Николай Денков: ГЕРБ-СДС тупкат топката до последно и после ни обвиняват, че предлагаме в последния момент

20.09.2024 21:52
Акад. Николай Денков Кадър: БНТ

ПП беше единствената партия, която успя да състави правителство в последните три години, въпреки че е много млада, коментира акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната" в предаването "Панорама" по БНТ.

Той отхвърли подхода на ГЕРБ-СДС да се подкрепи най-голямата политическа сила да състави кабинет. "Демокрацията не работи, когато първата политическа сила очаква другите да я подкрепят. Водещата сила трябва да осигури съответното мнозинство", добави бившият премиер. 

Според него тезата, че ГЕРБ са преотстъпили своя мандат, не е вярна. До деня на гласуването се очаквало, че ще формират мнозинство, но не могли да реализират своя мандат. 

На въпрос кои са съюзниците на ПП-ДБ, Денков не беше конкретен: "Нашият подход е свързан с това какви са целите и приоритетите, за да направим нещо полезно. Не е вярно, че щеше да се блокира работата на КПКОНПИ, ако бяхме гласували оставката на Антон Славчев, не е вярно, че трябваше 2/3 мнозинство". А попитан как са приели подкрепата на "Възраждане", заяви: "Готови сме да подкрепим и други предложения, когато са разумни. ГЕРБ-СДС искат да сложат паузата и нещата да останат, както бяха през 2020 г. Затова не са сменени регулаторите, нямаме нов главен прокурор."

Според Денков още миналия октомври е имало готови правила за смяна на регулаторните органи. ГЕРБ обаче тупкали топката до последно и накрая казвали, че ПП-ДБ предлага смяната в последния момент. Това се повтаря всеки път, категоричен е Денков.

Критиките към Екатерина Захариева не са нови, а са известни от 5 години, добави Николай Денков. Той се надява да не се стигне до ситуацията като с Румяна Желева през 2009 г. тя да не бъде одобрена.

Денков твърди, че има непартийно ангажирани личности, които могат да бъдат предложени за премиер. Такива хора можели да съберат обществена и политическа подкрепа.

На въпрос има ли добро ДПС, заяви, че това не е правилният въпрос. По-важното било, че тези над половин милион избиратели в следващите 2-3 години ще търсят своето политическо представителство. Отговорност на всички партии е да го намерят, иначе ще има политическо напрежение, завърши акад. Денков.

Други от От страната и света

3D мапинг шоу на Конниците в събота, спектакъл и заря на Царевец в неделя

Цветни събития подгряват честването на Независимостта във Велико Търново.  На 21 септември от 21 часа е 3D мапинг спектакъла "Царевград Търнов", който изпълва с хиляди зрители наблюдателните площадки

Мотоциклетист катастрофира на магистрала "Хемус" край Нови пазар

Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-ия км преди разклона за Нови пазар, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен

1 загинал и 4 ранени при тежка катастрофа в Сливен

Тежка катастрофа между две леки коли е станала на изхода на Сливен в посока село Тополчене. Сигнал за произшествието е получен в полицията около 19.10 ч

Втора статуя загадка в Хераклея Синтика

Нови въпроси възникнаха пред археолозите, които работят на античния град Хераклея Синтика в м. Рупите край Петрич. Днес екипът, воден от проф. д-р Людмил Вагалински (НАИМ - БАН)

Георги Димов: Проблем с ЕК заради скенерите за границите няма и няма да има (Обзор)

Европейската комисия следи отблизо процедурата по снабдяването на българските митници със сканиращо оборудване за митнически контрол и е запозната с всеки етап от процедурата

>