на ПЕС Сергей Станишев,

както се очакваше. Нито бившият председател на БСП - София, Калоян Паргов, който преди заседанието сам заяви готовност да влезе в сблъсък с Борисов в 25-и МИР.

На челни позиции се завръщат Кирил Добрев (в Благоевград), Манол Генов (Пловдин-област), Стефан Бурджев (Пазарджик), Мариана Бояджиева (Велико Търново), Иван Ибришимов (Кюстендил). Всички те бяха отстранени или оттеглили се сами заради сблъсъци с Нинова.

Местата си запазват Борислав Гуцанов (Варна), Петър Кънев (Бургас), Иван Иванов (Русе), Деян Дечев (Сливен), Мая Димитрова (Добрич), Красимир Йорданов (Ямбол), Петя Цанкова (Пазарджик).

Единственият в БСП, който ще е начело на две листи, е Драгомир Стойнев - в Стара Загора и в Разград.

За разлика от БСП, в ПП-ДБ още не са влизали в конкретика за водачите, тъй като

Кирил Петков не се е върнал от САЩ

Но коалицията щяла да заложи на схемата от последния вот през юни. “Решетката”, както я наричат те, ще е същата, отсекли от “Промяната”. Което не било прието добре от “Да, България”, защото тогава знакови техни имена като Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева изпаднаха. Те бяха водачи съответно в Добрич и Разград, но там ПП-ДБ не взе мандати и това влоши отношенията между партньорите.

Електоралният спад и малкото мандати за “Да, България” станаха причина Христо Иванов да даде оставка и като лидер, и като депутат. Сега

Иванов е отказал да е в листите.

Не е ясно кой ще заеме неговото първо място в 24-и МИР в София. Други представители на партията му все пак опитвали да се борят за по-предни позиции, разчитайки на подкрепа от ДСБ.

За такава вътрешна битка между градските десни и “Промяната” обаче ген. Атанас Атанасов не бил ентусиазиран - “решетката” го устройва, защото ДСБ успя да задържи бройката на хората си в последните няколко парламента. Освен това като най-старата партия в коалицията тя има дългогодишни структури. Хората ѝ по места успяват да пренебрегнат лични дрязги и успешно работят, за да вкарат своя кандидат.

Оказва, че има и проблем със попълването на гражданската квота в листите

Хората масово отказвали да жертват кариера за депутатско място, което може да се окаже за кратко, а и да им остане етикетът на свързани с политическата сила. Този тренд се наблюдава при всички партии, признават от централите.

“За кандидат-депутати ПП търсим млади хора, които са разпознаваеми”, заяви в сряда Лена Бориславова. Искали да включат и представители на турския и арменския етнос, за да покажат, че “политиката не е жълтопаветно занятие”.

Кирил Петков и Асен Василев отново ще водят в по 2 района. Позициите на Петков в Перник и 23-и МИР в София били сигурни. Василев нямал драма в Хасково, но

в Пловдив има напрежение

- Манол Пейков държи да поеме юздите. За понеделник е насрочено окончателното оформяне на листите за ПП-ДБ.

Напреднали са процесите и в коалицията на Делян Пеевски. Той е решил да делегира водаческото място в Кърджали на човек, от когото очаква отличен резултат -

кмета Ерол Мюмюн

Той бе от първите, взели страната на Пеевски в сблъсъка с Доган и Джевдет Чакъров. На личния му профил във фейсбук вече е сложена снимка с логото на “ДПС - Ново начало”.

Очаква се в листите да е бившият вътрешен министър Калин Стоянов. “Ако бъде уволнен по най-несправедливия начин заради лъжи и измислици на бандата на кешовете, лично аз ще го поканя да бъде водач”, заяви точно преди месец Пеевски. Тогава се провали кабинетът на Горица Кожарева, защото го посочи за МВР. “Съвестен полицай и човек, които си върши добре работата”, описа го Пеевски, а самият Стоянов при сбогуването си с полицаите даде ясен знак, че е готов да влезе в политиката. Вече се чува, че ще е водач на “ДПС - Ново начало” в Бургас и София-област.

Друга възможна изненада е главният секретар на Главното мюфтийство у нас Джелал Фаик.

Сигурни водачи за “Ново начало” отново са Йордан Цонев (Велико Търново), Хамид Хамид (Хасково), Халил Летифов, Байрам Байрам, Цветан Енчев, Искра Михайлова, Ертен Анисова.

В лагера на другото ДПС демонстративно - с личното участие на Доган, редиха листи в четвъртък и петък в партийната централа. Но не съобщиха имената. Само разградската структура обяви, че очакват Доган или Чакъров да е водач в района им.

В Алианс за права и свободи челни позиции ще имат независимите депутати, които групата на ДПС на Пеевски изключи, като се очаква да запазят районите си. В алианса обаче трябва да се съобразят със ЗНС и СБОР, чиято регистрация ползват. Земеделският лидер Румен Йончев със сигурност ще е водач в някой район.

Верни на Доган в Сливенско номинираха и Румен Гайтански - Вълка,

но бизнесменът, който е в ареста, отказа.

Очаква се ГЕРБ да регистрира своите листи в последния момент. Водещите фигури на партията, които бяха и в проектокабинета на Росен Желязков отново ще са начело. Борисов заяви, че този път ще разчита и на кметове. 

Във “Възраждане” всичко е ясно - лидерът Костадин Костадинов поема родната Варна и столичния 25-и МИР, в по два района повеждат и заместниците му Цончо Ганев и Петър Петров. От останалите нов е само Касим Садък в Разград.

И в ИТН разпределението е почти като това от юни, затруднявали се само да изберат лице за Бургас, след като Ивайло Вълчев вече заседава в Страсбург. Сравнително популярен там е бившият им депутат Венцислав Петков, но той вече води листа за партия МЕЧ на Радостин Василев.

Други от От страната и света

Кремъл състави списък от 47 "недружелюбни" държави, България е в него

Руският министър-председател Михаил Мишустин одобри списък на страните, налагащи „деструктивни нагласи, които противоречат на руските духовни и морални ценности", предаде ТАСС

Патриарх Даниил отслужи заупокойна литургия за покойния Видински митрополит Дометиан

В митрополитския храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец" във Видин отслужиха заупокойна литургия и панихида в памет на Видинския митрополит Дометиан

Торнадо в морето край Ахтопол (Видео)

Торнадо се формирало в морето край Ахтопол на 20 септември. Видеото е публикувано във фейсбук страницата на НИМХ и е заснето от метеоролога Станислава Радева

Габриела, на която десетки помогнаха да учи, завърши Harvard Medical School

Габриела Панайотова, на която миналата година десетки помогнаха, за да учи в Harvard Medical School, е сред 85 млади учени, които успешно завършиха едногодишната следдипломна програма на престижния

Вижте кога настъпва астрономическата есен

Тази година астрономическата есен ще настъпи на 22 септември (неделя) в 15:43 ч. българско време, съобщи за БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при БАН и катедра „Астрономия"

>