С инвестиции за над 800 млн. евро и над 30 мерки София ще е един от 100-те климатично неутрални града

20.09.2024 20:10
Васил Терзиев на подписването на договора в сградата на Столичната община.

Една от големите цели е до 2030 г. да се намалят емисиите на парникови газове с 80% спрямо нивата през 2022-а

Една от големите цели на София е до 2030 г. да се намалят емисиите на парникови газове с 80% от нивата, които са били през 2022 г. "Това изисква реализирането на много мерки и инвестиции над 800 милиона евро, които ще бъдат реализирани в следващите години", заяви кметът Васил Терзиев след подписването на Договора за климатична неутралност на София с представители на бизнеса, професионалните асоциации и научните среди.

Договорът е основен стратегически документ, който показва ангажимента на Столичната община по отношение на постигането на целите за устойчивост и иновации в областта на управлението на климата.
Терзиев вярва, че с общи усилия ще успеем да направим София успешен член на инициативата и всичко, което ще бъде постигнато като политики, ще помогне столицата да бъде хубав, зелен град с високо качество на живот, който ще даде своя важен принос в борбата с климатичните промени.

Това засяга не само нас като град, като държава, но всички ние имаме отговорност към положителната промяна, която трябва да се изпълни, обясни кметът.
Най-важният фокус ще бъдат секторите, които са източник на емисии като транспорт, където ще се положат огромни усилия за модернизиране на превозните средства. Целта е

80% от пътуванията в града до 2035 г. да се осъществяват с градски транспорт

Друг фокус е строителният сектор и редица инициативи, които да спомогнат за намаляване на емисиите, както и подобрения в системата на отпадъците, които са суровини, както и реализирането на програми за енергийна ефективност.

Трудно е да си представим, че само един човек или една община, дори това да е София, може да се справи сама с предизвикателствата, пред които ни изправя промяната на климата. Затова много съм благодарен, че в лицето на научните среди, бизнеса и неправителствения сектор срещнахме такава подкрепа и желание да работим заедно, заяви още кметът на София.

Радвам се, че бизнесът не само участва, но и припознава нуждата от въвеждането на тези политики. Смятам, че тази инициатива ще има положителен икономически ефект върху гражданите и върху бизнеса, подчерта също Терзиев.

Договорът беше подписан от Българския съвет за устойчиво развитие, Камарата на строителите в България, "СОФ Кънект АД" - оператор на летище София, "Веолия/Софийска вода" АД, Асоциацията на собствениците на бизнес сгради и "Клийнтех България". Ангажимент поеха и ректорите на Университета по архитектура, строителство и геодезия, Университета по национално и световно стопанство, Лесотехническия университет и Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков".

Резултатите от инвентаризацията на парниковите газове в София показват, че

приблизително 70% от всички емисии се дължат на енергийните нужди на сградите и на автомобилния транспорт

За изготвянето на климатичния договор са взети предвид секторите на сградите, транспорта и отпадъците. Тези три сектора са основата на бъдещите действия в областта на климата, като усилията ще бъдат насочени към подобряване на енергийната ефективност, насърчаване на възобновяемата енергия, модернизиране на обществения транспорт и неговата инфраструктура, насърчаване на разделянето на отпадъците при източника и тяхното рециклиране или оползотворяване.

След одобрение на климатичния договор София ще получи знака на мисията. Това е задължително условие за отключване на достъпа до допълнително финансиране и възможност за присъединяване към големи иновационни дейности и пилотни проекти. С одобрението на договора София ще се присъедини към семейството на климатично неутралните градове, сред които са Амстердам, Барселона, Атина, Брюксел, Копенхаген, Лисабон, Мадрид, Париж, Рим, Осло, Флоренция и други.

Мисията "100 климатично неутрални и интелигентни града до 2030 г." (Мисията на градовете) е част от широката стратегия на Европейския съюз в рамките на програмата "Хоризонт Европа" за преодоляване на климатичните предизвикателства и интегриране на интелигентни технологии в градската инфраструктура.

Други от От страната и света

3D мапинг шоу на Конниците в събота, спектакъл и заря на Царевец в неделя

Цветни събития подгряват честването на Независимостта във Велико Търново.  На 21 септември от 21 часа е 3D мапинг спектакъла "Царевград Търнов", който изпълва с хиляди зрители наблюдателните площадки

Мотоциклетист катастрофира на магистрала "Хемус" край Нови пазар

Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-ия км преди разклона за Нови пазар, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен

1 загинал и 4 ранени при тежка катастрофа в Сливен

Тежка катастрофа между две леки коли е станала на изхода на Сливен в посока село Тополчене. Сигнал за произшествието е получен в полицията около 19.10 ч

Втора статуя загадка в Хераклея Синтика

Нови въпроси възникнаха пред археолозите, които работят на античния град Хераклея Синтика в м. Рупите край Петрич. Днес екипът, воден от проф. д-р Людмил Вагалински (НАИМ - БАН)

Николай Денков: ГЕРБ-СДС тупкат топката до последно и после ни обвиняват, че предлагаме в последния момент

ПП беше единствената партия, която успя да състави правителство в последните три години, въпреки че е много млада, коментира акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната" в предаването "Панорама"

>