Змиярник ли ще става Домът на младоженците в Пловдив? (Снимки)

20.09.2024 18:45 Радко Паунов
Домът на младоженците в Пловдив.
Сградата на Природонаучния музей в Пловдив е много стара, строена e за първото кметство след Освобождението. Разширявана е и реновирана в последните години, но отесня за експозицията на музея, която непрестанно се увеличава.
Общинският съветник Константин Георгиев реагира остро на намерението Природонаучният музей да се разшири в сградата на Дома на младоженците. Кадър: Фейсбук
Директорът на Природонаучния музей Огнян Тодоров остана щастлив, че лично Христо Стоичков посети експозицията.

Акълът ми не го побира как тази красива и сантиментална за много пловдивчани сграда ще се превърне в змиярник и свърталище на влечуги.

Така дългогодишният общински съветник от "Съединени за Пловдив", а по–преди от "Кауза Пловдив" и още по–преди от СДС, Константин Георгиев реагира на намерението, Домът на младоженците да се превърна в част от Природонаучния музей, който е в съседство.

Официално съобщение, че това ще стане факт засега няма от общината, но директорът на експозицията Огнян Тодоров признава, че съществуващата сграда на улица "Христо Г. Данов" е тясна. 

Георгиев е емоционално е свързан с "Радостни обреди", тъй като преди години там работеше майка му и сипе огън и жупел срещу намерението. Има и сподвижници, които смятат, че емблематичната сграда, в която хиляди двойки са си казали "Да", трябва да остане ритуално предназначение.

"Младоженският дом е едно прекрасно място с прекрасни хора. В него открихме изложба на една много талантлива художничка - М. Даскалова. Ще стартираме подписка против крайно недообмислената идея сградата да не бъде повече Младоженски дом", заканва се съветникът.

Зоологът гл. ас. Огнян Тодоров, при чието управление Природонаучният музей преживя невиждан разцвет, реагира на думите на Георгиев, наричайки ги абсурдни.

"Природонаучният музей не е змиярник, нито възнамеряваме да превръщаме, която и да е сграда в змиярник. В музея може да се видят всякакви животни. Това е място за получаване на знания и емоции. Обидно е да наричаме тази институция змиярник", засяга се Тодоров.

И обяснява, че експозицията е достигнала максимума на разширение. В някогашната зала "Лотос", където през социализма се извършваха кръщенета по светски модел, отдавна е част от музея.

"Помолили сме общината за съдействие. В последните години изпитваме огромни трудности, за да посрещнем постоянно увеличаващият се интерес към музея. Постоянно връщаме хора, които са дошли от различни краища на страната. Идеята за разширението е свързана с големи и атрактивни препарирани животни като слон, носорог, хипопотами, антилопи, жираф и много други, с които ще се превърнем в един от водещите природонаучни музеи в Европа. Независимо в коя сграда, не възнамеряваме да превръщаме нищо в змиярник", обижда се директорът на музей.

По думите му Георгиев и сие се опитват да настройват общественото мнение, използвайки изкривена информация.

Други от От Пловдив

Фари, изселникът от Възродителния процес, се върна у нас, плати жилище в Пловдив и не го получи

Оставало да издължи 10 хил. евро, но фирмата продавач все отлагала финализирането на сделката, докато един ден намерил апартамента със сменен ключ Да си харесаш жилище в Пловдив

Намереният в Пловдив и околността америций можел да се използва за мръсни бомби

Измерените стойности превишават над 430 пъти нормата на естествения радиационен гама-фонд на територията на България, заяви председателят на ДАНС Пламен Тончев При 6 претърсвания и изземвания на

За първи път: Правят сапунки по главната улица на Пловдив

Измиха целия Гроздов пазар за честванията на 22 септември За нощно миене с шампоан по главната улица на Пловдив информират от общината. Методът е известен от казармата като сапунка

Остава опасността за живота на бебето, с което майка му скочи от третия етаж в Кърджали

В пловдивската УМБАЛ "Св. Георги" продължават да се борят за живота му Състоянието на бебето, чиято майка скочи от третия етаж в хотел в Кърджали, държейки го в ръце

Откриха голямо количество от радиоактивния метал америций при секретна операция в Пловдив

Голямо количество от изключително скъпия метал америций е открито при секретна операция на Окръжна прокуратура – Пловдив, МВР и държавна агенция „Национална сигурност", научи "24 часа"

>