3D мапинг шоу на Конниците в събота, спектакъл и заря на Царевец в неделя

20.09.2024 23:11 Дима Максимова
Царевец ще е отворен безплатно за посетители на 22 септември

Цветни събития подгряват честването на Независимостта във Велико Търново. 

На 21 септември от 21 часа е 3D мапинг спектакъла "Царевград Търнов", който изпълва с хиляди зрители наблюдателните площадки към Паметника на Асеневци и Художествената галерия "Борис Денев". По-рано от  16:30 ч. атрактивен  Дефилир на участниците в ХVІІ Международен фестивал на военните оркестри ще направят по ул. „Васил Левски". А в 17:00 ч. е  официалното откриване на феста пред Театъра, където оркестрите ще изпълнят  пиеси заедно.

Денят на независимостта - 22 септември, традиционно започва с празнична света литургия, отслужена от великотърновския митрополит Григорий в църквата - светиня "Св.40 мъченици".

В 9:00 ч. в двора на храма ще има водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ "Васил Левски" и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации

В 10:30 ч. с военен ритуал на Царевец ще бъде издигнато националното знаме. Следват официални слова и празничен благослов.

30 минути по-късно е церемонията по поднасяне на венци и цветя на Пирамидата на независимостта, издигната на мястото, където Александър Малинов за втори път прокламира Независимостта. След това от площада пред Царевец ще тръгне празнично шествие, в което ученици пренасят цветни гирлянди и окичват с тях паметника "Майка България" и останалите монументи по трасето на парада.

В 12:30 ч. пред сградата на Централната поща е атрактивният шоу-спектакъл на участниците в ХVІІ Международен фестивал на военните оркестри. През целия следобед местни формации ще изнасят концерти, а в 17 ч. започва фолклорната програма с ДесиСлава. Тя ще поведе Голямото търновско хоро от театъра до Паметника на обесените. В 19 ч. със строеви хватки с оръжие на Представителна част от НВУ започва тържествената заря проверка на площада пред Царевец. Кулминацията е аудиовизуалното шоу "Царевград Търнов - звук и светлина". След него небето над множеството пред крепостта ще избухне в празнични илюминации.

През целия ден АМР "Царевец" и църквата -музей "Св.40 мъченици" ще са отворени за безплатни посещения.

Музеят пък организира безплатен пешеходен тур по стъпките на държавността.

Други от От страната и света

Мотоциклетист катастрофира на магистрала "Хемус" край Нови пазар

Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-ия км преди разклона за Нови пазар, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен

1 загинал и 4 ранени при тежка катастрофа в Сливен

Тежка катастрофа между две леки коли е станала на изхода на Сливен в посока село Тополчене. Сигнал за произшествието е получен в полицията около 19.10 ч

Втора статуя загадка в Хераклея Синтика

Нови въпроси възникнаха пред археолозите, които работят на античния град Хераклея Синтика в м. Рупите край Петрич. Днес екипът, воден от проф. д-р Людмил Вагалински (НАИМ - БАН)

Николай Денков: ГЕРБ-СДС тупкат топката до последно и после ни обвиняват, че предлагаме в последния момент

ПП беше единствената партия, която успя да състави правителство в последните три години, въпреки че е много млада, коментира акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната" в предаването "Панорама"

Георги Димов: Проблем с ЕК заради скенерите за границите няма и няма да има (Обзор)

Европейската комисия следи отблизо процедурата по снабдяването на българските митници със сканиращо оборудване за митнически контрол и е запозната с всеки етап от процедурата

>