Одобриха 9 млн.лв. за смяна на водопроводи в Драганово

20.09.2024 20:27 Дима Максимова
Николай Рашков, кмет на Горна Оряховица Снимка: Официална фейсбук страница на Николай Рашков

НС одобри исканите от Община Горна Оряховица средства за първия етап по подмяната на водопроводи в Драганово. Това стана изменения в  Закона за държавния бюджет, гласувани днес. Те са свързани с финансиране на първия и най-важен етап от проекта за рехабилитация на водопроводната мрежа в с. Драганово.

След като през лятото се срещна с жители на селото кметът на Горна Оряховица Николай Рашков постави сред приоритетите на общинското ръководство справянето с този 30-годишен проблем. Така той влезе в обектите по Инвестиционната програма за общински проекти за периода 2024-2026 г.

"С промените в бюджета разчитаме да получим нужните средства, за да започнем подмяна на напорния водопровод, с който се пълнят резервоарите и подмяна на главния водопровод, през който от съдовете се подава вода към мрежата в селото.

Освен, че са ключови за водоснабдяването на домакинствата, това са двата водопровода, които минават под третокласния Републикански път, планиран от АПИ за ремонт. Така че ние трябва да сме готови с подземната инфраструктура, преди пътната агенция да започне ремонт отгоре", написа във фейсбук кметът.

Включеният сред приоритетните обекти първи етап на водния проект за Драганово е със стойност над 9 млн. лв. с ДДС. За по-голяма оперативност и за да може работата по рехабилитация на водопреносната мрежа да започне в най-кратки срокове, Общината предложи неговото разделяне на други два подетапа.

Така за тази година местната власт ще разполага с 2 801,9 млн. лв. за старт на процедурите, а в бюджета са предвидени други 7 618,1 без ДДС за втората част. Те могат да се инвестират, при готовност, до 2026 г.

Втората част от първия етап на проекта включва главните клонове втори, трети и четвърти, както и разпределителните клонове в селото – от първи до тридесети.

Средствата за тази част от проекта общинското ръководство поиска като увеличаване на одобрената рамка за инфраструктурни проекти.

По този начин в Инвестиционната програма за общините осигурените за Горна Оряховица средства се увеличават с малко над 4.8 млн. лв. Досега те бяха с обща рамка от 30 млн. лв. С актуалните близо 35 млн. лв., които местната власт успя да защити, до 2026 година ще се финансират 12 приоритетни обекта, посочват от администрацията.

Други от От страната и света

3D мапинг шоу на Конниците в събота, спектакъл и заря на Царевец в неделя

Цветни събития подгряват честването на Независимостта във Велико Търново.  На 21 септември от 21 часа е 3D мапинг спектакъла "Царевград Търнов", който изпълва с хиляди зрители наблюдателните площадки

Мотоциклетист катастрофира на магистрала "Хемус" край Нови пазар

Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-ия км преди разклона за Нови пазар, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен

1 загинал и 4 ранени при тежка катастрофа в Сливен

Тежка катастрофа между две леки коли е станала на изхода на Сливен в посока село Тополчене. Сигнал за произшествието е получен в полицията около 19.10 ч

Втора статуя загадка в Хераклея Синтика

Нови въпроси възникнаха пред археолозите, които работят на античния град Хераклея Синтика в м. Рупите край Петрич. Днес екипът, воден от проф. д-р Людмил Вагалински (НАИМ - БАН)

Николай Денков: ГЕРБ-СДС тупкат топката до последно и после ни обвиняват, че предлагаме в последния момент

ПП беше единствената партия, която успя да състави правителство в последните три години, въпреки че е много млада, коментира акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната" в предаването "Панорама"

>