Валентин Мундров: Смятаме да повишим доверието в машинното гласуване

20.09.2024 19:41
Валентин Мундров КАДЪР: БНТ

Смятаме да повишим доверието в машинното гласуване. Това заяви Валентин Мундров, министър на електронното управление.

"Нека да кажа така, че ние с господин Йоловски винаги сме били един екип и съумяваме да направим всичко възможно, така че Министерството на електронното управление и в държавата да дигитализираме и успяваме да повишим нивото на дигитализация в държавата", каза Валентин Мундров пред БНТ.

По повод скандала с изтеклите хешкодове и отмяната на машинния вот през 2023 г., Мундров заяви:

"И поради тази причина, днес аз показах на министър председателя, залата, в която се удостоверява и начина, по който това нещо се наблюдава. Дори и мисъл от гледна точка на това да бъдат заснемани или да бъдат неспазвани правилата, вече не може да се случи. Имаме достатъчно добро наблюдение, залата е заключена през цялото време, докато се работи всички лични електронни устройства, не само лични, всички електронни устройства се оставят извън залата, работи се с компютри, които нямат хард диск и връзка с Wi-Fi."

Днес с жребий бяха изтеглени серийните номера на 10 машини за гласуване, които ще преминат през удостоверяване на съответствието преди предстоящите избори.

"Тези 10 машини, всъщност, три от тях са за Българския институт по метрология, които също участват в удостоверяването. Другата институция, която участва, е Българският институт по стандартизация. Българският институт по метрология, Българският институт по стандартизация и Министерството на електронното управление трябва да направят удостоверяването, както е по закон. Както казах преди малко, за залата, освен това, разбира се, нашата цел е всички тези дейности, които се извършват, да бъдат публични и открити пред цялото население и съответно да има възможност всеки един да е сигурен, че няма ни най-малък помен за някакъв тип манипулация", обясни служебният министър.

Валентин Мундров изтъкна, че при машинния вот няма невалидни бюлетини.

"Нека не забравяме, че първо, чрез машинния вот нямаме възможността за невалидни бюлетини. Всяка бюлетина, която е излязла от машината, съответно е валидна, след като бъде пусната в урната. На тази машина се запаметява информация за гласовете, използвани в машината."

Попитан как може да се манипулира вотът с машина той коментира.

"Не знам. И точно това се опитваме да направим. Всеки да бъде убеден, че чрез използването на машини не може да се манипулира. Точно поради тази причина всичко, което правим е открито и пред очите на всеки един гражданин."

Служебният министър на електронното управление коментира защо на миналите избори дефекти са дали над 140 машини.

"Това бяха не повече от 1% - 1,5%, нека да кажем от всички машини, които са използвани на изборите. От тази гледна точка тези дефекти, които са, да, трябва да бъдат изследвани, но нека не забравяме, че в момента сме в период на подготовка и имаме само 5 седмици до изборния ден. Може би спекулациите, които могат да доведат до тази проверка, биха били много големи.

"От гледна точка на това какъв точно е бил проблемът. Нека също така отбележа, че машините са вече извън гаранция. Мисля, че бяха закупени преди повече от 3 години. И съответно може и това да дава някакво отражение", така той отговори на въпроса какво има предвид под "спекулации".

На въпрос може ли да се окаже, че няма да има машинен вот с оглед на диалога, който се води между двете фирми, които имат отношение към машините, Мундров отговори:

"Надявам се, нещата да бъдат разрешени. Да, малко, нека да кажа, странно е, че имаме само един кандидатстващ за извършването на процесите, които са по подготовка на машините. Остро се надявам, че, тъй като тази компания все пак е българска, тя да работи и от гледна точка наистина, както и премиерът каза, да не взривяваме изборния процес."

Други от От страната и света

3D мапинг шоу на Конниците в събота, спектакъл и заря на Царевец в неделя

Цветни събития подгряват честването на Независимостта във Велико Търново.  На 21 септември от 21 часа е 3D мапинг спектакъла "Царевград Търнов", който изпълва с хиляди зрители наблюдателните площадки

Мотоциклетист катастрофира на магистрала "Хемус" край Нови пазар

Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-ия км преди разклона за Нови пазар, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен

1 загинал и 4 ранени при тежка катастрофа в Сливен

Тежка катастрофа между две леки коли е станала на изхода на Сливен в посока село Тополчене. Сигнал за произшествието е получен в полицията около 19.10 ч

Втора статуя загадка в Хераклея Синтика

Нови въпроси възникнаха пред археолозите, които работят на античния град Хераклея Синтика в м. Рупите край Петрич. Днес екипът, воден от проф. д-р Людмил Вагалински (НАИМ - БАН)

Николай Денков: ГЕРБ-СДС тупкат топката до последно и после ни обвиняват, че предлагаме в последния момент

ПП беше единствената партия, която успя да състави правителство в последните три години, въпреки че е много млада, коментира акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната" в предаването "Панорама"

>