"7 дни, 7 изкуства" превърнаха Елена в арт център в Балкана

20.09.2024 20:03 Дима Максимова
Концерт с църковни песнопения изнесе в "Даскалоливницата" хор „Славянско единство" от гр. Горна Оряховица Снимки: Община Елена
Хилда Казасян, Теодосий Спасов, Васил Петров и Плевенската филхармония потопиха публиката във филмова музика
Оживи се реставрираното по проект лятно кино в Елена
Людмила Филипова раздава автографи на творческа вечер в Елена
Имаше приятни цанимания за малки иголеми
Музикални вечери и изложби имаше в града
Изложба бе част от порявите на арт феста

За втора поредна година Община Елена съвместно с Музея на Възраждането, НЧ „Напредък – Елена – 1863" и Градската библиотека организираха фестивала „7 дни, 7 изкуства".

В дните от 13 до 19 септември еленчани и гости на града имаха възможността да се насладят на концерт спектакъл, изложби, църковни песнопения, литературна вечер, цирково изкуство, театрална постановка, предават от местната управа.

Началото бе дадено с впечатляващия концерт спектакъл „Да послушаме кино" с участието на Хилда Казасян, Теодосий Спасов, Васил Петров и Плевенската филхармония, в обновеното по проект лятно кино в града.

В деня на големия християнски празник Кръстовден в приземието на „Даскалоливницата" бяха показани ценни експонати от църквата „Св. Архангел Михаил" в с. Шилковци, след което последва концерт oт църковни песнопения в изпълнение на хор „Славянско единство" от гр. Горна Оряховица.

Третият ден бе посветен на забавления за децата. В Синдикалния дом в Елена малчуганите се веселиха, научвайки първите стъпки в цирковото изкуство, заедно с театър „Скрин".

Гост на фестивала в понеделник вечер бе една от популярните български писателки – Людмила Филипова, автор на бестселърите „Анатомия на илюзиите", „Червено злато", „Стъклени съдби", „Пътуване до Края на света", „Смисълът", „Контактът" и др.

На 17 септември изпълнителите Дивна, Монти, Мойсей и Играта вдигнаха настроението на публиката с много танци и забавни моменти в лятното кино.

Следващият ден на изкуствата в Елена бе посветен на музика и изобразително изкуство. В пространството пред Художествената галерия бе подредена изложба с картини от всички пленери, проведени по проект „Култура във вечността", а вълнуващо допълнение към вечерта бе прекрасният концерт на дамите от трио „Арт", гр. Велико Търново.

Дните на изкуствата в Елена завършиха с романтичната комедия „Изненадааа", която благодарение на отличната актьорска игра на Мария Сапунджиева, Филип Аврамов, Татяна Цветкова и Миглена Стоева развълнува публиката в залата на читалището.

Второто издание на фестивала „7 дни, 7 изкуства" добива все по-голяма популярност след жителите и гостите на възрожденска Елена и допринася за обогатяването на културния живот в общината.

Други от От страната и света

3D мапинг шоу на Конниците в събота, спектакъл и заря на Царевец в неделя

Цветни събития подгряват честването на Независимостта във Велико Търново.  На 21 септември от 21 часа е 3D мапинг спектакъла "Царевград Търнов", който изпълва с хиляди зрители наблюдателните площадки

Мотоциклетист катастрофира на магистрала "Хемус" край Нови пазар

Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-ия км преди разклона за Нови пазар, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен

1 загинал и 4 ранени при тежка катастрофа в Сливен

Тежка катастрофа между две леки коли е станала на изхода на Сливен в посока село Тополчене. Сигнал за произшествието е получен в полицията около 19.10 ч

Втора статуя загадка в Хераклея Синтика

Нови въпроси възникнаха пред археолозите, които работят на античния град Хераклея Синтика в м. Рупите край Петрич. Днес екипът, воден от проф. д-р Людмил Вагалински (НАИМ - БАН)

Николай Денков: ГЕРБ-СДС тупкат топката до последно и после ни обвиняват, че предлагаме в последния момент

ПП беше единствената партия, която успя да състави правителство в последните три години, въпреки че е много млада, коментира акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната" в предаването "Панорама"

>