Даниел Панов и посланик Кенет Мертен говориха за бъдещи партньорства

20.09.2024 19:51 Дима Максимова

Кметът на Велико Търново Даниел Панов проведе работна среща с посланика на САЩ в България – Н. Пр. Кенет Мертен. Двамата обсъдиха бъдещи партньорски инициативи както между Община Велико Търново и Американското посолство, така и между Националното сдружение на общините и дипломатическата мисия на САЩ у нас, предават от общината.

Разговорът обхвана теми за сътрудничество по въпроси, засягащи всички общини, в решаването на които в САЩ се прилагат успешни модели и практики: борбата с безводието и управлението на водите, управлението на отпадъците и системите за разделно събиране, smart-решенията в градското управление.

Със съдействието на Търговския отдел на Американското посолство, кметове и представители на местната власт вече посетиха голямо изложение по темата „Управление отпадъците", което е било в Лас Вегас. Планира се и участие на български представители на местната власт в Изложение за управление на водите, което ще се проведе през октомври в Ню Орлиънс.

Много важна за българските общини, в това число – и за Велико Търново, е Програмата за Хуманитарна подкрепа на Американското посолство. По нея през последните години редица общински проекти получиха подкрепа за реновиране на училища, детски градини, болници, за закупуване на оборудване и др. По този механизъм във Велико Търново преди няколко години бяха ремонтирани основно покривите на три детски градини – „Пролет" в старопрестолния град и детските градини в Килифарево и с. Церова кория, подчерта Даниел Панов.

Туризъм и опазване на културно-историческото наследство са също област за потенциално разширяване на сътрудничеството между Община Велико Търново и Посолството на САЩ. Само за 9 месеца от настоящата година вече има 18% ръст на американските туристи във Велико Търново, което доказва както привлекателността на старопрестолния град като целогодишна туристическа дестинация, така и интереса на посетителите от САЩ към културата, историята и календара със събития. Със свой щанд Американското посолство ще участва и 20-и издание на Международното изложение „Културен туризъм", която ще се проведе във Велико Търново през октомври.

В края на разговора и Даниел Панов, и посланик Кенет Мертен подчертаха, че традиционно добрите българо-американски отношения намират израз и в сферите на културата, образованието и туризма, икономиката и инвестициите, а потенциалът за разширяване е налице.

Други от От страната и света

3D мапинг шоу на Конниците в събота, спектакъл и заря на Царевец в неделя

Цветни събития подгряват честването на Независимостта във Велико Търново.  На 21 септември от 21 часа е 3D мапинг спектакъла "Царевград Търнов", който изпълва с хиляди зрители наблюдателните площадки

Мотоциклетист катастрофира на магистрала "Хемус" край Нови пазар

Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-ия км преди разклона за Нови пазар, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен

1 загинал и 4 ранени при тежка катастрофа в Сливен

Тежка катастрофа между две леки коли е станала на изхода на Сливен в посока село Тополчене. Сигнал за произшествието е получен в полицията около 19.10 ч

Втора статуя загадка в Хераклея Синтика

Нови въпроси възникнаха пред археолозите, които работят на античния град Хераклея Синтика в м. Рупите край Петрич. Днес екипът, воден от проф. д-р Людмил Вагалински (НАИМ - БАН)

Николай Денков: ГЕРБ-СДС тупкат топката до последно и после ни обвиняват, че предлагаме в последния момент

ПП беше единствената партия, която успя да състави правителство в последните три години, въпреки че е много млада, коментира акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната" в предаването "Панорама"

>