Кметът Ерол Мюмюн алармира: Над 60 млн. лева са дълговете на община Кърджали

20.09.2024 18:32 Ненко Станев
Кметът на община Кърджали Ерол Мюмюн. СНИМКА: НЕНКО СТАНЕВ

На над 60 милиона лева възлизат задълженията, натрупани при предходния мандат в община Кърджали, обяви на пресконференция кметът й Ерол Мюмюн.

Той определи като апокалиптично състоянието на градската хазна и посочи, че когато предшественикът му е встъпил в първия си мандат, е наследил задължения от под 2 милиона лева. Според Ерол Мюмюн задълженията били по-големи, но са намалени след предоговаряне на доставки и услуги с доставчици.

Най-сериозни са задълженията за почистване, събиране и извозване на смет. Според Ерол Мюмюн през 2019 година е сключен 5-годишен договор на стойност 24 милиона лева. Общината е трябвало да плаща по 4,8 милиона лева годишно при условие, че годишните приходи от такса смет са около 3,8 милиона лева.

"Още тогава община Кърджали е започнала да затъва с около 1 милион лева годишно", пресметна Ерол Мюмюн. Той допълни, че още със сключването на договора са натрупани милиони левове загуби с неразплатените към предишния доставчик на услугата. През 2019 г. община Кърджали сключва нов 5-годишен договор на стойност 30 милиона лева или 6 милиона лева годишно при приходи от такса смет към 2018 г. 4,3 милиона лева. По същия договор били фактурирани и фактури за дейност в два обществени събирателни центъра, които не са функционирали. В продължение на 47 месеца за тях са плащани по 35 000 лева месечно.

"Преди да е изтекъл договора от 2019 година община Кърджали го прекратява и обявява нова процедура. Малко преди местните избори, на 1 октомври 2023 г., се сключва нов 5-годишен договор със същата фирма за 38 милиона лева или 7 620 000 лева годишно при приходи от такса смет не повече от 6 милиона", посочи Ерол Мюмюн.

При проверките се установило, че няколко фирми, на които са възлагани строителни дейности и доставки на фирми, определени от Ерол Мюмюн като приближени до предшественика му Хасан Азис, са получили за 4 години около 13 милиона лева. Според кърджалийският кмет това е станало без провеждане на обществени поръчки и без осигурено финансиране. Според Ерол Мюмюн в случая е имало фактуриране на строително-монтажни дейности или услуги, които не са извършени или не са в документираните количества.

"Плащано е от община Кърджали издаване на книгите на български и английски език с автор доц. д-р инж. Хасан Азис", съобщи още Ерол Мюмюн. Той посочи, че към български университет са дадени над 22 000 лева за издателски услуги и още около 36 000 лева чрез директно възлагане за разработване на план за интегрирано развитие на община Кърджали за 2021-2027 г. Чуждестранно издателство пък получило над 7 000 лева за издаване на научния труд на бившия кърджалийски кмет на английски език.

"Имало е масово записване на служители на община Кърджали и звената към нея за студенти и плащане на таксите им чрез фиктивни граждански договори и възнаграждения", посочи Ерол Мюмюн.

При проверки, наредени от кмета се установило, че 850 000 лева са похарчени за представителни разходи в предишния мандат от община Кърджали. За храна и посрещане на гости през 2019 г. са били над 195 000 лева, през 2020 г. – над 120 000 лева, през 2021 – над 85 000 лева, през 2022 – над 190 000 лева. Рекордна е 2023 година, когато за представителни разходи са похарчени над 253 000 лева.

Други от Регион

Свидетел, пребит в меле, смени показанията си за убийство в Болярци

Съдия Миглена Маркова прочете старите му показания и през изречение спираше, за да пита вярно ли е "Ще те утрепя, слизай, ще те изям". Тази закана отправил обвиненият за убийството в садовското село

Мъж от Калековец задигна водна помпа от нивата на съсед

Мъж е задържан за кражба от земеделски имот от служители на Районното в Труд. Полицейската мярка спрямо извършителя от село Калековец, който е криминално проявен, е взета след събрани доказателства

Красиво училище до Пловдив с над 100 деца търси спешно директор (Снимки)

Учебното заведение е реновирано изцяло, дворът е перфектно поддържан Училището ни е спретнато като кукла. Може би е най-хубавото в региона. Дворът му е подреден като аптека

Общинарят Вълков от Пазарджик влезе в НС за 3 заседания, в почти всеки мандат има депутат за 1 ден (Обзор)

Само за 3 пленарни заседания ще е депутат в 50-ото НС Валери Вълков от Пазарджик. Досегашният общински съветник положи клетва на мястото на Екатерина Захариева

Майка се хвърли с бебето си от третия етаж на хотел, бягала от ревнивия си мъж (Обзор)

Детето е със строшен череп, жената останала невредима Експертиза ще покаже дали има психични проблеми Разследват опит за убийство 20-годишна жена скочи заедно с детето си на година и половина от

>