ПП-ДБ отново ще предложат заплатата за особените представители да се определя от съда

20.09.2024 17:50
ПП-ДБ

"Продължаваме промяната - Дeмократична България" (ПП-ДБ) отново ще предложат възнаграждението за особените представители, предвидени в Закона за адвокатурата, да се определя от съда в рамките на Наредбата за адвокатските възнаграждения, а местните адвокатски съвети да определят единствено конкретния особен представител. Това съобщиха от пресцентъра на коалицията. 

Предложението от ПП-ДБ ще внесат при повторното разглеждане на законопроекта, който бе върнат с наложеното от президента Румен Радев вето. Съществено бе променен правният режим, свързан с фигурата на особения представител. Парламентът иззе от съда правомощието по определяне на възнагражденията на особените представители и ги възложи на местните адвокатски съвети, обясниха мотивите за ветото от прессекретариата на държавния глава. Според него това влиза в остро противоречие с правото на Европейския съюз, което забранява сдружения на доставчиците на определени услуги да определят сами цените им. 

От ПП-ДБ смятат, че с предложението им ще се избегне това противоречие, като ще се избегне и рискът за ограничаване на конкуренцията и конфликтът на интереси една група лица да разпределя помежду си дела с висок материален интерес и да определя размера на възнагражденията.

От коалицията припомниха, че техните предложения не бяха приети от мнозинството в залата, поради което според тях "в момента целият закон, който в голямата си част решава съществени проблеми на правораздаването у нас и защитава достъпа на гражданите до правосъдие и адвокатски услуги, остана блокиран".

Промените бяха гласувани на второ четене в пленарна зала на 11 септември. С тях се дава възможност адвокатите да могат да рекламират дейността си.

 

 

Други от От страната и света

Росен Желязков: Ако искахме да сме с ДПС, щяхме да сме в коалиция

България не само не е на пауза, ами е на бързи обороти напред, заяви бившият председател на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ в предаването "Панорама" по БНТ

Атанас Илков: Разпоредена е проверка за действията на полицаите по случая с пребитата жена в Челопеч

Разпоредена е вътрешна проверка в МВР, която трябва да установи как са действали полицаите по случая с пребитата жена в Челопеч. Това каза в Пловдив служебният министър на вътрешните работи Атанас

Правителството прехвърля безвъзмездно на Столична община стадион "Георги Аспарухов"

Министерският съвет прие решение, по предложение на областния управител на област София за безвъзмездното прехвърляне на стадион „Георги Аспарухов" и комплекс „Герена" на Столична община

Бой и стрелба в София при спор за паркомясто

Бой и стрелба във въздуха в София след скандал за паркомясто. Конфликтът се разразил в петък вечер между трима мъже от една страна и баща и син - на 26 г. и 57 г., в столичния квартал „Зона Б-5"

Одобриха 9 млн.лв. за смяна на водопроводи в Драганово

НС одобри исканите от Община Горна Оряховица средства за първия етап по подмяната на водопроводи в Драганово. Това стана изменения в  Закона за държавния бюджет, гласувани днес

>