Помощ за кола и жилище, безплатен спорт и забавления, дори фризьор - бизнесът на лов за кадри в София

20.09.2024 18:44 Цветелина Стефанова
Бизнесът ще има нужда от над 213 хил. служители. СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ
Софиянци искат и допълнителни дни отпуск. СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ

Столичната икономика има нужда от 93 000 със средно и 120 000 специалисти с висше образование, най-търсени остават тези в IT сферата, инженерните, енергетиката

В София безработицата е най-ниска, заплатите най-високи, а битката за таланти е най-ожесточена. За едно работно място кандидатстват едва по трима души, докато в страната в състезанието участват поне шестима. Бизнесът прибягва до различни допълнителни пакети и бонуси към заплатите, за да привлича качествен и можещ персонал.

Една от най-желаните придобивки за служителите е допълнителни дни отпуск. Някои работодатели предлагат и опцията да им възстановят определен процент от разходите за годишната ваканция. Други дори директно

дават до 2000 лв. на служител, ако е избрал да почива извън Европа

А за да задържат най-ценните си таланти, фирмите стават все по-изобретателни.

Някои компании предлагат на своите хора нисколихвени или безлихвени заеми, за да си купят автомобил, жилище, техника, за ремонт. Други пък правят детски кътове и градини в офиса за децата на работниците. Освен това дават и

годишна стипендия на талантливите деца на своите служители.

Вече е обичайна практика работодателят да осигурява различни карти за отстъпки - за спорт, очила, дрехи. Ваучерите за храна не са допълнителна придобивка, а част от месечното възнаграждение, но все по-голям е кръгът от компаниите, които се възползват от тази опция.

А за да се грижат за здравето на своите служители, освен допълнителна здравна застраховка шефовете често осигуряват и прегледи при специалисти. Допълнителни екстри са осигуряването на безплатен масаж - направо на работното място, или пък фризьор.

В офиса пък все по-често се дават безплатни напитки и храни, а за да презаредят, колегите разпускат в стая за игри. Тиймбилдингът пък отдавна е популярен сред фирмите у нас, като бизнесът и тук става все по- находчив в подбирането на дестинации и начини да сплоти колектива чрез атрактивни почивки и забавления заедно.

Въпреки това

64% от работодателите заявават, че срещат затруднение за намиране на персонал.

А най-големият им проблем е липсата на достатъчна квалификация. Това е причината 40% от работодателите да заявят готовност да организират обучения на работното място.

Бизнесът ще има нужда от над 213 хил. работници и специалисти в София през следващите 3 до 5 години, показват данните на Агенцията по заетостта от последното проучване на потребностите на работодателите от работна сила.

Над 119 782 от местата ще са за хора с висше образование.

Трендът в София не се е променил през последните няколко години и най-търсени ще са кадри в IT сферата, икономиката и инженерството. Прави впечатление, че от 13 500 заявки за кадри в сектор “Информатика и компютърни науки” 8400 са в столицата. Почти толкова са и обявените нужди за сектор “Енергетика”.

В цялата страна най-търсени са педагозите, а в София работодателите са заявили, че

в следващите от 3 до 5 г. ще имат нужда от около 3941 педагози

Във всичките предложени 20 специалности в област медицина и здравни грижи заявените нужди пък са за 40 048 подготвени специалисти. Това са 16,5% от всички заявени потребности от висшисти. Специалисти по медицина, фармация, дентална медицина и здравни грижи са заявени във всички 28 области, но отново в София дефицитът им е най-голям - 13 110. Втора е Варна, но с едва 3781 души, Русе с 2973 и Пловдив с 2510.

93 230 ще са нужните кадри със средно образование. Най-търсената професия в тази група са компютърни науки (близо 6400 души). Следва маркетинг и реклама с около 5700 места. В топ 3 влизат и здравните грижи с 5000 заявени нужди.

И докато в страната най-остър е гладът за продавачи, то в София едва всяко 20-о обявено място е за такъв кадър (4580 души.

В следващите 12 месеца в столицата

ще се търсят най-много строители, счетоводители, асистенти на зъболекари, електротехници,

офис мениджъри, касиери, секретари, козметици, фризьори и търговски представители.

Най-важното умение според работодателите в София е дисциплината и самоконтролът. На второ място е да могат да решават проблеми, а на трето - да имат комуникативни умения. Най-търсената компетентност от тях е инициативност и предприемачество.

Други от От страната и света

3D мапинг шоу на Конниците в събота, спектакъл и заря на Царевец в неделя

Цветни събития подгряват честването на Независимостта във Велико Търново.  На 21 септември от 21 часа е 3D мапинг спектакъла "Царевград Търнов", който изпълва с хиляди зрители наблюдателните площадки

Мотоциклетист катастрофира на магистрала "Хемус" край Нови пазар

Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-ия км преди разклона за Нови пазар, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен

1 загинал и 4 ранени при тежка катастрофа в Сливен

Тежка катастрофа между две леки коли е станала на изхода на Сливен в посока село Тополчене. Сигнал за произшествието е получен в полицията около 19.10 ч

Втора статуя загадка в Хераклея Синтика

Нови въпроси възникнаха пред археолозите, които работят на античния град Хераклея Синтика в м. Рупите край Петрич. Днес екипът, воден от проф. д-р Людмил Вагалински (НАИМ - БАН)

Николай Денков: ГЕРБ-СДС тупкат топката до последно и после ни обвиняват, че предлагаме в последния момент

ПП беше единствената партия, която успя да състави правителство в последните три години, въпреки че е много млада, коментира акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната" в предаването "Панорама"

>