Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?

21.09.2024 09:31
35 къщи са горели в ямболското село Воден, като някои от тях са напълно погълнати от огъня. СНИМКИ: СТОПКАДЪР BTV И НОВА

Изпепелени къщи, изпепелени надежди и живот във фургони – такава е картината в боляровското село Воден два месеца след опустошителните пожари. На площада са се събрали хората, чиито домове изгоряха. Най-обсъжданата тема е как ще изкарат зимата във фургони. Най-често задаваният въпрос – къде е държавата?

„Тук има две ъглови легла, в другата стаичка две легла и тук мивката с котлончето. Петима живеем тук – четирима възрастни и 10-годишната ми дъщеря. Детето ми ходи в къщата на брат ми, която успяхме да спасим от пожара, за да си пише домашните, защото тук е много тясно и невъзможно“, показва 35-годишната Нели Янева.

60-годишната ѝ майка – Минка Янева, споделя, че още не може да забрави преживяното. „Много страшно беше. Бях на работа, готвачка съм в Дома за възрастни хора тук. Чух, че пожарът е стигнал до нашата къща. Хукнах да бягам, внучката ми беше вкъщи. Развиках се, изкарах я, казах ѝ да бяга надолу към центъра на селото“, спомня си през сълзи тя.

Във фургон за временно настаняване, на метри от изпепелената си къща, живее и 82-годишната Каля Келешева. Благодари на всички дарители и на местната управа. „Кметът какво може да направи, когато държавата не взема мерки? Трябва да се настоява парламентът да вземе мерки. И по-скоро да ни направят, макар и сглобяеми къщички да са“, допълва възрастната жена.

„Само дойдоха тука като бяха пожарите и какво направиха? Дойдоха, видяха ни и си отидоха. Това е, ние нямаме държава. Къщата с моя съпруг сме я градили с двете си ръце, но всичко изгоря. Жива и здрава ми е внучката – това е най-важното. Животът продължава“, казва с въздишка Минка.

„Тука бяха, обещаваха, това ще дадем, онова ще направим, но няма нищо. Двуетажна къща, гараж голям – всичко изгоря, нацяло е срината. Невъзможно е зимата във фургони. Нито печка можеш да сложиш там, нито нищо. Има климатик, ама тука токът спира. Спре ли токът и край“, обяснява 85-годишният Янчо Зидаров. 

На фона на всеобщото отчаяние обаче идва и една добра новина – за семейството на Даниела и съпругът ѝ Димитър. Пет години и половина, те чакат да осиновят дете. Само дни след като губят къщата си, прегръщат за първи път жадувана в продължение на 21 години рожба. 

„Наистина стана чудо, да дойде в нас“, разказва Даниела Николова с малкия Николай в скута си. И показва условията във фургона: „Кошарата е тук , няма къде да я сложим, разглобена е отдолу под леглото. Аз спя с малкия тук, на това легло, майка ми – на другото, а мъжът ми – отвън, защото няма къде. Надяваме се вече държавата да помисли за нас“, добавя тя.

На по-бърза реакция от страна на държавата и на по-малко бюрократични спънки в подобни бедствени и кризисни ситуации казва, че се надява и кметът на пострадалата от пожарите община Болярово - Христо Христов. „Много подробности, много изисквания в това постановление, което излезе. Много критерии поставиха, а то не става така. Голяма част от документите на хората изгоряха, нотариални актове изгоряха, лични карти изгоряха“, коментира той.

На третия ден след пожарите местната администрация е била готова с поисканите от държавата оценки на 13 изгорели основни жилища в селата Воден и Крайново. Последвал е обаче отказ и допълнителни указания за нови оценки по пазарни цени от лицензиран инженер-конструктор, обяснява кметът на крайграничната община.

„Сега наближава зима, всичко възможно трябва да се направи. Моят апел е, колкото се може държавата по-бързо и по-адекватно да отпусне необходимите средства. И дано се съобрази с тези оценки, които са направени. Първата оценка, която поискахме, сумата беше 1,9 млн. лева, но беше отказана. Впоследствие се наложи по пазарни цени. Оттук нататък, разчитам и вярвам хората колкото се може по-бързо да ги получат“, допълва кметът.

По думите му всички изискани документи ще бъдат готови следващата седмица и внесени веднага в междуведомствената комисия към Министерския съвет, за да бъдат отпуснати средствата. Десет от пострадалите домакинства очакват сглобяеми къщи, а останалите три – се надяват да градят наново от основи.

Други от От страната и света

Земетресение на границата между България и РС Македония

Земетресение с магнитуд 2.7 по Рихтер е регистрирано в граничния район между България и Северна Македония, съобщават от Националния сеизмологичен център към Националния институт по геофизика

Куриоз: Земетресението от 1977-а виновно за наводнена баня в Свищов

Земетресение в Свищов от 1977 г. е причината банята на мъж от града да мухлясва и да се наводнява 45 г. по-късно. Това е основното заключение от куриозно съдебно дело

70 участници от 28 областни дирекции на МВР ще се борят за Пътен полицай на годината (Снимки)

70 състезатели от 28 областни дирекции на МВР ще мерят сили в ХХХ-я Юбилеен национален конкурс „Пътен полицай на годината – 2024 г.", организиран от Главна дирекция „Национална полиция"

Министър Илков: Няма данни за още от радиоактивния америций 241

Няма данни за други количества америций 241, каза пред журналисти в Панагюрище служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. При специализирана операция на МВР

Гърция атакува туризма “всяко мазе под наем” с такса от 8 евро дневно, климатик и прозорец

В регион Атика леглата в местата за краткосрочно наемане за 10 г. са се увеличили със 751%, сред собствениците и много българи Отдавали се безразборно, отчете министерството на туризма

>