Надежда Бачева: Нови социални услуги за хора с тежки увреждания в София

20.09.2024 18:23 Цветелина Стефанова
Надежда Бачева, зам. кмет на София в направление “Социални дейности и интеграция на хора с увреждания”
През юни в София за първи път бе организиран "Месец на детето", в който имаше много игри за малките жители на града. А деца от центровете за настаняване от семеен тип имаха възможност да посетят общината, да направят изложба, но и да участват в кулинарно шоу и да отидат на цирк. СНИМКА: Столична община
През юни в София за първи път бе организиран "Месец на детето", в който имаше много игри за малките жители на града. А деца от центровете за настаняване от семеен тип имаха възможност да посетят общината, да направят изложба, но и да участват в кулинарно шоу и да отидат на цирк. СНИМКА: Столична община
През юни в София за първи път бе организиран "Месец на детето", в който имаше много игри за малките жители на града. А деца от центровете за настаняване от семеен тип имаха възможност да посетят общината, да направят изложба, но и да участват в кулинарно шоу и да отидат на цирк. СНИМКА: Столична община

София ще има повече дневни центрове за хора с тежки увреждания. Първият такъв отвори врати в "Слатина", а амбицията на общината е да се открият повече.

“Приоритено работим за дневни центрове за лица със заместваща грижа. Целта е, когато родители или роднини, които гледат човек с увреждания, имат нужда да отидат в болница, в командировка или да свършат някакъв друг вид работа, да имат къде да оставят бизкия си и той да може да бъде обгижван 24 часа от специалисти", обясни заместник-кметът в направление “Социални дейности и интеграция на хора с увреждания” Надежда Бачева.

В “Слатина” центърът е с капацитет от 30 места за дневна грижа. Там се предоставя “заместваща грижа”, което означава, че лицата с увреждания могат да останат за няколко дни. А дневният център е от сутрин до късния следобед, когато хората имат различни активности, зали за терапии и други. Предвиждаме да направим и нов в район “Илинден”, който да е с по-голям капацитет, обясни Бачева.

През зимата - от 22 декември до края на март, по нейна инициатива общината заедно с храма “Света Параскева” раздаваше сандвичи, плодове и топъл чай на бездомни, които отказват да бъдат настанени в общинските центрове. Инициативата ще продължи и тази зима с храна и топла напитка, дрехи и одеяла. Амбицията е веднъж месечно са се раздават и пакети за социално слаби.

А до края на настоящия мандат на управление Надежда Бачева има за приоритет изграждането на кризисен център за бездомни хора с разширени функции - да дава

не само легло и храна, а и допълнителна психосоциална помощ.

Чрез работа със социалните работници и психолозите тези, които имат желание да се интегрират обратно в обществото, ще получават и подкрепа за повторно изграждане на трудови навици. Понякога бездомниците имат желание да се завърнат сред работещите, но не получават този шанс, защото животът ги е поставил в трудна ситуация. Предвиждат се и

ремонти на домовете за стари хора и преоборудването им,

както и облагородяване на терените около тях. Предвижда се поставяне на климатици. Всички домове ще бъдат поетапно реновирани.

В София има 4 дома за стари хора, които не са с пълен капацитет. “Предвиждаме изграждане на 8 нови социални услуги, които включват домове за възрастни хора с деменция, центрове за настаняване от семеен тип и нови услуги, за да покрием максимално хората”, обясни още зам.-кметът Бачева.

Предвиждаме да има повече психолози в социалните услуги. Още в началото на мандата увеличихме заплатите на работниците в тях, сега работим, за да привличаме качествен персонал, защото този сектор е тежък, а хората често са на разположение 24/7, казва тя.

В София има изключително малко приемни семейства и няма много желаещи да се занимават с тази нелека задача, обясни Бачева. Затова се предвиждат социални придобвики за тези семейства - да посещават общински културни институции безплатно, както направиха за децата от центровете за настаняване от семеен тип, както и безплатни карти за градския транспорт. Всякакви малки, но важни средства, за да ги стимулираме, защото те са тези, на които разчитаме да няма деца в институциите, надява се Надежда Бачева.

Една от основните ѝ цели е София да стане по-достъпна, като за първи път в бюджета има отделно перо за това.

“Започваме приоритетно да работим за училища, в които има деца с увреждания. Освен това предвиждаме да направим подлезите по-достъпни. Този в СУ е с изключително стръмни рампи и следва да се сложат подемници. Ще има и по-завишен контрол при ремонтиране на пътната мрежа, скосявания на тротоарите и неслагане на колчета, които затрудняват преминаванията на хора с колички”, каза Бачева. Достъпността за незрящите се задълбочава с ниско подкастрените дървета.

От градската управа признават, че огромен е проблемът с тротинетките, които се захвърлят навсякъде и пречат на хората със затруднения да се придвижват. “В края на мандата се надявам София вече да не е един от малкото недостъпни европейски градове”, каза Бачева.

Ще стартира и специална програма за превенция на наркотични зависимости в училищата, която ще е дългосрочна.

“Тази година започваме с информационна кампания за употребата на наркотици и алкохол. А догодина да прерасне в пилотна програма на терен в няколко училища, където ще използваме канадска методология за диагностиране и превенция. Така ще търсим

причината децата да посягат

към вредните навици. В периода на пубертета те са силно емоционални и се влияят от всякакви странични фактори. Истината е, че сега проблемът се замита под масата и се правим, че той не съществува. Всички тези неща са изключително достъпни на улицата и няма никакъв проблем да се набавят”, искрено се вълнува зам.-кметът. В момента се прави и специален филм, а известни личности ще го представят в класните стаи.

“Ще бягаме от менторското отношение. Ще се опитаме да свалим бариерата и да си говорим приятелски с децата и да ги накараме да споделят”, решена е Надежда Бачева.

Общината планира да открива

между 10 и 15 нови социални услуги на година.

В момента има около 120, 48% от тях се управляват от неправителствени организации. Работим много добре с тях, а експертизата им е много важна, защото те вдигат и качеството им. Имат лично отношение към хората, обясни още тя.

Продължава работата и за повече преходни жилища за деца, които са в края на средното си образованието и се подготвят за нов път - висше или работа. Ние ще започнем да осигуряваме работа на тези младежи и ще ги стимулираме да продължат образованиет си.

Тази година имаме студентка, приета публична администрация, надяваме се след дипломирането да дойде да работи при нас", очаква зам.-кметът на София.

Други от От страната и света

Николай Денков: ГЕРБ-СДС тупкат топката до последно и после ни обвиняват, че предлагаме в последния момент

ПП беше единствената партия, която успя да състави правителство в последните три години, въпреки че е много млада, коментира акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната" в предаването "Панорама"

Георги Димов: Проблем с ЕК заради скенерите за границите няма и няма да има (Обзор)

Европейската комисия следи отблизо процедурата по снабдяването на българските митници със сканиращо оборудване за митнически контрол и е запозната с всеки етап от процедурата

Росен Желязков: Ако искахме да сме с ДПС, щяхме да сме в коалиция

България не само не е на пауза, ами е на бързи обороти напред, заяви бившият председател на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ в предаването "Панорама" по БНТ

Атанас Илков: Разпоредена е проверка за действията на полицаите по случая с пребитата жена в Челопеч

Разпоредена е вътрешна проверка в МВР, която трябва да установи как са действали полицаите по случая с пребитата жена в Челопеч. Това каза в Пловдив служебният министър на вътрешните работи Атанас

Правителството прехвърля безвъзмездно на Столична община стадион "Георги Аспарухов"

Министерският съвет прие решение, по предложение на областния управител на област София за безвъзмездното прехвърляне на стадион „Георги Аспарухов" и комплекс „Герена" на Столична община

>