Росен Желязков: Ако искахме да сме с ДПС, щяхме да сме в коалиция

20.09.2024 21:27
Росен Желязков КАДЪР: БНТ

България не само не е на пауза, ами е на бързи обороти напред, заяви бившият председател на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ в предаването "Панорама" по БНТ. За 3 години отиваме към 7-и избори със скорост към нищото. 

В 51-ия парламент трябва да спрем на пауза и държавата да не върви в посока на неуправляемост.

Здравеопазването и социалната система имат нужда от управление.

Топката винаги е в управляващото мнозинство, добави той. Когато ПП бяха първа политическа сила, имаха подкрепата на БСП и ИТН. Ние отстъпихме мандата на ПП-ДБ, за да подкрепим кабинета "Денков-Габриел" с подкрепата и на Пеевски. Когато дойде моментът да получим подкрепа като първа политическа сила, не я получихме. 

Този политически егоизъм е крайно време да бъде преодолян. Властта е въпрос на бъдеще, което се кове днес, каза още Желязков. 

Която и да е политическа сила с една четвърт представителство в Народното събрание е обречена или на правителство на малцинството, или на коалиционни формати. Опитахме и коалиционно споразумение, и правителство на мнозинството, но нямаше желание това да се случи. 

Ние сме в режим на дежа-вю - отново една и съща риторика, кой е виновен, кой от кого да се отрече. Това ще бележи предизборната кампания. Не виждам белези тя да бъде позитивна. 

Вчера имаше опит антикорупционната комисия да се хвърли в нищоправене, коментира Росен Желязков. 

Не можахме да сменим нито един човек от регулаторните органи. Сега искаха да отстранят единствения възможен работещ председател на КПКОНПИ, смята бившият председател на Народното събрание.

Въпросът ГЕРБ да се определи за Пеевски ми изглежда като меса или екзорсизъм и да се отграничим ритуално. Пеевски е на политическия терен, той е легитимиран политически участник в политическия живот. Или сме заедно като коалиция, или не сме заедно. Нашето поведение беше, че няма да влизаме в коалиция с ДПС. 

Всичките ни очаквания да бъдем в коалиционно споразумение с колегите с една и съща политическа ориентация, но не успяваме да го реализираме. 

Ако искахме да сме с ДПС, щяхме да имаме коалиция.

Не чух равно отдалечен потенциален премиер, който да предлага ПП-ДБ, каза още Желязков.

Изходът от кризата е поемането на политическа отговорност - коалиционно споразумение, подкрепа за първата политическа сила, не казвам ГЕРБ, за да има стабилно управление.

Други от От страната и света

3D мапинг шоу на Конниците в събота, спектакъл и заря на Царевец в неделя

Цветни събития подгряват честването на Независимостта във Велико Търново.  На 21 септември от 21 часа е 3D мапинг спектакъла "Царевград Търнов", който изпълва с хиляди зрители наблюдателните площадки

Мотоциклетист катастрофира на магистрала "Хемус" край Нови пазар

Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-ия км преди разклона за Нови пазар, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен

1 загинал и 4 ранени при тежка катастрофа в Сливен

Тежка катастрофа между две леки коли е станала на изхода на Сливен в посока село Тополчене. Сигнал за произшествието е получен в полицията около 19.10 ч

Втора статуя загадка в Хераклея Синтика

Нови въпроси възникнаха пред археолозите, които работят на античния град Хераклея Синтика в м. Рупите край Петрич. Днес екипът, воден от проф. д-р Людмил Вагалински (НАИМ - БАН)

Николай Денков: ГЕРБ-СДС тупкат топката до последно и после ни обвиняват, че предлагаме в последния момент

ПП беше единствената партия, която успя да състави правителство в последните три години, въпреки че е много млада, коментира акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната" в предаването "Панорама"

>