“Убий съседа” заради общи части, колата и шума

21.09.2024 09:48 Кирил Борисов
Д-р Даниела Коларова
Големите блокове в столицата и паркингите пред тях най-често са арена за междусъседски войни.

Манталитетът на българина: Живея на 1-ия етаж и покривът не ме вълнува, не ползвам асансьор - няма да плащам такса

Обикновен делничен ден в столичен квартал през отиващата си седмица. Навън е хладно, но прозорците още са широко отворени. На площадката между блоковете играят деца.

Спокойствието обаче съвпада с последните дни от ваканцията на учениците и с края на сезона на ремонтите. Рязко стените на блока започват да се тресат от бормашина. Звукът пронизва въздуха на стотина метра в квартала. От терасата на домашния майстор се понася гъст облак от прах. Един от членовете на етажната собственост обаче е чакал този ден цяло лято, за да направи подобрението в жилището си. Съседите му нямат избор и търпят. Но един от тях не издържа.

“За това се предупреждава с писмо на таблото!”, крещи възрастен мъж от горните етажи. В същото време по стените на ентусиаста започва да се блъска отдолу и от апартамента встрани. Той обаче няма избор и продължава с работата. Свикнал е с конфликтната ситуация. А и той недоволства, когато съседите правят ремонт - даже с този отгоре е стигал до бой, защото редовно наводнявал банята му.

38% от конфликтите между

съседи са резултат от ремонти, които причиняват шум и замърсяване

Това показва проучване от лятото на 2022 г. на Националната асоциация на медиаторите с автор д-р Даниела Коларова. Те анкетират стотици столичани, за да търсят решение на междусъседските конфликти, които понякога завършват фатално. В последните години има не един и два фрапиращи случая на убийства като това на психолога Иван Владимиров - Нав, който се изявяваше в ефира на едно от най-гледаните телевизионни предавания. Той беше разстрелян от комшията си - бившия полицай Румен Тонев.

В края на февруари известният актьор Христо Шопов също беше арестуван, след като нападна съседката си Патриша Тийвс. Дамата от Люксембург дори снима видеоклип, а после се оплака на медиите и в полицията. Те не живеят в блок, а в отделни къщи с дворове. Съседи са на улица в кв. “Малинова долина”. Но също намират повод за конфликти - кучета и паркиране пред гаражи, вдигнати чистачки на колата, която е затворила изхода за тази на съседа. Христо Шопов прекара три денонощия в ареста, а след това го освободиха с най-леката мярка “подписка”, докато тече разследването.

Миналата седмица съпругата на музиканта и политик Васил Гюров разказа за тормоз от техен съсед,

който откраднал велосипедите им, заплашвал ги и набил сина им. Оплаквал се, че семейството с три деца вдига шум. Отмъщава постоянно - чупи бушоните, реже кабелите за интернет, заключва с катинар паркомястото им, краде велосипедите им, въпреки че те правят всичко възможно, за да не нарушават спокойствието му. В случая дори полицията се оказва с вързани ръце. “Този човек не желае да общува с хората. Крие се. Действа нощем и под въздействието на алкохол. Притеснявам се, че профилът му прилича на убиеца на Нав. Затова опитах да защитя себе си и семейството си. Както е направил и Нав”, казва съпругата на Васил Гюров Мария Кавлакова пред “24 часа”. (Целият разказ четете по-долу.)

Всички тези случаи са нищожна част от междусъседските войни в страната, които ескалират в крясъци, сигнали в общината и полицията, побои и дори убийства.

Най-често конфликти между съседи избухват заради общите части, става ясно от доклада на д-р Коларова. Много от хората са посочили повече от една причина за скандали във входа. Затова процентите надхвърлят 100, но дават ясна картина за това какви са причините да мразим комшията. 

56,5% от анкетираните са посочили, че конфликтите са заради неплащане на месечните вноски за поддържане на общите части.

На второ място - с 54,7% от отговорите, е замърсяването на същите тези общи части.

На трето - с 51,1% от отговорите, е отказът на съседи да участват в ремонта и поддържането на площадките, които ползват всички.

А 18,8% посочват окупирането на общи части от отделни хора, които струпват покъщнина между апартаментите и по стълбищата - врати, маси, хладилници, канапета, детски колички, велосипеди и много други.

Но

конфликтите са най-много заради парите, с които се поддържат общите части

Това е особено неприятно за хората, които са изрядни платци, искат да поддържат сградата и средата на живот. В някои кооперации този проблем се решава, като съседи поемат и разходите на тези, които отказват принос. Други ограничават ремонта до зоните около апартаментите, които поемат разходите. Но има кооперации, които не могат да съберат парите за необходими ремонти и това става причина за конфликти и напрежения, пише в доклада си д-р Даниела Коларова.

Ремонт на покрива е един от спорните моменти при поддържането на общите части. Повечето от съседите, които не са на последния етаж и не са пряко застрашени от протичането му, често неглижират проблема, без да осъзнават, че водата може да стигне и до техния апартамент.

 

В доклада е цитиран и мъж, който управлява сгради и апартаменти на българи и чужденци в Банско. Той споделя, че за 15 г. е видял различни спорове и конфликти. Според него проблемите идват от манталитета на повечето българи. Най-често, когато българин придобива собственост в един апартаментен комплекс, отказва да плаща годишната такса за поддръжка на сградата по различни причини - не живее на последния етаж и покривът не го интересува.

Не ползва асансьор, ако е на нисък етаж, и съответно не плаща таксата. Трети нямат нужда от застраховка на собствеността си. Има и собственици с психични проблеми, с които дори не може да се говори, споделя опита си професионалният домоуправител. 

Шум и замърсяване от ремонти е втората най-конфликтна точка при съседите след общите части. 37,7% от анкетираните са посочили тази причина в ролята на потърпевши. Споделят, че бормашини, чукове и други инструменти се развихрят в нерегламентирано за това време - например между 14 и 16 ч или вечер след 22. Споделят се случаи на ремонти, които продължават повече от година. Тогава собствениците на другите апартаменти не могат да живеят спокойно заради постоянен шум, както и прах и строителни отпадъци по стълбищата.

Други оплаквания от високи децибели са при

силна музика, купони, лай на кучета, спорт в домашни условия

и дори свирене на музикални инструменти.

Мнозина разказват и за конфликти с наематели, които ползват помещения за заведения, магазини и други търговски обекти. Те завземат пространства пред входа, а вибрациите и миризмите от вентилационните системи се усещат и на горните етажи.

Паркирането е третата голяма група проблеми между комшиите - 35% от анкетираните са го посочили като повод за напрежение, конфликти и дори физическо насилие. 

Гражданин се оплакал от агресия, защото съседите му не одобрявали как паркира колата си. Като наказание разхлабили болтовете на гумите му. Проблемът е най-голям в София, където дори в крайните квартали войната за паркомясто е жестока. Много от хората дори “си присвояват” общинска собственост и твърдят, че това е тяхното място, където да нощува автомобилът им. Стотици са случаите на нарязани гуми, счупени огледала, изкривени ламарини, разправии и побои заради това, че някой е запушил другия или е взел “неговото” място. След подобни конфликти отношенията между съседи обикновено се влошават с години и дори се пренасят на поколенията.

Не липсват и любители на правилата, които са против паркирането точно пред входа на блока, а в центъра съседи често спорят за пространството във вътрешните дворове на кооперациите си.

Изненадващо голям процент хора се оплакват от музикални инструменти и пеене, които се чуват от комшията - 27,8%.

Домоуправител съм и често ме ангажират с дребни междусъседски конфликти. Най-често са по повод жена музикант, която свири по цял ден, споделя домоуправител на столична сграда в проучването на Националната асоциация на медиаторите.

Хора, които са анкетирани, са споделили, че самите те са жертва на агресия заради музикалните си занимания.

В случая с агресивния съсед на Васил Гюров обаче причината не са звуците от бас китарата му, с която се изявява на сцената. Оплакванията са, че “всичко се чува” от техния апартамент в старата къща, която е гредоред. Голямото семейство освен 3 деца има и куче. Изненадващо малко хора от изследването на д-р Коларова са посочили, че шум от деца им създава неудобство - само 9%. А притесненията от домашни любимци - 10%.

Най-малък процент от хората в София и страната са отговорили, че имат проблеми с комшиите заради електричеството - кражба на ток от другите или претоварване на мрежата.

Особена безпомощност чувстват съкооператори заради съседи с психични заболявания, които не се лекуват, но в тези случаи тежки конфликти и побои не са споделяни.

Конфликтите ескалират от писане на бележки по вратите до увреждане на имущество, заплахи, побои и дори убийства. Много от казусите се решават със скандали на общи събрания, други от общинските администрации, често се намесват полиция, прокуратура и съд.

50% мълчат, дори да чуват и виждат домашно насилие

“Беше добър човек, поздравяваше...“Това обикновено споделят съседите на домашни насилници, които са убили половинките си. Авторите на доклада за конфликтите със съседите са поставили и серия въпроси на анкетираните за актуалния проблем. От отговорите става ясно, че почти половината (48,4%) не търсят институциите, когато се съмняват или знаят, че има домашно насилие в жилището на техни съседи. Само 20% посочват, че са се обаждали в полицията, 5% на Бърза помощ, а 1,3% на социалните служби.

Приложението на медиацията в случаи на домашно насилие не се приема еднозначно заради престъпния характер на деянието и отговорите на хората потвърждават това.

“Медиацията може да е уместна, ако насилникът осъзнае проблемното си поведение, покаже желание да се промени и да работи с психолог или терапевт. Медиацията елиминира психическото напрежение от продължителните съдебни дела, но за да се приложи, зависи от тежестта на случая и желанието за участие на страните. Тя трябва да е безплатна и особено щадяща жертвите”, посочват авторите на доклада.

Само 2% ползват медиатори при скандали в блока

Само 4-ма от 223-ма анкетирани, или едва 1,8%, са използвали услугите на медиатор при решаването на спорове със съседите си, показва проучването. Рядко се търсят трети лица, които се ползват с доверие. Само 5,4% от хората споделят, че имат опит с медиатори.

“Това показва, че възможностите на медиацията при спорове в етажната собственост не са известни на гражданите или не се възприемат като достъпни и възможни и затова не се използват”, посочват авторите на доклада.

Голяма част от отговорилите твърдят, че медиацията има място в почти всички случаи на спорове - шум, замърсяване, наеми, сметки, домашни любимци, аварии, ремонти. За медиация се препоръчват и типичните за етажната собственост проблеми като обществения ред и правилата в етажната собственост, месечните такси за поддръжка и ремонтни дейности, хигиената, ползването на общи части, паркирането и други. Споменават се и семейните спорове.

Хората разбират, че медиацията им помага да намерят бързо решение, вместо да търсят администрацията и съдебните власти. Повечето сочат за уместно използването на медиатори дори при конфликти със заплахи и насилие, но други уточняват, че подходящи за медиация са по-скоро спорове, при които страните са добронамерени и наистина искат да решат проблемите си. В доклада се препоръчва общинските администрации да насочват хората към такива центрове или да назначат свои, за да бъдат бързо на разположение на страните в спора.

Мария Кавлакова: Профилът на нашия съсед е като този на убиеца на Нав

Мария Кавлакова е топмодел от близкото минало и общественик с различни каузи. Съпруга е на известния музикант Васил Гюров. Миналата седмица тя разказа за конфликта си с техен съсед Георги. Ето хронологията, която Кавлакова разказа пред "24 часа":

Живеем в това жилище от юни 2018, като първоначално под нас не живееше никой.
В годината на ковид пандемията да живее майката на Георги Георгиев със съпруга си, който е германец. Първоначално имахме доста добри отношения. Няколко месеца по-късно с идването на зимния сезон започнаха първите ни конфликти, породени от шум. Големият ни син свири на барабани и у дома имаше електронни такива. Звукът от тях се чува само от слушалки. Проблемът за съседите беше касата, която дава ритъма. Чували думкане. Няколко пъти местихме барабаните в различни стаи, за да не са над помещенията, в които спят, или където прекарват повече от деня. Но конфликтът стоеше.
Една вечер токът спря. Мислихме, че целият квартал е без електричество, но всички около нас имаха ток. Слязохме долу и открихме централния ни бушон разбит на земята, а таблото беше затворено. Звъннахме на съседите отдолу да ги питаме дали знаят нещо. Не знаеха. Попитахме ги дали някой е излизал от тях скоро и майката на съседа ни - Саша каза: "Да, синът ми!" Изразихме съмнение, че той е извадил бушона и го счупил с удар в земята. Тя каза, че това е невъзможно, защото били от генералско потекло и какви сме били ние!
Година по-късно Саша напусна жилището и на нейно място дойде да живее синът й. Той сложи ключ на ел. таблото и не ни предостави копие. Опитахме да говорим с него, но без успех. Писахме му писмо - никакъв отговор.
Друг ден ни спря кабелната телевизия и интернетът. Извикахме екип да отстрани повредата. Казаха, че кабелите са отрязани.
Съседът ни си направи собствен гараж в двора, без да иска позволение от когото и да е. А той притежава и друг гараж. Паркира две коли в двора. Ние също паркирахме там, на указано за това място от другата страна на неговите паркоместа.
Има няколко случая, когато е идвала полицията. Някой им отваря вратата долу. Със сигурност е въпросният съсед. Идват при нас и виждат, че сме семейно вкъщи и че няма нарушение. Казват ни, че са длъжни да дойдат.
През ноември м. г. изчезнаха трите ни велосипеда от мазето. Подадохме жалба. Полицията разследва. А ние се сдобихме със записи и разпознахме нашия съсед. След няколко дни разследващият полицай категорично каза, че са разпознали Георги на кадрите. Опитали да го открият, но безуспешно - той си спрял звънеца на вратата, изключил си телефона. Случаят е разпределен към прокурор и има досъдебно производство. Оттогава нищо не се е случило - той не е предупреден, не е наказан. Нищо. Позволил си е няколко пъти да коментира пред сина ми и негови приятели, че му се е разминало. Това са момчета на по 17-18 г. Единият от тези случаи е завършил с побой. Побой, за който самият Георги е повикал полиция. Ние писахме доклади и обяснения и в момента чакаме развитие.
В нощта на побоя, когато се прибрахме у дома, входът към нашето паркомясто беше заключен с катинар. Отново подадох жалба в прокуратурата и в полицията.
Този човек се държи свойски. Не желае да общува с хората. Крие се. Действа нощем и то предимно под въздействието на алкохол.
Това, което ме притеснява, е че профилът му доста прилича на убиеца на Нав. Затова и опитах да се защитя - и себе си и семейството си. Както е направил и Нав, всъщност.

Други от От страната и света

Земетресение на границата между България и РС Македония

Земетресение с магнитуд 2.7 по Рихтер е регистрирано в граничния район между България и Северна Македония, съобщават от Националния сеизмологичен център към Националния институт по геофизика

Куриоз: Земетресението от 1977-а виновно за наводнена баня в Свищов

Земетресение в Свищов от 1977 г. е причината банята на мъж от града да мухлясва и да се наводнява 45 г. по-късно. Това е основното заключение от куриозно съдебно дело

70 участници от 28 областни дирекции на МВР ще се борят за Пътен полицай на годината (Снимки)

70 състезатели от 28 областни дирекции на МВР ще мерят сили в ХХХ-я Юбилеен национален конкурс „Пътен полицай на годината – 2024 г.", организиран от Главна дирекция „Национална полиция"

Министър Илков: Няма данни за още от радиоактивния америций 241

Няма данни за други количества америций 241, каза пред журналисти в Панагюрище служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. При специализирана операция на МВР

Гърция атакува туризма “всяко мазе под наем” с такса от 8 евро дневно, климатик и прозорец

В регион Атика леглата в местата за краткосрочно наемане за 10 г. са се увеличили със 751%, сред собствениците и много българи Отдавали се безразборно, отчете министерството на туризма

>